Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
A na początek weź wywal ten port w Panelu Sterowania i niech się zainstaluje od nowa.
Może masz podrobiony FTDI i zmieniło PIDa (choć z postu 453 wygląda na poprawny).
Ew. może masz na tym samym komputerze jakiegoś linuksa to spróbuj pod nim pogadać,
bo też jest wersja na ten SO.
Odpowiedz
Dzięki Pawle, witaj Krzysztofie.
Wiele razy już próbowałem podmieniać sterownik FTDI, nocka nieprzespana i guzik. Pozostaje jeszcze sprawdzić czy kabel USB OK, przelecieć się do kolegi i ew. Linux. Jakoś nie mogę wersji ang. znaleźć do niego, bo niemieckiego nie lubie. A jak uwalony to na półkę i też się uwalę, bo muszę wreszcie wyspać !!!
Pozdrawiam..
Krzys'
Dziękuję Wam. Odnalazłem przyczynę: zbyt nowoczesny driver FTDI Smile. Wprowadzał blokadę podróbki kości. Odnalazłem
odpowiednio starożytny i już all OK.
Pozdrawiam..
Krzys'
Odpowiedz
Photo 
Jaki może być powód tych "pików" na wykresie.

Załączone pliki
.pdf   40_30mLPF_DSP.pdf (Rozmiar: 19.2 KB / Pobrań: 992)
Odpowiedz
"Komórka" na stole.
Odpowiedz
(17-02-2018, 19:00)SP9FKP napisał(a): "Komórka" na stole.

Komórki wyniosłem i jest to samo .
Czy STM32discovery Husarka DSP może tak siać . Wykorzystuję sterowanie z Husarka .
Odpowiedz
Czy te "piki" występują bez podłączonego detektora?
Odpowiedz
Nie występują . Obwody leżą na stole i korzystam ze sterowania BPF-a Husarka a NWT miałem podpięty dowejścia i wyjscia LPF . Chyba to jest z dodatkowego zasilacza impulsowego . Sprawdzę . Dziękuję z pomoc.
Odpowiedz
Gdzieś w pobliżu masz jakiś nadajnik, może za ścianą. Powodzenia.
Odpowiedz
Nadajnik WIFI laptopa, o którego istnieniu często się zapomina. Albo w okolicy router WIFI.

(17-02-2018, 18:01)SP8GPQ napisał(a): Jaki może być powód tych "pików" na wykresie.

73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
Witam ponownie.
Mam problem z moim NWT, próbowałem już wszystkiego i doszedłem do etapu rozbierania go po kawałku, dlatego najpierw chciałbym tutaj zasięgnąć rady bo może ktoś tak już miał.
Padł nie od razu - czasami zawieszał się. Ft232 był poprawnie rozpoznawany przez windows, załączał się tłumik i nic, program nie widzi urządzenia. Robiłem wtedy przeróżne kombinacje z wymianą kabla, sprawdzeniu czy gdzieś ekrany nie po zwierały itp. i pomagało - tylko nie wiem co - ot tak sam z siebie nagle zatrybiał. Było tak kilka razy. No właśnie do czasu kiedy przestał Sad

Podłączyłem diody transmisji do FT232 i migają w obydwa kierunki Wink Przelutowałem (przegrzałem) wszystkie luty i nic. Stan na dziś: Po podaniu zasilania windows widzi urządzenie a program nie. Załącza się tłumik 10db.

Jak sprawdzić czy FT232 komunikuje się z prockiem.
Jak sprawdzić czy procek żyje (załącza tłumik więc uznaję że jeszcze się tli w nim życie)- miałem pomysł nawet żeby na nowo go zaprogramować ale na razie się wstrzymałem.

Dodam że odinstalowałem nawet program WinNWT4 (z usunięciem wszelkich plików po nim) i wgrałem na nowo i nic.

Teraz mam zamiar odciąć sondy i sprawdzić, jeśli nic to następnie odciąć tłumiki (jeden ciągle wchodzi) jeśli nic to odciąć wzmacniacz. Generator coś generuje, więc tutaj jest OK. Jakieś pomysły? Na szczęście mam MAX4 i mogłem dokończyć BPF, ale chciałbym jednak by NWT też chodziło - bo planowałem pobawić się harmonicznymi Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości