Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
25-09-2016, 23:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2016, 23:39 przez SP4LVC.)
Panowie jeszcze taka prośba do kolegów, którzy opracowują dokumentację i płytki pod fabrykę. Coby nasza nowa zabawka nie była ,,kulawa" dołóżcie w dokumentacji płytki BPF jeszcze jeden układ PCF 8574A i ścieżki dla filtrów na pozostałe pasma. Ilość zakresów na płytce LPF też można byłoby zwiększyć do 6.
Witam,
no siedzę chory w domu więc jest czas aby przestudiować dostępne schematy Husarka DSP, czegoś się nauczyć i zrozumieć wzajemne połączenia zanim zrobię schemat blokowy ze wszystkimi połączeniami.
Nasunęły mi się następujące pytania (wybaczcie jeśli są z waszego punktu widzenia głupie):
1. Zasilanie całości to jest 13,8V więc mam rozumieć tam gdzie na schematach użyty jest opis 12V to mam rozumieć że to jest to samo co 13,8V
2. Sprawa izolacji na przetwornicy zasilania Discovery od zasilania innych obwodów:
- czy również sygnały są izolowane - tu zauważyłem że jedynie izolacja jest na płytce adaptera sygnałów I2C
2. Co do mas ich symboli i opisów na schematach to czy GND oznacza wszędzie tą samą masę? Bo już się pogubiłem skoro miała być izolacja na przetwornicy obwodu Discovery od innych obwodów
Witam,
no siedzę chory w domu więc jest czas aby przestudiować dostępne schematy Husarka DSP, czegoś się nauczyć i zrozumieć wzajemne połączenia zanim zrobię schemat blokowy ze wszystkimi połączeniami.
Nasunęły mi się następujące pytania (wybaczcie jeśli są z waszego punktu widzenia głupie):
1. Zasilanie całości to jest 13,8V więc mam rozumieć tam gdzie na schematach użyty jest opis 12V to mam rozumieć że to jest to samo co 13,8V
2. Płytka VFO jest odrębną płytką ale wlutowana jest w płytkę modułu radiowego - czy dobrze rozumiem ? - tam gdzie na module radiowym jest oznaczony czerwony obrys prostokątny opisany jako Generator Si570 - i połączony jest punktami w czterech narożnikach. Ale generalnie jest to odrębna płytka? To w sumie nie ma jej rysunku a załączonych plikach (mnie to nie przeszkadza, jest schemat ideowy więc wiadomo co tam jest).
3. Rozumiem, że 3,3V z VFO razem z sygnałami SCL, SDA i GND jest przekazywane przewodami poprzez złącza opisane jako I2C do płytek adaptera, BPF, natomiast piąty sygnał czyli wyjście VFO połaczone jest z 10nF i 51R na module radiowym.
4. Czyli rozumiałbym idee izolacji modułu discovery od strony zasilania jak i od strony sygnałów sterujących I2C od reszty układu gdyby nie to, że masy są i tak połączone w punkcie połączenia płytki VFO z płytką modułu radiowego.
5. Oprócz tego całą idee izolacji galwanicznej zaburza mi fakt, że inne połączenia między modułem radiowym a modułem discovery łączone są z tą samą masą. Cyba ze nie rozumiem jeszcze tych połaczeń, takich jak Sound Card, Discovery OUT, Discovery IN, /KEY itd
6. Ja mam na sprawy izolacji trochę skrzywione spojrzenie bo z automatu traktuję to dosłownie, tak jak w mojej branży (urządzenia medyczne), czyli jak izolacja to pełna mas i sygnałów.
Pozdrawiam
Wojtek
(25-09-2016, 9:18)SP9FKP napisał(a): A ja chcę zaproponować nieco inne podejście dla modułu DISCO. Otóż, ze względu na dość wysoką cenę, proponuję zabudowę modułu do panelu, który dałby się wykorzystać do innych urządzeń (choćby analizatora EU1KY) na podobnej zasadzie jak wyjmowalny panel w odbiorniku samochodowym.
Takie prace są już w toku, jak się uda będzie to wydruk 3D, a panel będzie dopasowany pod disco i będzie miał cechy standalone jak i panelu wsuwanego w inna obudowę z dostępem do wszystkich złącz i rozszerzeń arduino.
03-10-2016, 5:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2016, 5:55 przez SP9AWP.)
Przepraszam autora tematu, bo obudowa do disco to trochę poboczny temat ale można ją będzie jako fragment husarka wykorzystać - projekt gotowy jeszcze muszę to wszystko z kolegą posprawdzać