Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
Cały układ został wykonany wg kolegi sp9xuh. Ponieważ jak pisałem wcześniej jest to mój pierwszy projekt w.cz więc nie do końca jeszcze czuję wyrażanie wszystkiego w dB (proszę mi wybaczyć braki w wiedzy). Na wyjściu wzmacniacza w.cz jest zabudowany jakiś dzielnik, jednak nie jestem w stanie stwierdzić jakie wnosi on tłumienie (z przyjemnością przyjmę porady co do tego tematu).
Dzisiaj postaram się zrobić kilka pomiarów z wykorzystaniem oscyloskopu z funkcją analizatora widma. Na pewno sprawdzę czy generowany sygnał nie jest zniekształcony. Pomierzę też moc sygnału dla każdego z tłumików. Sprawdzę też wartości rezystancji tłumików. Chciałbym też sprawdzić wartości elementów w filtrze dolnoprzepustowym jednak tutaj bez wylutowania elementów raczej się nie uda.
Jeżeli to nie problem to prosiłbym jeszcze o podpowiedź, jakie pomiary kontrolne można wykonać.
--->EDIT<---
Udało mi się wykonać kilka pomiarów. Niestety analizy FFT nie zrobiłem ale oglądając na oscyloskopie przebiegi od 1 do 50MHz nie widziałem zniekształceń. Napięcie zasilające wzmacniacz w.cz wynosi 3,34V.
Pomiar napięcia na wyjściu AD8307 przy 10MHz i włączonych tłumikach
0 dB 2,316
10 dB 2,071
20 dB 1,817
30 dB 1,557
40 dB 1,302
50 dB 1,040

Pomiary z modułu pomiaru mocy
0 dB 9 dBm 641 mV
Odpowiedz
Wykres ktòry Kolega zamieścił z pokazaną charakterystyką filtru lpf jest oczywiście w 100 procentach prawidłowy. Odpowiedź to allias. Stawiam orzechy przeciw kamieniom, że dołek występuje na 1/2 f wzorca.
Odpowiedz
Grzegorz patrząc na wyniki pomiarów napięcia stałego po AD8307 twój wzmacniacz działa jak najbardziej prawidłowo. Napięcie stałe 2.3 V odpowiada mocy sygnału na jego wejściu ok +10 dBm. Pomierz napięcie bezpośrednio na nodze procesora. Może po drodze coś "ginie". Nie zauważyłem ze przeedytowałeś post 389.

Teraz o aliasach. Na wyjściu AD9851 oprócz sygnału pożądanego tj z zakresu 0 Hz do 1/2 F zegara - 20% występują częstotliwości wyższe. U Grzegorza zegar jest 32 MHz x 6 = 192 MHz. Patrząc na pierwszy wykres z postu 383 mam wątpliwości do jakości LPFa po DDSie. Wykres powinien być podobny, ale amplituda powyżej tych ok 90 MHz powinna być niższa o wartość tłumienia filtru LPF poza pasmem. Wiec podsumowując, jeżeli filtr poza pasmem tłumi np. o 30 dB to wykres powinien wyglądać tak - przebieg leci po 0 do wartości odcięcia filtru, potem opada do "jakiegoś" minimum, a następnie się podnosi do ok - 30 dB.
Odpowiedz
Zdzisław,

Opis widma sygnału z DDSa, który przedstawiłeś jest poprawny kiedy ustawiasz częstotliwość wyjściową nie przekraczającą połowy częstotliwości zegara. Kiedy przekroczysz częstotliwość Nyquista w przetworniku C/A dochodzi właśnie do aliasingu i częstotliwość wyjściowa znowu wpada w pasmo przepustowe filtru.

Analizując wykresy z NWT trzeba pamiętać, że nie jest to analizator widma z tracking generatorem, a detektor jest szerokopasmowy.
Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
Odpowiedz
Chcialbtm jeszcze jedna rzecz dodać. Chodzi o ustawiona częstotliwość dds w programie. wszystkie pomiary były robione przy nastawie 40000000Hz co chyba nie jest prawidłowa wartością. Powinno być chyba ustawione 192MHz (32MHz x 6). Wczoraj jakieś pojedyncze próby robiłem i nastąpiło przesunięcie odcięcia filtru w okolicę 65MHz. Tylko wtedy pomiar mocy w module pomiaru przy 10MHz i 0 dB pokazywał 23dBm. Jeszcze dzisiaj będę się tym bawił, tylko prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie potrzeby korekty nastawy częstotliwości dds w programie
Odpowiedz
Czesc,
masz absolutną rację, czestotliwosc twojego zegara to 192MHz plus/minus 6x błąd oscylatora 32MHz...
Świetnie se radzisz.
Powodzenia.

WitekSP5TAA.
Odpowiedz
Przemek to mam rozumieć że jak ustawimy w DDS większą częstotliwość niż połowa zegara to DDS generuje jednocześnie sygnały o częstotliwościach mieszczących się w bramce filtru jak i wyższych?
Odpowiedz
Można teoretycznie ustawić częstotliwość aż do f-wzorca (wszystkie bajty na 0xFF), pytanie co na to logika wewnątrz układu, i co on wtedy generuje.
Normalnie częstotliwość Nyquista przekraczamy wtedy kiedy częstotliwość sygnału przekracza nam częstotliwość próbkowania /2, wtedy zsamplowany przebieg ma częstotliwość mniejszą niż f/2. Ale tu jest inna sytuacja.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Drogi Witku, to że ja jakoś sobie radzę w temacie w.cz to tylko dzięki pomocy kolegi Zdzisława SP4HKQ, za co chciałbym mu podziękować.
--->Edit<---
Mam jeszcze jedno pytanie o ekranowanie sondy pomiarowej. Jak najlepiej to wykonać. Blaszki miedzianej nie posiadam więc zostaje tylko laminat. Pytanie czy jednostronny czy dwustronny. Ewentualnie jakie jeszcze są możliwości.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Nie musi być miedziana, cynkowana imho też może być. Jeśli masz laminat, jednostronny będzie dobry. Na płytce którą masz, są w pobliżu układu AD8307 cztery otwory. Weź laminat jednostronny, przyłóż do płytki stroną bez miedzi (chyba że masz wydruk płytki na papierze). Na wylot, np. cienkim wiertłem, zaznacz przez te otwory w których miejscach Twojego laminatu będą otwory. Potem bierzesz drut, ja zrobiłem to goldpinami, lutujesz najpierw w tych otworach, przykładasz docięty kawałek laminatu z wywierconymi otworkami, lutujesz od góry. Tak jak u SP9XUH

[Obrazek: nwt7_foto_2.jpg]

Pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości