16-09-2013, 19:43
HUSARIA znowu zwyciężyła
poniżej dowód zwycięstwa oraz parę zdjęć mojego HUSARKA
|
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
|
|
16-09-2013, 19:43
HUSARIA znowu zwyciężyła
16-09-2013, 19:47
HUSARIA znowu zwyciężyła!
Gratuluję obu kolegom. Nasze Husarki są coraz ładniejsze - tym bardziej się cieszę, że i moje prace posuwają się do przodu. Płytki już w obudowie - odbiornik działa. Teraz zostało mi obsadzenie obu płytek filtrów i wzmacniacz PA. Mam pytanie związane z rezystorami R14, R15- 20 Ohm oraz R12, R20, R23 - 560 Ohm, a także kondensatorami C14 - 10 nF i C24, C25 - 20 nF. Jak widzę z wielkości padów są to elementy SMD o nieco mocniejszych parametrach, ale trochę trudne do zdobycia - szczególnie w przypadku kondensatorów, ponieważ typoszereg przewiduje pojemnośc 22 nF, a nie 20 nF. Podobnie zamiast 20 Omów w typoszeregu mamy 22 Om. Najchętniej kupiłbym wszystkie te elementy w jednym sklepie, ale widzę, że jest to chyba niemożliwe. TME proponuje hurtowe ilości minimalne. Czy stosowanie takich elementów jest mocno krytyczne, czy w ostateczności można tam upchnąć normalne rezystory - jaka powinna być ich moc?. Jakie parametry napięciowe powinny mieć kondensatory 10 i 20 nF? Czy można dać 22 zamiast 20 nF - czy lepiej składać na kanapkę 2 x 10 nF?
Bogdan
18-09-2013, 10:28
Rezystory o które pytasz maja moc ok 1 W, może też być 3/4W. Oczywiście zamiast 20 może być 22 Omy. Jeśli chodzi o kondensatory to pady są pod 2x10 nF na kanapkę w obudowie 1210 bo takie dostałem z ceramiką NP0. Ale mogą tez być w obudowie 1206, na 50 V (lepiej by było więcej). 22nF mogą tez być.
Dzięki Zdzisław. Wszystko jasne - oprócz jednej wątpliwości. Czy rodzaj dielektryka w kondensatorach jest mocno krytyczny? Sadzać, co pod ręką, czy szukać NPO?
Bogdan
Na płytce wzmacniacza mocy brak padów na rezystor R30 (47 Ohm) - trzeba przeciąć ściężkę idącą do dławika DL2 i wlutować go w to miejsce, a przy DL2 oskrobać soldermaskę z pola masy i w tym miejscu dolutować kondensator 100 nF (C4) do masy. Na mojej płytce jest również błąd niewłaściwego połączenia kondensatora C8 (100 nF). Jeden z jego końców nie idzie na kolektor tranzystora Q1, a na środkowy odczep transformatora T1. Znowu skrobanie soldermaski, tym razem na polu kolektora Q1, bo to tam trzeba dolutować C8. Generalnie moje poprawki są zbieżne z uwagami Bartłomieja SQ8NVF z postu #185 o Husarze. Nie wiem, którą mam wersję płytki, ale sprawdzajcie swoje, bo mogą być podobne niespodzianki. Mam jeszcze pytanie związane z umiejscowieniem diod D4,D5. Czy one mają mieć kontakt z radiatorem, czy jest to obojętne?
Bogdan
22-09-2013, 15:03
Wzmacniacz który zastosowaliśmy w Husarku to wykonanie do Husara. Więc wszystkie informacje dotyczące wzmacniacza znajdują się w temacie Husara. Jest tylko jedno wykonanie PCB które w stosunku do schematu ma 2 zmiany opisane w cytowanym temacie.
Diody o które się pytasz znajdują się pomiędzy PCB a radiatorem i powinny mieć z nim kontakt termiczny (najlepiej za pomocą pasty silikonowej).
22-09-2013, 16:52
Dzięki Zdzisław. Czy wystarczą szklane 1N4148, czy jakieś specjalne są wymagane?
Bogdan
22-09-2013, 18:34
Ja zastosowałem standardowe diody 1N4148 w szklanych obudowach. Te diody utrzymują bez problemu prądy spoczynkowe tranzystorów w funkcji temperatury.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|