Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Witam,

Andrzeju, z biegiem czasu umkną mi Twój post. Rzeczywiście, zwracałeś na to uwagę.
73 Paweł
Odpowiedz
Witajcie Koledzy.

Dziękuję za odpowiedzi.
Po moich pomiarach wydawało mi się że te poziomy powinny być podobne, ale jeżeli tak ma być to ok.
Mam wersje 1.01 a DSP wygląda jak na foto:

73

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
Może komuś się przyda, ch-ka poziomu sygnału wyjściowego w funkcji częstotliwości,
log:

i liniowo:

73 Sławek
Odpowiedz
(24-06-2019, 15:01)SQ8MVY napisał(a): Witaj,

Darku, możesz sprawdzić to na wyższym firmware ?
Wersji 0.4 nigdy nie używałem.

Paweł,
Sprawdziłem jeszcze na najnowszej wersji 1.0a (wygląda,że ta wersja ma dodatkowo voice keyer w porównaniu do wersji 1.01) i nie ma żadnych schodków w wykresach.
Sprawdziłem też od 3.5 do 30 MHz i wychodzą linie proste tak jak ma być.

Wykres praktycznie ten sam w wersji 0.4 i 1.0a.

.bmp   00000001.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 889)

Pozdrawiam

Darek
Odpowiedz
Nie wiem gdzie te wersje softu pobrać na stronie tylko jakaś 0,7 to bym sprawdził u siebie.
Odpowiedz
(25-06-2019, 11:44)SP1NV napisał(a): Nie wiem gdzie te wersje softu pobrać na stronie tylko jakaś 0,7 to bym sprawdził u siebie.

tutaj: http://www.hamskey.com/2019/06/release-e...rsion.html
...................
Rysio!

Odpowiedz
Witam,

Darku, dziękuję za testy. Doszedłem już do ładu z tym problemem. Jako, że jestem użytkownikiem który ciągle coś testuje, zmienia itp....
Zamiennie mam firmware EU1KY z firmwarem od KD8CEC. Problem w tym, że firmware KD8CEC ustawienia trzyma w tych samych plikach i katalogach co firmware EU1KY. Z tego powodu pojawia konflikt ustawień w pliku konfiguracji, co powoduje takie a nie inne działanie firmware. KD8CEC wspomina na swojej stronie o usunięciu z karty katalogu z konfiguracją innego firmware.

Obecnie robię poprawkę, aby firmware KD8CEC swoje pliki trzymało w innym katalogu, co rozwiąże mój problem i pozwoli na bezproblemowe użytkowanie obu firmware zamiennie.
73 Paweł
Odpowiedz
Pawle, super, że temat opanowany!
Wczoraj jeszcze uruchomiłem sobie WSPR...bardzo fajnie to działa. A dziś dorobiłem drugi port. Z tego co wyczytałem to już finalna/docelowa wersja tego bardzo przydatnego ustrojstwa.

Pozdrawiam
Darek
Odpowiedz
Słuchajcie, właśnie buduję swój analizator. Jestem na etapie dołączania kabli we/wy. Na zdjęciach widzę, że nawijając kabel 50R na ferryt nie przejmujecie się wartością minimalnego promienia zagięcia kabla. Moje tanie chińskie kabelki z gniazdkami mają dolutowany kabel na oko wyglądający jak RG316. A jego minimalny promień gięcia wynosi około 15mm! Nijak nie da się przy takim promieniu nawinąć kabla na mały rdzeń. Czy tak ciasne nawijanie nie sprawia później problemów z kablem?
Odpowiedz
Nawijałem RG174. Nie miałem żadnego problemu, tylko mam troszkę większy rdzeń.

73 Paweł
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości