Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Witam Kolegów

Mam pytanie. Chciałbym zbudować Taurusa na pasmo 40m i nie mam diody pojemnościowej BB104. Mam za to BB105G tzn. będę miał, bo zamówienie pójdzie jutro.

Proszę w takiej sytuacji o zaproponowanie alternatywnego rozwiązania układowego Taurusa, tak by można go było uruchomić bez feralnego warikapa ?

Proszę o pomoc.

73! Adrian, SQ8NZD Shy

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Wykorzystaj diody w strukturze MC, podając napięcie przestrajania zamiast na warikapy to- na nogę 23. Dla 200 KHz powinieneś swobodnie uzyskać pełen zakres przestrajania. Nie montując BB w ogóle - dla jasności . Zdemontować rezystor 15 KoHm ze ślizgacza do masy a zamontować elektrolit 10uF bo delikatne śmieci napięcia, a nawet przydźwięk z przewodów wchodzi na napięcie przestrajania, ale to już dalsze tematy.
Odpowiedz
Pawle... Wytłumacz mi to jaśniej lub pismem obrazkowym. (SCHEMAT)
Odpowiedz
Kolega Paweł jak mi się wydaje napisał wystarczająco jasno.
Chodzi o to, żebyś zamiast zewnętrznej diody pojemnościowej wykorzystał tę, która znajduje się wewnątrz układu MC3362.
W tym celu:
1. nie montujesz w ogóle diody pojemnościowej
2. odcinasz nóżkę 23 od VCC (6[V]) bo jest w tej chwili tak podpięta.
3. do n.23 podpinasz ten sygnał, który jest pomiędzy katodami BB104
4. w miejsce rezystora 15k montujesz elektrolit, aby zmniejszyć tętnienia zasilania, które mogą się nanosić na diodę pojemnościową i ją odstrajać.
Odpowiedz
Kurcze ! Dzięki Wam Koledzy.
SP9RQA i SP2FP

Części przyjdą na wtorek/środę, więc będzie zabawa ... Big Grin

Z <TUNING> od razu do nóżki 23. ??
Odpowiedz
Tu masz schemat wewnętrzny układu , teraz powinno być wszystko jasne.

Odpowiedz
Okey

Z pot. TUNING napięcie sterujące idzie do ===> rezystora 5.6kom zahacza o 100nF i zamiast iść do nóżki 21/22 idzie do 23 (Waricap Control) Tyle ?
Poprawcie mnie jeśli się mylę. ;-)
Odpowiedz
Tak , dokładnie jak Krzysztof napisał w post #444
Odpowiedz
Dzięki Ci Bogdan. Wink
Odpowiedz
Znalazłem ostatnio trochę czasu, więc zabrałem się za kończenie Turusa, który już od lat czekał w kolejce. Dawno temu uruchomiłem w nim odbiornik i zacząłem uruchamiać nadajnik.
Wczoraj wykonałem konstrukcję nośną z laminatu, która będzie także pełniła funkcję ekranu. Dodałem moduł DDS wg SQ1GU z drobną modyfikacją - stabilizator wymieniony na 3,3V. Spowodowane jest to tym, że ponoć niektóre chińskie DDS-y nie lubią się z 5V i padają.
Na kawałki laminatu zamontowałem dodatkowy stabilizator 5V z radiatorem - będzie zasilał DDS-a oraz wyświetlacz na płycie czołowej.
Całość tworzy kompaktowy moduł, który zostanie zamontowany w metalowej obudowie.

Teraz będę musiał nawinąć transformator służący do podłączenia DDS-a w miejsce VFO.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości