Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
(19-04-2018, 20:32)SP5CGI napisał(a): Jak w poście z 12 marca może być soft z 19 kwietnia ?

Ano może i jest .
Sprawdź i pisz .
A następnie potwierdź , albo zaprzecz i dopiero pisz .
Wgrałem przed chwilą i wiem co piszę .
Pozdrawiam

A tam jest napisane , cyt :

Ostatnią wersję można znaleźć tutaj:

http://wkiefer.de/x28/test/F7Discovery.bin

ja
Odpowiedz
Panowie piszecie o programach 2 autorów:
1.EU1KY oryginał i tu wersja 3.43 jest ostatnia
https://bitbucket.org/kuchura/eu1ky_aa_v...ev_343.zip
2.DH1AKF
http://wkiefer.de/x28/test/F7Discovery.bin jeżeli ktoś wgrał to proszę o potwierdzenie stabilności oraz usunietych błędów ,które miała wcześniejsza wersja...
Odpowiedz
Kolega SQ1GYQ podał adres ostatniej wersji softu autora analizatora, EU1KY.
Ty natomiast odsyłasz nas do softu Wolfganga DH1AKF, który to soft ukazał się 12 marca i jest to jego ostatnia wersja.
Są to dwa różne softy do tego samego urządzenia.

Radzę powoli przeczytać CAŁY WĄTEK.
Odpowiedz
(20-04-2018, 20:47)SP5CGI napisał(a): Kolega SQ1GYQ podał adres ostatniej wersji softu autora analizatora, EU1KY.
Ty natomiast odsyłasz nas do softu Wolfganga DH1AKF, który to soft ukazał się 12 marca i jest to jego ostatnia wersja.
Są to dwa różne softy do tego samego urządzenia.

Radzę powoli przeczytać CAŁY WĄTEK.

To że wersje są dwie to chyba wszyscy zainteresowani wiedzą .
Oczywiście piszę o wersji WYŻEJ chodzącej i wydaje mi się że już jest stabilna .
Wersji Wolfganga DH1AKF .
I gdybyś się nie " bał " wgrać najnowszej wersji z datą 2018-04-20 to być w ten sposób n ie pisał .
Pozdrawiam .

Odpowiedz
Witam

Powracam do tematu zasilania tego analizatora. Po obejzeniu na You Tube filmu kolegi SQ7HJB , na ktorym pokazane jest jak sie programuje to urzadzenie , na samym koncu pokazane jest jaki wplyw ma jakosc kabla zasilajacego USB.
o prob zastosowalem Power bank z kablem , ktory ma zamocowane dwa ferryty. Po podlaczeniu i przejsciu do okienka DSP mialem takie wskazania

F 17000 khz

Mag 1556-58 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1521-22 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Po zalozeniu na przewod zasilajacy dodatkowego pierscienia i przepuszczeniu kabla trzy razy wyniki byly takie :

Mag 1546-47 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1512-13 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Mozecie mi wytlumaczyc jakie optymalne wartosci powinny miec te parametry.

Pozdrawiam

I na koniec takie moze troche glopie pytanie. Jaka jest roznica pomiedzy softem DH1AKF i EU1KY. Wlasnie wgralem ten pierwszy ( takze pierwszy raz ) i go probuje. Na pierwszy rzut oka , to roznica jest w oknach . Takze mam pytanie czy jest dostepne oprogramowanie po polsku badz hiszpansku

I jeszcze raz na koniec , jakie gniazdo antenowe mi mozecie polecic. Miernik pracuje takze na 2 m i 70 m wiec i gniazdo tez musi byc dostosowane do tych czestotliwosci
Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz
(22-04-2018, 20:38)EC4AGT napisał(a): Witam

Powracam do tematu zasilania tego analizatora. Po obejzeniu na You Tube filmu kolegi SQ7HJB , na ktorym pokazane jest jak sie programuje to urzadzenie , na samym koncu pokazane jest jaki wplyw ma jakosc kabla zasilajacego USB.
o prob zastosowalem Power bank z kablem , ktory ma zamocowane dwa ferryty. Po podlaczeniu i przejsciu do okienka DSP mialem takie wskazania

F 17000 khz

Mag 1556-58 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1521-22 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Po zalozeniu na przewod zasilajacy dodatkowego pierscienia i przepuszczeniu kabla trzy razy wyniki byly takie :

Mag 1546-47 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1512-13 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Mozecie mi wytlumaczyc jakie optymalne wartosci powinny miec te parametry.

Pozdrawiam

I na koniec takie moze troche glopie pytanie. Jaka jest roznica pomiedzy softem DH1AKF i EU1KY. Wlasnie wgralem ten pierwszy ( takze pierwszy raz ) i go probuje. Na pierwszy rzut oka , to roznica jest w oknach . Takze mam pytanie czy jest dostepne oprogramowanie po polsku badz hiszpansku

I jeszcze raz na koniec , jakie gniazdo antenowe mi mozecie polecic. Miernik pracuje takze na 2 m i 70 m wiec i gniazdo tez musi byc dostosowane do tych czestotliwosci

Wojtku .
Napisz na PW a już dostaniesz odpowiedzi .
Pozdrawiam Rysiek .
Odpowiedz
Ja odpowiem Ci na forum...
Jedne i drugie wskazanie masz dobre i nie ma to wiekszego znzczenia , kalibracja sprzetowa którą robi sie zawsze po uruchomieniu załatwia własnie ten temat i ważne aby po tej kalibracji juz nie robic zmian.
Jezeli zrobisz zmiane sprzetowa to ponownie kalibruj.
Jeżeli chodzi o firmware to osobiście podoba mi sie wersja Wolfganga , ma np. fajna opcje Multi etc. ale do ostatniej wersji były problemy ze stabilnością , małe niedociągnięcia - jeżeli w ostatniej wersji to poprawił to mozna polecić .
Musisz sobie wgrać i potestować którą wybrać.
Odpowiedz
Jest nowa wersja. Możesz teraz zmierzyć częstotliwość, napięcie i moc oscylacji oscylatora. Więcej szczegółowych informacji na forum cqham.ru
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...ost1526540
Odpowiedz
Pojawił mi się problem z kalibracją sprzętową.
Podczas kalibracji wyskakuje komunikat "No signal...."
Generator działa na 100% bo zmierzyłem oscyloskopem.
Zworka oczywiście założona na HWCal.
W pozostałych fukcjach analizatora wszędzie jest "SignalOK"
Czy ktoś miał już taki problem ?

(06-05-2018, 20:07)SP8X napisał(a): Pojawił mi się problem z kalibracją sprzętową.
Podczas kalibracji wyskakuje komunikat "No signal...."
Generator działa na 100% bo zmierzyłem oscyloskopem.
Zworka oczywiście założona na HWCal.
W pozostałych fukcjach analizatora wszędzie jest "SignalOK"
Czy ktoś miał już taki problem ?

Mam to wgrane i się bawię
ale obie kalibracje u mnie bez problemu
Sformatuj kartę FAT32 .
Wgraj soft .
Poustawiaj , zwróć uwagę jaki masz kwarc na płytce .
I powodzenia życzę .
Rysiek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości