Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam.Muszę sprostować post 364.
1:nazwa wykresu 1uF,330nF,1uF powinno być:1uF,680nF,1uF.
2:nazwa wykresu 1uF,680nF,1uF powinno być 1uF,330nF,1uF.
Wykresy dotyczą zmiany kondensatora C38+C39 = 330nF lub 680 lub 1uF przy stałych wartościach pozostałych C.
Kondensatory C37 = C40 = 1uF
Kondensatory C1 = C9 = 56nF , C2 = C4 = C6 = C8 = 2x56nF = 112nF.
Widać jak przesuwa się pasmo od strony 300Hz.
Pozdrawiam.Andrzej sp6auo

Załączone pliki Miniatury

Andrzej
Odpowiedz
Uruchomiłem PA, LPF i płytkę antenową.Przy uruchamianiu PA należy pamiętać o połączeniu obudów tranzystorów Q2-Q4 z masą płytki ( post 206 Zdzisława SP4HKQ) HUSAR (wzbudzanie stopnia końcowego). Po zmontowaniu startuje bez problemu. Przy sterowaniu sygnałem 0 dBm na wyjściu 15 W. Zasilanie 13,8V. Przy okazji przetrenowałem zwarcie wyjścia do masy (próba nie zamierzona), wzmacniacz obronił się.
Na płytce antenowej dokonałem nast. zmian: R6-7,5k R7-27k P1-10k. Zakres regulacji tłumika ALC 6,45V-7,85V.
Należy zwrócić uwagę na nawinięcie i podłączenie transformatora T1 , napięcie F pad. musi być na PR3.
Przy okazji - LPF na SMD 50V pracowały przez 5.min. w warunkach 15W ,SWR 3,5.
Dłużej nie próbowałem.
Odpowiedz
Poniżej zamieszczam poglądowy schemat blokowy TRX HUSAREK. Schemat ilustruje moduły funkcjonalne z których składa się budowane radio.

W kolejnych załącznikach projekt wzmacniacza mocy do Husarka PA 15W

.bmp   Husarek.BMP (Rozmiar: 201.04 KB / Pobrań: 2,666)
.lay   PA HUSAREK 15W.LAY (Rozmiar: 114.79 KB / Pobrań: 2,034)
Odpowiedz
Na schemacie płytki antenowej wkradł się błąd. Przedstawiam poprawiony schemat. Projekt PCB jest prawidłowy. Niestety wartości elementów PR2, P1, R6, R7 wymagają dobrania w działającym układzie. Ostateczne wartości przedstawię po wykonaniu prób.

Załączone pliki
.bmp   Plytka antenowa.BMP (Rozmiar: 201.04 KB / Pobrań: 2,314)
Odpowiedz
Od czterech dni jestem szczęśliwym posiadaczem sterownika do syntezy SPHM DDS. Pomimo że już widziałem ten komputer (bo to już jest komputer ,a nie tylko synteza) efekt przerósł moje oczekiwania. Ekran - kolory zdecydowane, odpowiednio dobrany kontrast i kolory, zdecydowanie wyróżniają klawisze i pola odczytu .Instrukcja jest potrzebna jedynie do ustawienia SetUp-u, bo obsługa jest intuicyjna.
Odpowiedz
Od czterech dni jestem szczęśliwym posiadaczem sterownika do syntezy SPHM DDS. Pomimo że już widziałem ten komputer (bo to już jest komputer ,a nie tylko synteza) efekt przerósł moje oczekiwania. Ekran - kolory zdecydowane, odpowiednio dobrany kontrast i kolory, zdecydowanie wyróżniają klawisze i pola odczytu .Instrukcja jest potrzebna jedynie do ustawienia SetUp-u, bo obsługa jest intuicyjna. Klawisze konfiguracji radia wraz z rozwijalnym menu tworzą bardzo wygodny zestaw przycisków sterujących.Prosta kalibracja generatora. Adam - gratulacje za bardzo udaną konstrukcję.Widać że włożyłeś bardzo dużo pracy ale było warto.
Za parę dni podłączę rejestry (okablowanie) i radio zacznie żyć samodzielnie.

Odpowiedz
Koledzy, powoli kończone są prace projektowe nad HUSARKIEM. Obecnie kilkunastu Kolegów kończy budować własne radia i na podstawie zebranych uwag wykonane zostały niezbędne modyfikacje i poprawki prototypu. Wszystkie poprawki są wprowadzane na schematy ideowe oraz projekty druków. Do końca kwietnia zostanie przedstawiona ostateczna wersja Husarka zalecana do powielania oraz opis budowy radia. Pod koniec maja planowana jest prezentacja kilku prototypów radia na spotkaniu ŁOŚ 2013.

Poniżej zalecana dokumentacja filtrów akustycznych do HUSARKA. Moduł filtrów akustycznych jest wykorzystywany zarówno podczas odbioru jak i nadawania. Zmiana toru akustycznego wykonana jest na popularnych przekaźnikach. Na płytkach starszej wersji należy wykonać "dostawkę na pająku" lub dodać małą płytkę z przekaźnikiem.

Zaletą takiego rozwiązania jest bardzo dobre formowanie charakterystyki sygnału akustycznego z mikrofonu podczas nadawania oraz skuteczne rozwiązanie problemu blokowania toru mikrofonowego podczas odbioru. Wadą jest dłuższy czas przełączania nadawanie/odbiór.

.pdf   Husarek moduł filtrów lista elementów 14_04_2013.pdf (Rozmiar: 4.46 KB / Pobrań: 1,809)
.lay   Husarek_filtry_15.04.2013.LAY (Rozmiar: 197.11 KB / Pobrań: 1,797)
73 Adam
Odpowiedz
Wygląda to świetnie, gratuluje
Odpowiedz
Poprawiona wersja modułu homodyny do HUSARKA, schemat po naniesieniu koniecznych zmian oraz druk z wykonanymi poprawkami.

Na wcześniejszych wersjach druku należy:
- dodać układ formowania sygnału VFO na BGA420;
- usunąć tranzystory Q1, Q5 (oznaczenie na starych schematach);
- wymienić 3-uzwojeniowe trafa przed mieszaczami na 2-uzwojeniowe splitery;
- zamienić wyjścia 1,7 na układzie U9 aby uzyskać poprawne przełączanie wstęg;
- skorygować wartości niektórych elementów wg. ostatniego schematu.
Zmiany dla wersji radia z podwójnym wykorzystywaniem modułu filtrów akustycznych (nadawanie/ odbiór).

Schemat homodyny zamieszczony w tym poście ma błędy, poprawny schemat jest w opisie budowy radia.

.lay   Husarek homodyna 14.04.2013.LAY (Rozmiar: 461.66 KB / Pobrań: 1,963)
.pdf   Husarek homodyna spis elementów .pdf (Rozmiar: 17.54 KB / Pobrań: 2,330)
73 Adam
Odpowiedz
Czy jest przewidywana "produkcja" płytek, czy też będą tylko dostępne projekty elektroniczne?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości