13-12-2014, 14:05
Metoda podana przez Jurka jest rzeczwyiście najlepsza w przypadku prostych płytek.
|
Sprint Layout
|
|
13-12-2014, 14:05
Metoda podana przez Jurka jest rzeczwyiście najlepsza w przypadku prostych płytek.
Witku widzę ,że nie zrozumiałeś idei wpisywania plików graficznych. Oczywiście takiego pliku nie da się nijak edytować w SL, służy jedynie jako podkładka ( wzór do samodzielnego nanoszenia ścieżek, elementów, padów itd
Po załadowaniu pliku bmp lub jpg na dolnej belce pojawiają się przyciski umożliwiające wyłączenie obrazu narysowanych ścieżek lub grafiki co pomaga w ocenie poprawności wykonanych połączeń. Proponuję zapoznać się z rozdziałem " Use a Scanned-Copy as an Original" w helpie
73 Jurek
14-12-2014, 1:25
(13-12-2014, 12:33)SQ4AVS napisał(a): I strasznie niebraktycznie, gerber pochodzi od formatów ploterowych. Taka np. ścieżka to szereg bardzo cienkich lini.Oj chyba nie. Dawne plotery do PCB miały zasobnik z pisakami i definiowało się pisak jako grubość ścieżki.
73 JERZY SQ9RFC
14-12-2014, 9:50
Sprawdziłem plik po eksporcie z gerbera generowanego przez sprinta jest Jurku tak jak piszesz. Z protela to szereg bardzo cienkich krzyżujących się linii, obróbka tego to masakra.
dla odmiany z protela, częściowo już przerobiona, fragment, proponuje przejrzeć masy
14-12-2014, 17:46
I wreszcie odpowiedź jak przenieś płytki z Eagla do Sprinta
z pliku brd. (spakowany bo strona nie chciała zapisać formatu brd. jako załącznika) wygenerowano gerbery i sprincie zapisano ponownie- co wyszło proszę ocenić. Moim zdaniem można przenosić płytki do SL z wszystkich programów mających możliwość generowania gerberów, no może konieczne będą niewielkie poprawki.
73 Jurek
14-12-2014, 19:14
Jurku metodę znałem od dawana ale spójrz na sposób przeróbki tej pcb, jak jest jakaś większa praca to moim zdaniem lepsza wspomniana przez Ciebie metoda na podkładkę -patrz mój plik (metodę na podkładę stosuję, robiąc pcb np. na podstawie zdjęcia jak nie chce mi się projektować pcb)
Rafał w sumie metod na konwersję pcb jest wiele, nasze dyskusje niech będą inspiracją dla kolegów mających mniejsze doświadczenie w posługiwaniu się programami.
Witku SP1HQA w poście #71 tego wątku masz płytkę dwustronną - da się zrobić
73 Jurek
09-02-2015, 15:07
Czy jest możliwość edytowania danego elementu czy tylko stworzenie nowego makro?
Mam TSOP20, a chce zrobić TSOP24. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|