Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Uważajmy na płytkę BPF z DW-Radio. Podwójne pady kondensatora C2 służące do równoległego łączenia kondensatorów w filtrach na pasma 7, 14, 21 i 28 MHz nie mają ze sobą połączenia. Do momentu połapania się o co chodzi wychodzą przy strojeniu filtrów niemiłe niespodzianki. Z pozoru mała ilość miejsca na kondensatory SMD 1206, ale przy lutowaniu w pionie jest spoko.
Bogdan
Odpowiedz
Drobna rzecz, ale się trafiła. Myślę, że nie warto robić nowej kliszy do tego modułu a po prostu dwa sąsiednie pady zalać cyną przy lutowaniu.
Na drugim zdjęciu widok od strony elementów SMD.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Mamy błędy w płytce LPF. Linia żółta - trzeba rozciąć . Grubsza linia pomarańczowa - nowe połączenie. Widok płytki od strony ścieżek.

Bogdan
Odpowiedz
Na tej samej płytce brak jest również padów pod dławiki 100 uH - występujące pod oznaczeniem DL w wydaniu ,,autonomicznym" płytki antenowej (wyjścia układu pomiarowego fali padającej i odbitej). Miejmy nadzieję, że w przyszłości nie spowoduje to reperkusji użytkowych.
Bogdan
Odpowiedz
Przedstawiam kolegom propozycję rozbudowy filtru o dodatkową płytkę, za pomocą której można zmieniać szerokość filtru telegraficznego 350 lub 550 Hz. Pozdrawiam, Janusz.

.pdf   IMG_3244a.pdf (Rozmiar: 915 KB / Pobrań: 1,536)
.lay6   plytka z kluczami.lay6 (Rozmiar: 31.13 KB / Pobrań: 1,288)
Odpowiedz
Witam
Z innej beczki. Chciałbym zacząć składanie modułów Husarka.
Pytałem DW o płytki, i niestety w tej chwili są płytki tylko do filtrów m.cz. Nie mam warunków żeby robić je samodzielnie (zresztą o wiele przyjemniej i szybciej się lutuje profesjonalne płytki). Czy koledzy może się orientują kiedy będą dostępne? Czy to sprawa DW-Radio?

Pozdrawiam
Odpowiedz
Ilość kompletów do Husarka wyprodukowane przez DW nie była duża ponieważ należało się liczyć z tym, że w projektach mogą być drobne błędy. Tuż przed ŁOŚ-iem była jeszcze poprawiana dokumentacja i projekty druków. Dodatkowo DW dodało do oferty własne płytki filtrów BPF i LPF które nie były wcześniej montowane i sprawdzane. Ta partia płytek miała na celu praktyczne sprawdzenie projektów.
Mimo, że płytki rozeszły się szybko to w tej chwili tylko Bogdan SP4LVC zgłasza praktyczne uwagi do tej wersji druków. Przydałoby się więcej zmontowanych i sprawdzonych modułów.

Drugi problem to poziom zainteresowania płytkami. Dwa tygodnie temu w Burzeninie koledzy mieli płytki z własnych zapasów ale zainteresowania wielkiego nie było.

Decyzja o produkcji i terminach należy do DW Electronic.
73 Adam
Odpowiedz
DW odpisało mi że będzie następna edycja, ale na pytanie - kiedy, na razie nie odpowiedziało Smile
Pozdrawiam
Odpowiedz
Drobne wyjaśnienie dotyczące płytek do TRX HUSAREK. Projekty płytek są "dziełem" członków grupy Husar, które staraliśmy wykonać wraz z dokumentacją na spotkanie ŁOŚ. Ogrom pracy i ograniczone możliwości czasowe za skutkowały niestety błędami w projektach. Za te błędy nie ponosi odpowiedzialności firma DW Elektronics. Błędy nie są znaczne i z odrobiną wiedzy dadzą się usunąć. Na forum będziemy sukcesywnie opisywać jak się ich najprościej pozbyć.
Odpowiedz
(02-10-2013, 19:24)SP5FCS napisał(a): (...)
Mimo, że płytki rozeszły się szybko to w tej chwili tylko Bogdan SP4LVC zgłasza praktyczne uwagi do tej wersji druków. Przydałoby się więcej zmontowanych i sprawdzonych modułów.

Może zmontowali i wszystko pięknie działa, a na pasmach za sekundę zaroi od Husarków ...

Pozdrawiam

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości