Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Michał, cieszę że kolejny Husarek "ożył" i działa. Postępy prac są imponujące, wyraźna przewaga grupy nad pojedynczym radioamatorem.
Podczas zamieszczania nagrań warto podać kilka podstawowych informacji, które ułatwią ocenę odsłuchiwanego sygnału: data, godzina nagrania, rodzaj anteny, wysokość zawieszenia. Fajnie byłoby kiedyś zrobić przeplatane nagranie Husarka z radiem fabrycznym.

Dorobiłem uniwersalny, izolowany interfejs USB-radio (Husarek, Husar) na FT232 i układach ADUM1201, ADUM1200. Na ADUM1201 komunikacja w obie strony do CAT-a, widoczna na zdjęciu wtyczka pod złącze RS485 na procesorze XmegaTFT35 do Husarka. Na ADUM1200 izolowane sterowanie PTT i KEY.

Załączone pliki Miniatury

73 Adam
Odpowiedz
W nawiązaniu do postu o możliwości wykorzystania DSP z PicaStara w Husarku wyjaśniam, że takie rozwiązanie zaproponowałem w celu szybkiego wdrożenia projektu Darka SQ5KHA, widząc potencjał tkwiący w połączeniu zalet homodyny i DSP. Niestety, nie udało się uzyskać wymaganego i stabilnego wytłumienia "lustrzanki" i decyzją większości Grupy Husar dalsze prace prowadzone są w kierunku implementacji DSP w klasycznej superheterodynie jaką jest Husar.
Odpowiedz
Drobne wyjaśnienie w sprawie DSP. DSP z PicAstar będzie wykorzystywane w HUSARze do czasu wykonania własnego rozwiązania. DSP na płytce zaprojektowanej przez Darka SQ5KHA powstało szybciej niż płytka radiowa HUSARa. Powstał problem sprawdzenia ich działania. Piotr SP9FKP zaproponował wykorzystanie w tym celu HUSARKA ( zmiana polifazera na 15 kHz ) Pierwsze próby były bardzo obiecujące. Odbiornik działał rewelacyjnie. Powstała myśl zrobimy HUSARKA DSP. Jednak przy próbach z nadajnikiem zaczęły się schody. Okazało się, że wytłumienie częstotliwości lustrzanej (odległej o 30 kHz) jest niepowtarzalne. Zależnie od egzemplarza radia wynosiło od 30 do 60 dB. Próby ze zrównoważeniem mieszaczy nie dały oczekiwanych efektów. Fakt nadawania przez radio sygnału jednocześnie w dwóch miejscach dyskwalifikuje je. Myślę że do czasu znalezienia rozwiązania tego problemu nie można mówić o HUSARKU DSP.
Podsumowując DSP współpracujące z radiem homodynowym jest dobrym rozwiązaniem ale tylko jako odbiornik.
Odpowiedz
(09-03-2014, 10:44)SP5FCS napisał(a): Fajnie byłoby kiedyś zrobić przeplatane nagranie Husarka z radiem fabrycznym.
Ja proponuje chętnym na zrobienie takiego nagrania wykonanie go w wersji stereo, na jednym kanale Husarek, na drugim fabryka z jednej anteny przez prosty spliter 3x27 omów połączonych w trójkąt. Dzięki temu regulacja Balansu pozwoli wybierać jedno lub drugie radio albo miksować na lewy/prawy kanał. Dobrze by było wykorzystać dobry kodek jakim jest Opus.
Odpowiedz
Drobne sprostowanie pomyłki:
rezystory 27 lub 24 omy łączymy w gwiazdę, a w trójkąt możemy połączyć rezystory 75 omów. To dobre i najprostsze rozwiązanie do wykonywania prób na jednocześnie dwóch TRXach. Nie radzę włączać mikrofonu, lepiej go nie podłaczać w czasie prób, aby niechcący nie nacisnąć PTT.
Trzeba też się przyłożyć do dokładnego zgrania częstotliwości. Sprzęty muszą być przed taką próbą dobrze wygrzane, bo najmniejsza różnica częstotliwościnawet rzędu pojedynczych Hz, a nawet mniej jest słyszalna. Tak małej różnicy nie słychać zupełnie na pojedynczym radiu, ale na dwóch jednocześnie pływanie audio jest bardzo mocno słyszalne.
Odpowiedz
Oczywista "oczywistość", dziękuję Henryk!
Odpowiedz
Witam.
Zrobilem ostatnio kilka lacznosci z polska za pomoca Husarka. Wiekszosc korespondentow byla zaskoczona ze to jets "homemade" i ze tylko ~10W. Tak wiec zachecam wszystkich do budowy tego radia.W zalaczniku kilka fotek.

Odpowiedz
Dzień dobry.
Złożyłem i pomierzyłem LPFy. Wygląda to nieźle za wyjątkiem 40/30 - choć symulacja w RFsim potwierdza, że raczej lepiej nie będzie. Proszę o opinię.

Vy 73 Piotr

Załączone pliki
.pdf   lpf 10.pdf (Rozmiar: 15.22 KB / Pobrań: 1,180)
.pdf   lpf 15 i 12.pdf (Rozmiar: 17.32 KB / Pobrań: 1,040)
.pdf   lpf 20 i 17.pdf (Rozmiar: 18.38 KB / Pobrań: 1,000)
.pdf   lpf 40 i 30.pdf (Rozmiar: 17.99 KB / Pobrań: 1,109)
.pdf   lpf 80.pdf (Rozmiar: 16.91 KB / Pobrań: 1,093)
.pdf   lpf 160.pdf (Rozmiar: 16.98 KB / Pobrań: 1,076)
.cct   lpf 30 i 40.cct (Rozmiar: 19.35 KB / Pobrań: 1,037)
Odpowiedz
Piotrze, więcej tłumienia na tak prostym filtrze nie należy oczekiwać. Pomiary takie proponuję wykonywać aby było widać zakres 3 harmonicznej. Parzyste harmoniczne są tłumione w układzie przeciwsobnym stopnia końcowego, natomiast nieparzyste sobie hulają hi. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Dzięki Janusz, uspokoiłeś mnie. W pełnym zakresie przebiegi wyglądają dobrze, czyli filtry uważam za skończone. Czas na kolejne płytki. 73 Piotr

Załączone pliki
.pdf   lpf 40 i 30.pdf (Rozmiar: 18.75 KB / Pobrań: 1,240)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości