Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
z tego adresu http://sp-hm.pl/attachment.php?aid=1621 pobrałem plik pdf do prasowanki, po wstępnym wydruku okazało się że obraz płytki jest za duży (sprawdzone tylko na scalakach) wiec pomniejszyłem go do 98% i po sprawdzeniu jest ok. JQX-ów nie znalazłem tylko nasze RM85. Podczas próby montażu okazało się że się nie mieszczą. Robię 2 e-ATU jedną do wędki na wypady i domku (mieszkam w bloku), drugą do pracki wędka + morgain wielopasmowy. Może poproszę Adama czy nie udostępniłby plików do weryfikacji ?. zobaczymy projekt mi się podoba części już zgromadzone oprócz ferytów (są w drodze) mini komp do sterowania też już jest w trakcie budowy Więc jak to mówi baca do konia 1 i wio do przodu.
(29-05-2011, 16:46)SQ9NJC napisał(a): Może poproszę Adama czy nie udostępniłby plików do weryfikacji ?.
Prosisz i masz .....
Projekt został wykonany dla członków Grupy Home Made dlatego nie widzę problemu z udostępnieniem plików ale wyłącznie do celów hobbystycznych. Podczas modyfikacji proszę o zachowanie informacji o pochodzeniu projektu. Każda forma komercyjnego wykorzystania projektu wymaga mojej pisemnej zgody.
Plik źródłowy druku skrzynki easyATU-8 ver_1.8 by sp5fcs w załączniku.
29-05-2011, 19:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2011, 22:00 przez SP3SWJ.)
... w dniu wczorajszym ( sobota 29 maja) podczas gdy Adam na spotkaniu ŁOŚ 2011 miał prelekcje przed publiką - skrzynka eATU była przygotowywana do zawieszenia pod dipolem.
osobom które oglądąły leżąca na moim "stanowisku" skrzynkę - i pytającą "co to jest?" mówiłem :-)
"posłuchajcie prelekcji Adama która właśnie słychac w głosnikach" :-)
Po okablowaniu skrzynka poszła na górę i została podwieszona w punkcie zasilania anteny :-)
Bawiąc się "gamebojem" - czyli konsolką Adama SP5FCS wysterowałem przysłowiowy "zerowy" SWR dla 3,7 7 i 14 MHz. Niestety dla zabaw pod mocą i TRX zabrakło czasu.....
Dziękuję Adamie za plik, modyfikacja będzie polegać tylko na zwiększeniu odstępów pomiędzy przekaźnikami (jak się będzie dało to bez zmiany wymiarów płytki). Teraz jestem w fazie zakupu programu Sprint Layout
Cieszę się z zainteresowania projektem oraz chęci pomocy w modyfikacji druku niestety przy okazji poprawek pojawiło się kilka błędów:
- od przekaźnika nr5 w górę linie sterujące nie dochodzą do padów przekaźnika, trzeba to koniecznie poprawić;
- nie wszystkie ścieżki zostały przesunięte za przekaźnikami;
- przesunięty do góry obrys płytki na warstwie opisu ( istotne przy fabrycznym wykonaniu).
W załączniku poprawiona wersja druku easyATU8 ver1.9:
- odstępy pomiędzy przekaźnikami 25 milsów (0,65mm);
- większe pady i otwory pod przekaźniki;
- większe pady i otwory pod transile;
- nowe pola pod kondensatory wysokonapięciowe (po 6szt., jeden obrys);
- opisy sekcji kondensatorów przy kondensatorach;