Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA

Co prawda nie znam tego układu ale ogólna zasada jest taka, ze zaczynamy od toru m cz. a tutaj to juz działa jak również stopień wcześniej też, więc krok po kroku w stronę anteny i ,,zagra" to co powinno...kiedyś pomagałem koledze z Piligrimem i było podobnie- szumiało ale nie gadało, okazało sie,ze jeden ze stopni miedzy mieszaczem i wzm. mcz był w trybie nadawania i sygnał nie przechodził...życze powodzenia, tym bardziej, ze bardzo cenie wszystkich budowniczych urzadzeń home made...
...tak nawiasem mówiąc to ,,grupa geriatryczna" to zwykle na 3,722,00 ,,chodzi"...i to tak do 10:30 lokal time..

Witek, SP5TAA..
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Artur BFR93A z TME.
Niestety na R2 po dotknięciu igłą nic nie słyszę....Może naprawdę malusieńką różnicę...Ale to ledwie zauważalną...
Może problem być w układach 3253, zauważyłem teraz że mam dwa typy różne: FST3253 i CBT3253C...
Odpowiedz
Witam Czy masz czy oscyloskop? Czy sprawdziłeś impulsy na układzie U12 i U13 noga 4 i 6 .Te impulsy decydują o pracy mieszaczy odbiornika i nadajnika
Pozdrawiam
Odpowiedz
.....

Odpowiedz
W moim wspaniale wypasionym laboratorium niestety brak tych przyrządów Sad
Ale coś zorganizuje....
Tak na szybko to macanko elementów: R43 i R44 wykazują delikatne pykanie w głośniku (nie jest to wzrost szumów)...Natomiast R45 i R46 nie przynoszą żadnej reakcji...
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Witam. Trochę praktycznych rad
Żeby można było dokonać pomiarów to trzeba zrobić adapter do połączeń Ui i RF pod kątem 90 stopni lutując listwę kątowych goldpinów męskich z gniazdem
Ma się dostęp do wszystkich bloków TRX .
Należy sprawdzać czy nie ma zwarć miedzy nogami scalaków wizualnie jak i mechanicznie przy pomocy igły jednorazówki kupionej w aptece jak najcieńszą Chodzi mi o układy o mikro odstępie między nóżkami.
Dlatego uparłem się na te scalaki U12 i U13 bo tam można łatwo zrobić mikro zwarcie a bez tych impulsów trx nie będzie działać
Akurat miałem podobny problem z kolegi TRX
Pozdrawiam i powodzenia
Jeżęli chodzi o igłę to sprawdzasz czy czubek przechodzi bez oporu między nogami scalaka
Odpowiedz
qr....Wymieniłem codec WM, wymieniłem obydwa 4066....To samo....Macie jakieś pomysły jeszcze co to może być?
Odpowiedz
Zacznij od U2.Dotykam pin3 i burczy.Jest ok.
Dotykam C18 lub C19 i burczy.Jest ok.
Dotykam pin 4 lub 5 na listwie 30pinowej i burczy.UI jest ok.
Oczywiście mcz na full.
Wystarczy palec,żeby to sprawdzić.
Andrzej
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości