Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Michał, cieszę że kolejny Husarek "ożył" i działa. Postępy prac są imponujące, wyraźna przewaga grupy nad pojedynczym radioamatorem.
Podczas zamieszczania nagrań warto podać kilka podstawowych informacji, które ułatwią ocenę odsłuchiwanego sygnału: data, godzina nagrania, rodzaj anteny, wysokość zawieszenia. Fajnie byłoby kiedyś zrobić przeplatane nagranie Husarka z radiem fabrycznym.
Dorobiłem uniwersalny, izolowany interfejs USB-radio (Husarek, Husar) na FT232 i układach ADUM1201, ADUM1200. Na ADUM1201 komunikacja w obie strony do CAT-a, widoczna na zdjęciu wtyczka pod złącze RS485 na procesorze XmegaTFT35 do Husarka. Na ADUM1200 izolowane sterowanie PTT i KEY.
W nawiązaniu do postu o możliwości wykorzystania DSP z PicaStara w Husarku wyjaśniam, że takie rozwiązanie zaproponowałem w celu szybkiego wdrożenia projektu Darka SQ5KHA, widząc potencjał tkwiący w połączeniu zalet homodyny i DSP. Niestety, nie udało się uzyskać wymaganego i stabilnego wytłumienia "lustrzanki" i decyzją większości Grupy Husar dalsze prace prowadzone są w kierunku implementacji DSP w klasycznej superheterodynie jaką jest Husar.
Drobne wyjaśnienie w sprawie DSP. DSP z PicAstar będzie wykorzystywane w HUSARze do czasu wykonania własnego rozwiązania. DSP na płytce zaprojektowanej przez Darka SQ5KHA powstało szybciej niż płytka radiowa HUSARa. Powstał problem sprawdzenia ich działania. Piotr SP9FKP zaproponował wykorzystanie w tym celu HUSARKA ( zmiana polifazera na 15 kHz ) Pierwsze próby były bardzo obiecujące. Odbiornik działał rewelacyjnie. Powstała myśl zrobimy HUSARKA DSP. Jednak przy próbach z nadajnikiem zaczęły się schody. Okazało się, że wytłumienie częstotliwości lustrzanej (odległej o 30 kHz) jest niepowtarzalne. Zależnie od egzemplarza radia wynosiło od 30 do 60 dB. Próby ze zrównoważeniem mieszaczy nie dały oczekiwanych efektów. Fakt nadawania przez radio sygnału jednocześnie w dwóch miejscach dyskwalifikuje je. Myślę że do czasu znalezienia rozwiązania tego problemu nie można mówić o HUSARKU DSP.
Podsumowując DSP współpracujące z radiem homodynowym jest dobrym rozwiązaniem ale tylko jako odbiornik.
Ja proponuje chętnym na zrobienie takiego nagrania wykonanie go w wersji stereo, na jednym kanale Husarek, na drugim fabryka z jednej anteny przez prosty spliter 3x27 omów połączonych w trójkąt. Dzięki temu regulacja Balansu pozwoli wybierać jedno lub drugie radio albo miksować na lewy/prawy kanał. Dobrze by było wykorzystać dobry kodek jakim jest Opus.
Drobne sprostowanie pomyłki:
rezystory 27 lub 24 omy łączymy w gwiazdę, a w trójkąt możemy połączyć rezystory 75 omów. To dobre i najprostsze rozwiązanie do wykonywania prób na jednocześnie dwóch TRXach. Nie radzę włączać mikrofonu, lepiej go nie podłaczać w czasie prób, aby niechcący nie nacisnąć PTT.
Trzeba też się przyłożyć do dokładnego zgrania częstotliwości. Sprzęty muszą być przed taką próbą dobrze wygrzane, bo najmniejsza różnica częstotliwościnawet rzędu pojedynczych Hz, a nawet mniej jest słyszalna. Tak małej różnicy nie słychać zupełnie na pojedynczym radiu, ale na dwóch jednocześnie pływanie audio jest bardzo mocno słyszalne.
Witam.
Zrobilem ostatnio kilka lacznosci z polska za pomoca Husarka. Wiekszosc korespondentow byla zaskoczona ze to jets "homemade" i ze tylko ~10W. Tak wiec zachecam wszystkich do budowy tego radia.W zalaczniku kilka fotek.
Dzień dobry.
Złożyłem i pomierzyłem LPFy. Wygląda to nieźle za wyjątkiem 40/30 - choć symulacja w RFsim potwierdza, że raczej lepiej nie będzie. Proszę o opinię.
Piotrze, więcej tłumienia na tak prostym filtrze nie należy oczekiwać. Pomiary takie proponuję wykonywać aby było widać zakres 3 harmonicznej. Parzyste harmoniczne są tłumione w układzie przeciwsobnym stopnia końcowego, natomiast nieparzyste sobie hulają hi. Pozdrawiam.