Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Bogdanie, co to jest filtr PBT ?. Jak podłączyłeś filtr i notch do Husarka?.
Odpowiedz
Tak to wygląda na schemacie.

Załączone pliki
.pdf   Lpf, notch filtr mcz 1.pdf (Rozmiar: 109.17 KB / Pobrań: 1,872)
Bogdan
Odpowiedz
(27-10-2013, 20:28)SQ5KHA napisał(a): W chwili obecnej testuję moduł DSP w Husarku. Już pierwsze próby potwierdziły jego przydatność przy współpracy z homodyną. Odsłuch stacji jest prawidłowy, a wielopoziomowa regulacja audio pozwala na indywidualne nastawy pod potrzeby słuchacza.

W Picastar moduł pracuje na drugiej częstotliwości pośredniej kilkanaście khz.
Czy to DSP podłączone do Husarka obrabia sygnał małej częstotliwości czy jest jakaś pośrednia ?
Odpowiedz
(03-11-2013, 15:48)AMATOR napisał(a): W Picastar moduł pracuje na drugiej częstotliwości pośredniej kilkanaście khz.
Czy to DSP podłączone do Husarka obrabia sygnał małej częstotliwości czy jest jakaś pośrednia ?
Podłączenie modułu DSP do Husarka wymagało jedynie zmiany polifazera na 15kHz i wszystko pracuje poprawnie, ale jak pisałem wcześniej są to na razie testy tej konfiguracji.

Odpowiedz
(11-10-2013, 23:19)SP4LVC napisał(a): Z ostatniej chwili: Tranzystor T8 na płytce ARW (2N3904 - generator tonu) należy wlutować obrócony o 180 stopni. Przy montażu według obrysu na PCB ma zamieniony kolektor z emiterem. Po tym zabiegu generator ruszył. Jeżeli, zgodnie ze schematem jako T3,T4,T5,T6 zastosujemy 2N3904 i 2N3906 w tym przypadku również trzeba wlutować je ,,odwrotnie".

Witam .
Generator ruszył z 2N3904 , ale za drugim razem , gdy zgodnie z Poradnikiem zwarłem
rezystor R44 33OHM.
Odpowiedz
Uroczyście melduję zakończenie dzieła. Działa wszystko, co powinno działać. Na tylnej ściance z premedytacją nie ma jeszcze maskownicy. Czekam na dobre wieści w sprawie softu do sterownika syntezy. Od tego będzie uzależnione ile i jakie gniazda trafią jeszcze na tylną scianę. Potem będzie zrobiona i założona maskownica. Na razie czekam i odpoczywam od Husarka, a w międzyczasie będę kombinował coś, co pozwoli, aby wyszło z niego 70-100W mocy. Tak jak pisałem - w środku jeszcze sporo wolnego miejsca i aż się prosi więcej outputu. Kawałek płytki na 2 tranzystorach na pewno wejdzie, a aluminiowe boczne profile mogą być dobrym radiatorem.

Załączone pliki Miniatury

Bogdan
Odpowiedz
Bogdan,
Jak robiles napisy na plyte czolowa ( jaki material , drukowanie itd.)?

Odpowiedz
Ładny ten Twój Husarek Bogdan :-)

Pozdrawiam

Andrzej
Odpowiedz
Projekt maskownicy zrobiony w FrontDesigner 3.0. Wydruk na papierze, potem laminowanie i to przyklejone przy pomocy dwustronnie klejącej taśmy papierowej na metalową płytę czołową.
Na skutek prawie dwutygodniowego braku reakcji ,,zarządu" forum na moją prośbę o wymianę załącznika z mego postu #592 wysyłam go jeszcze raz. Niby błahostka, ale dojrzałem kwestię już po wygaśnięciu możliwości edycji postu. Przegapiłem jeden otwór pod nóżkę transoptora i pozostał nie zmniejszony.

Załączone pliki
.pdf   Transoptory - PCB- poprawiona 2.pdf (Rozmiar: 9.04 KB / Pobrań: 1,450)
Bogdan
Odpowiedz
Bogdanie, admin nie czyta codziennie poczty, czasem jakieś maile umykają jego uwadze a czasem trudno zrozumieć "co autor miał na myśli". Publikujesz nową wersję projektu ale nazwa dokładnie ta sama, czytelniej dla wszystkich byłoby dać kolejny numer lub aktualną datę wykonania pliku.
Dobrym zwyczajem na tym forum jest również jeśli to możliwe zamieszczanie plików źródłowych projektów i schematów.

W sprawie edycji postów można napisać bezpośrednio na forum, wtedy oprócz admina może pomóc moderator.
Plik w poście #592 został podmieniony przez moderatora wątku.
73 Adam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości