Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Witaj,

Między innymi do tego.
Można również sprawdzać długość użytego fidera.
Nie wiem tylko czy w tym sofcie ( jeszcze nie zdążyłem go wgrać ) jest opcja podawania współczynnika skrócenia mierzonego fidera. Jeżeli nie ma takiej opcji, to trzeba ręcznie przeliczyć długość, uwzględniając współczynnik skrócenia.
73 Paweł
Odpowiedz
Kolejny problem. Poziom sygnałów na wejściach mieszaczy jest różny. Pomierzyłem a nawet wymieniłem mieszacz w słabszym kanale bez żadnego efektu. Umasienie ekranu przewodu przed baloonem powoduje jeszcze dodatkowo obniżenie poziomu w tym kanale.

Odpowiedz
Witam,

Bogdanie, jesteś pewien, że prawidłowe wartości rezystorów masz w mostku ?

Te poziomy są z wejściem do którego nic nie jest podpięte, czy masz podpięty jakieś obciążenie ?
Wklej fotki swojej konstrukcji. Tak ciężko jest coś podpowiedzieć.
73 Paweł
Odpowiedz
A masz zworkę ustawiona właściwie HWcal powinna być
Odpowiedz
W obu gałęziach mostka patrząc od punktu zasilania z generatora są rezystory 200 + 51 + 5,1 Ohm.

Na wejściu nic nie ma. Odłączenie ekranu powoduje wzrost sygnału o 4-5 jednostek.

Odpowiedz
Witaj,

Sprawdź, czy nie masz uszkodzonego koncentryka w miejscu lutowania ekranu do masy PCB . Jak za długo grzałeś, mógł się wytopić dielektryk między ekranem a żyłą środkową i zrobiło się tam zwarcie.... Choć, przy założonej zworce HwCal i zdjętej Work, nie powinno mieć znaczenia.

Dla pewności popraw luty, bo nie wyglądają rewelacyjnie ( chyba, że zdjęcie aż tak fałszuje rzeczywistość )
Kondensator 100nf ( ten przy napisie CLK0) wygląda, jakby jedna strona nie była przylutowana prawidłowo ( przerwa między lutem a padem kondensatora) od strony rezystora 5R1.
Nie podoba mi się również lutowanie nóżki 5 si5351. Na zdjęciu wygląda jakby była ona zlutowana z sąsiednią ścieżką.....
73 Paweł
Odpowiedz
(21-07-2017, 16:43)SQ8MVY napisał(a): Witaj,

Sprawdź, czy nie masz uszkodzonego koncentryka w miejscu lutowania ekranu do masy PCB . Jak za długo grzałeś, mógł się wytopić dielektryk między ekranem a żyłą środkową i zrobiło się tam zwarcie.... Choć, przy założonej zworce HwCal i zdjętej Work, nie powinno mieć znaczenia.

Przy wylutowanym baloonie jest tak samo.

[quote='Nie podoba mi się również lutowanie nóżki 5 si5351. Na zdjęciu wygląda jakby była ona zlutowana z sąsiednią ścieżką.....
[/quote]
Tam miałem problem ze ścieżką, ale to podłączenie do i2c.
Odpowiedz
Witaj,

Tak na szybko zaznaczyłem, co mi się nie podoba....
To trzeba koniecznie poprawić, bo nie wygląda to prawidłowo.

73 Paweł
Odpowiedz
Pawle,

wylutowałem wszystkie elementy w mostka VI wraz z mieszaczem i kondensatorem 300pF. Wlutowywałem wszystko po sprawdzeniu wartości. Ostatni pomiar dokonałem bez kondensatora 300pF i jest ok . Wlutowałem nowy i śmiga. Czy taki różnica w kanałach jest do przyjęcia?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jest bardzo dobrze.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości