Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
15-03-2018, 11:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2018, 11:29 przez SQ5KVS.)
Ach ten win10.. Na jednym kompie działa mi NWT a na drugim nie i za nic nie mogę zmusić żeby zadziałał. Objawy różne, jak przy częstoskurczu wielokomorowym.
Co ciekawe Arduinu to nie przeszkadza i działa na obu.
Pytanie czy na pewno masz FT232
Do FT232 jest programik (FT_PROG chyba?) który pozwala ci odczytać ID układu i jakieś takie podstawowe rzeczy sprawdzić.
Może najpierw sprawdź to a potem zacznij rozbierać ...
To co mi ewentualnie jeszcze na myśl przychodzi to wirtualna maszyna z czymś co działa i nie musi się aktualizować
Znam te bolączki, ale w tym problem że mam XP i NWT działało i mierzyło poprawnie - czasami się blokując jak pisałem. Blokowanie następowało po dłuższej pracy (parę godzin) czyli ewidentnie po rozgrzaniu układu. Pomierzyłem wszystkie filierki BPF - wiec trochę popracował. Sterów do FT232 nie dotykałem, windows rozpoznaje prawidłowo - dolutowałem diody transmisji i migają w obu kierunkach dlatego FT.. wykluczyłem, chyba że jest brak komunikacji z prockiem, ale nie mam jak tego sprawdzić.
A są źródełka?
Nosi mnie bo w WinNWT mi brakuje kilku rzeczy. Zrzutu wykresu referencyjnego do porównania z tym co się otrzymało. Podziału (czyli mnożenia) VFO przez dowolny mnożnik/dzielnik a nie tylko 4x. Operacja na okienkach czasem powoduje zgrzyt zębów... i takie tam. Acha, no i czasem nie działa z durnych powodów (j.w.)
18-03-2018, 15:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2018, 15:42 przez SQ8MVY.)
Witam,
(16-03-2018, 17:53)SQ5KVS napisał(a): To jakby ktoś chciał kompilować wersję linuxową to niech ściąga QT4 bo pod QT5 nie pójdzie
Zgadza się. Jednak nie przeszkadza to mieć w systemie QT4 oraz QT5 jednocześnie. Wyboru prawidłowej biblioteki QT użytej do kompilacji, dokonujemy przy generowaniu pliku MakeFile w taki sposób:
Kod:
cd /katalog/ze/źródłami/LinNWT
QT_SELECT=qt4 qmake linnwt.pro
make
(18-03-2018, 12:15)SP8GPQ napisał(a): Czy w NWT200 można zastosować generator 32MHz lub 100MHz ponieważ mam problem ze znalezieniem gen.30 MHz.
Nie posiadam NWT, więc moja odpowiedź będzie tylko domysłem.
Przy takich wartościach generatorów nic się nie popsuje. Należy zapewne w ustawieniach LinNWT / WinNWT ustawić prawidłową wartość mnożnika PLL oraz częstotliwość taktowania rdzenia DDS - częst.generatora * mnożnik PLL. U mnie wybór mnożnika PLL jest nieaktywny, bowiem LinNWT nie znalazł podpiętego NWT.