Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Robię cewki do filtru mcz. Po nawinięciu cewki, przetarciu połówek rdzenia, złożeniu i umieszczeniu spinek na kubku, indukcyjność pod naciskiem zmienia się (w górę oczywiście) o 5 do 8mH. Po zwolnieniu nacisku wraca do wartości początkowej. Wykonałem ze starannością trzy egzemplarze i zachowują się identycznie. Pomiaru dokonuję mostkiem RLC Mera-tronik E317. Czy to są prawidłowo wykonane cewki?
Odpowiedz
Cewki na pewno dobrze nawinięte. Nie napisałeś , czym przecierałeś rdzenie ? Z kubeczka należy wyjąć plastikową podkładkę, a rdzenie przecierać na białej kartce papieru położonej na gładkiej i równej powierzchni. Pamiętaj , że rdzeń rdzeniowi nie jest równy i zamieniając połówki można dobierać indukcyjność. Na koniec proponuję zabezpieczyć kroplą kleju na gorąco , tak jak było w oryginale. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Janusz, postąpiłem zgodnie z instrukcją budowy Husarka, dodatkowo zamiast kleju na gorąco dałem krople przezroczystego poxipolu - myślałem, że to ustabilizuje wpływ ściskania (jest twardszy i stabilniejszy) ale wiele nie zmieniło. Podkładka destabilizowała totalnie wskazania więc od razu z niej zrezygnowałem. Stąd właśnie moje pytanie, o poprawność wykonania - lepiej poprawiać 3 szt niż 15. Jeszcze jedno pytanie, kondensatory w filtrze mają mieć tolerancję 5%, jaką założyłeś tolerancję cewek? Pozdrawiam.
Odpowiedz
Cewki też miały zakładaną tolerancję 5%. Ja starałem się je nawijać +/- 3%, ale są bardzo wrażliwe rdzenie na temperaturę i nic się z tym nie zrobi. Pisząc o tym mam na myśli temperaturę otoczenia a nie wewnątrz radia. Pierwsze próby robiłem na gotowych dławikach pierścieniowych 2x39mH. Jak się później okazało nie miały one 156 mH a znacznie mniej. Zastosowałem wtedy kondensatory 82nF zamiast 68nF i też dobrze filtr pracował. Życzę sukcesów, Janusz.
Odpowiedz
No panowie ładnie się zaczyna. Chciałem dzisiaj odbiornik uruchomić i kicha. Na dzień dobry od razu nie chodzi koncówka m.cz. Ni szumu, ni brumu - nic. Scalak zimny jak skała. Układ i napięcia posprawdzane, zwarć nie ma. Czyżby udało mi się malowankę kupić? Mam drugi, ale z tego samego źródła, więc zastanawiam się, czy jest sens podmieniać. Czy mieliście podobne przygody, czy to tylko na mnie tak trafiło? Czy mocno pogorszę sprawę wkładając TDA2003? Nóżki pasują i mam szansę dostać go na miejscu. Nowy LA4425 z przesyłką będzie pewnie kosztował 15 zł i znów nie będę pewny, czy malowanki nie wziąłem. Normalnie sztuką robi się kupienie nowych działających elementów.
Bogdan
Odpowiedz
Zanim zawyrokujesz czy to końcówka mcz, sprawdź (podłączając inny wzmacniacz m.cz. choćby) czy sygnał m.cz. nie ginie Ci gdzieś wcześniej (jeśli jest..).
Odpowiedz
TDA2003 nie jest zamiennikiem LA4425. Wymaga on kilku dodatkowych zewnętrznych elementów. Jest to dobry wzmacniacz o małych szumach własnych. Sprawdź Bogdanie napięcie na nóżce 5 i zmierz prąd spoczynkowy pobierany przez wzmacniacz . Powinien on wynosić kilkadziesiąt mA. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Odpowiedz
Na nóżce 5 jest napięcie ok. 11.7 V. Prądu spoczynkowego nie mierzyłem, ale podejrzewam, że albo go nie ma albo jest znikomy. Tak jak pisałem scalak nawet nie jest letni. Zrobię to dzisiaj jak wrócę z pracy. Co ciekawe, 1 nóżk scalaka nie posiada żadnej rezystancji do masy (nawet na zakresie 20 Mom). Panowie, na wszelki wypadek podajcie namiar na jakieś pewne źródło tych układów.
Bogdan
Odpowiedz
99.999999% problemów z uruchomieniem odtwarzanego układu to błąd podczas montażu. zwarcie, brak połączenia, pomylona wartość elementu, wsadzony i zlutowany w sąsiednią dziurkę. 0.000001% to wadliwy element, ale to łatwiej sprawdzić niż szukać zwarcia/przerwy/błędu - zmontuj układ na pająka poza płytką i przetestuj. W kilka minut będziesz wiedział.
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
Jurek, ale ja sam nie wierzę w to, że mogłem coś pomylić. Ten układ jest prosty jak budowa cepa. W każdym razie dziś po pracy jeszcze zajrzę ,,chłodnym okiem i rozumem" - może wczoraj za bardzo chciałem posłuchać tego Husarka, a wtedy człowiek robi rzeczy teoretycznie niemożliwe do zrobienia. W każdym razie ponawiam prośbę o źródła sprawdzonych LA4425.
Bogdan
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości