02-10-2018, 12:18
Zrzut sygnałów na drenach.
Można coś powiedzieć na ten temat ?
Z mojego punktu wygląda to tak:
jak jeden tranzystor się poci to drugi mu przeszkadza.
Coś jakby nie tak.
Proszę o komentarz.
Andrzej
|
szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
|
|
02-10-2018, 12:18
Zrzut sygnałów na drenach. Można coś powiedzieć na ten temat ? Z mojego punktu wygląda to tak: jak jeden tranzystor się poci to drugi mu przeszkadza. Coś jakby nie tak. Proszę o komentarz.
Andrzej
02-10-2018, 12:40
Układ albo jest przesterowany, albo nieobciążony. Stawiam na to pierwsze.
Przez większość czasu jeden z tranzystorów jest zatkany, a drugi w stanie nasycenia.
Andrzej
02-10-2018, 14:49
Sprawdź przesunięcie fazowe w drenach.
Andrzej,proszę oglądnij to jeszcze raz.
Żółty przebieg to jeden tranzystor,a niebieski to drugi. Pracują na zmianę.Raz jeden raz drugi.Specjalnie nałożyłem je na siebie ,żeby porównać momenty przewodzenia i momenty zatkania tranzystora. Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o przebieg sygnałów. Chyba nikt jeszcze się nie chwalił wyglądem sygnałów na drenach. Więc nie mam do czego się odnieść. Grzegorz, a jak to zrobić ? Dokładam sygnał na wyjściu transformatora powstały z tych dwóch sygnałów. F-sygnału 3,7MHz U=134Vp-p. I ten sam sygnał bez obciążenia 297Vp-p, i sygnał na drenach D bez obciążenia,
Andrzej
Wzmacniacz jest przesterowany. Zawsze jeden z tranzystorów jest zatkany, a drugi w stanie nasycenia (zwarcie). Prądy w uzwojeniach pierwotnych są niezależne od napięcia na bramkach. Oscylacje powstają na indukcyjnościach rozproszenia transformatora i pojemnościach rozproszonych (lub dołączonych do drenów). Wysterowanie powinno być takie aby zbliżyć się do zielonego sygnału (po dołączeniu obciążenia).
Andrzej
Andrzej, coś w tym co piszesz jest. wymieniłem Tr3 (u mnie ten wyjściowy) .Podmieniłem Tr2 FT50-43 2x8zw na
FT50-61 2x5zw. Trochę się poprawiło ale nie wiele. Myślę,że coś mam niedopasowane w zasilaniu bramki G.Rezystory mam po 12.5om.Chyba są za małe. Założę po 25om i spróbuję dopasować We do tranzystora.Nie będę gdybał po prostu coś pokombinuję. Z katalogu MRF186 wynika,że przy zasilaniu 13.8V i sterowaniu 1W powinno być na wyjściu wzmacniacza 18W (załącznik) I tak mam.Przy 2W na Wy mam 25W. Teraz muszę poprawić wygląd na Drenach.
Andrzej
03-10-2018, 11:58
Chwila, ale jeśli nie ma obciążenia (dwa ostatnie oscylogramy, tak Andrzej AUO napisał) no to te oscylogramy są niemiarodajne.
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
03-10-2018, 18:56
Pokazałem tylko jak wygląda sygnał na tranzystorze bez obciążenia
i że można go pomierzyć bez żadnych konsekwencji.Po co ? Bez obciążenia 297Vp-p jaki on by nie był, 50om 134Vp-p. Wniosek: wyjście tego wzmacniacza nie ma 50om ma coś 44om. Jeżeli antena ma np.60om.Można wypchać 100W a ile wyleci ? Takie moje rozmyślania. Teraz muszę powalczyć z jakością sygnału.
Andrzej
03-10-2018, 21:03
Nie. Jeśli wyjście jest przesterowane to metoda spadku do połowy napięcia nie jest najlepsza.
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
|
|
« Next Oldest | Next Newest »
|