.....
|
HUSAREK DSP
|
|
08-03-2017, 3:20
(06-03-2017, 18:05)SP8IMG napisał(a): Witaj Bogdanie SP4LVC nie wiem czy uporałeś się ze wzmacniaczem mocy, przeglądając internet znalazłem stronę K5BCQ z opracowanym bardzo dokładnie i opisanym wzmacniaczu na 2 x RD16 pracującym od 1.6 do50 MHZ zajrzyj bo warto . Nie stwierdzam absolutnie żadnych zakłóceń wynikających z pracy magistrali I2C. Załączyłem oba wzmacniacze i przy przestrajaniu nic nie słyszę.
Bogdan
08-03-2017, 6:34
Arturze, na Twoje dywagacje polecam przeczytać ponownie post #515 w tym wątku. Kolega Henryk sp2jqr posiada olbrzymią wiedzę z zakresu elektroniki popartą wieloletnią pracą zawodową. Proponuję pozostałym kolegom przyjąć podobny tok postępowania. A osiągniętymi wynikami i zmianami , które poprawią parametry urządzenia podzielić się tu na Forum.
08-03-2017, 9:14
Husarek DSP jest rozwinięciem wcześniejszych konstrukcji omawianych na tym Forum i wiele odpowiedzi na zadawane pytania znajdziecie w wątkach dotyczących Husarka i Piligrima. Polecam uważną lekturę wpisów zamiast "szczypania" Autora, Udostępniona dokumentacja nie jest dokumentacją produkcyjną, zawiera rozwiązania zastosowane w prototypie zbudowanym przez autora i udostępnione przez niego "tak jak jest", z prawem do samodzielnego powtórzenia i modyfikacji, bez gwarancji korzystania z "know how" Autora. Jak sądzę, w założeniach Husarek DSP nie jest konstrukcją dla początkujących, nie jest też bazą dla doktoratu z elektroniki dlatego zbudujcie swoje egzemplarze według zaleceń Autora bo dopiero wtedy można będzie zastanowić się co poprawić.
Dla przykładu post wyjaśniający "dziwne" rozwiązanie TR2.
08-03-2017, 9:41
Tak Piotrze. Większość z nas o tym wie.
Wiadomym jest, że sprzęt pracuje i zachowuje się poprawnie. Proponuję budować i się nie zastanawiać. Dane do budowy są wystarczające. Jak zauważyłem to większość tak zwanych falstartów z uruchamianiem wynika tylko i wyłącznie przez błędy montażowe samych wykonawców. Jeśli chodzi o modyfikacje, poprawki i ewentualne ulepszenia to każdy może się nimi pochwalić. Oby były skuteczne i lepsze. Zauważyłem, że mała nagonka na autora pojawiła się po ukazaniu się tak zwanego softu B. Dużo niewiadomych i wygląda na ukrytą komercjalizację. Niektórym jest to nie po drodze. Ale poczekajmy.... Projekt pewnie się jeszcze rozwinie i będziemy mieli całkiem fajne radio. Obserwujmy stronę 1 z postami autora Mamy nowy poprawiony schemat z numeracją elementów Może jeszcze coś się poprawi ? BUDUJMY DALEJ
Pozdrawiam
Adam SP2SGA
Witam budowniczych,
Kończę już budowę Husarka DSP. Niebawem załączę zdjęcia. Wszystko działa jak należy - super. Składanie odbyło się bez żadnych problemów, posługując się schematem i opisami umieszczanymi przez Janusza. (tu składam ogromne podziękowania dla Pana Tomasza i Pana Janusza). Dla Pana Tomasza mam propozycje, żeby w menu A Disco zmienić program: jeśli uruchamiamy pasma od 1.8 do 10 MHz, to automatem powinno być przypisane CWL i LSB, a odwrotnie na wyższych pasmach. Przy CW może być jeden przycisk CWR (revers), a przy SSB na niższych pasmach USB, przy przejściu na pasma 14-50MHz zmiana na LSB a CWR pozostaje. Podyktowana propozycja to wynik czytania postów na tym forum, gdzie prawdopodobnie niektórzy nie wiedzą na jakiej wstędze mają nadawać czy odbierać. A czytam, że budują ten transceiv'er ludzie bez licencji i bez znaku. Umieszczam tez schemat PA na tranzystorze MRF186 z prośbą o ocenę. Oddzielenie linią przerywaną schemat, to strona prawa - kit wzmacniacza kupiony w Chinach PA ma działać od 1.8 do 54MHz Jacek
PA .pdf (Rozmiar: 25.42 KB / Pobrań: 1,942)
08-03-2017, 11:49
@SP8BAI
Obwód polaryzacji stopnia końcowego też należy manipulować, w przeciwnym wypadku będzie on źródłem szumu w szerokim zakresie lub (co gorsza) z niedociążonym wejściem od strony drajwera po prostu się wzbudzi. Nie zaszkodzi też mały rezystor w źródle drajwera.
08-03-2017, 12:02
(08-03-2017, 11:49)SP9FKP napisał(a): @SP8BAI Jasne, czyli TX bias też do MRF'a. Chociaż chyba wszystkie fabryczne trx'y mają zasilany stopień PA cały czas po włączeniu. Nie mierzyłem jeszcze ile dBm jest na wyjściu z płytki RF, Janusz podawał, że 4.5dBm, nie wiem czy to nie za mało do wysterowania całości? Jacek
08-03-2017, 13:19
Ściślej mówiąc, zasilanie drenów PA rzeczywiście należy zostawić cały czas pod napięciem ale polaryzację bramek należy kluczować np podłączając 78L05 z płytki PA pod kluczowany 78L08 z drajwera.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości