Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Po płytce homodyny złożyłem płytkę automatyki. Wprowadziłem od razu zmiany zaproponowane przez kolegów na forum. Zmierzyłem tylko poprawność napięć, nie uruchamiałem jeszcze całej płytki, bo dopiero wczoraj dostałem ostatni element VTL5C2/2. Zastosowałem podwójny transoptor analogowy bo był tańszy.
Wlutowałem pozostałe elementy do płytki PA i nawinąłem transformatory. T3 nawinąłem na rdzeniu T37-43, z braku innego. Muszę poprawić Q2, bo zapomniałem założyć perełkę ferrytową na bramkę tranzystora.
Zrobiłem też przyrząd do nawijania dławików do filtra mcz.
Dalsze prace nad Husarkiem.
Nawinąłem cewki do filtrów mcz Husarka. Wykorzystałem pomysły z wiertarką ręczna opisane na forum. Nawinąłem po 200 zwoi, co okazało się za dużo. Pomiary wykazały 189mH i musiałem odwinąć po około15 zwoi. Dalsze pomiary wykonałem i skorygowałem indukcyjność przez odwijanie kilku zwoi bez rozbierania rdzenia. Starałem się uzyskać po około około 160-162mH. Rdzenie szlifowałem na papierze ksero rozłożonym na lustrze. Końcowe efekty uzyskałem przez docieranie rdzenia o rdzeń. Rdzenie pokleiłem lakierem do paznokci. Pomiary na drugi dzień wykazały małą różnicę indukcyjności a dwie cewki miały po 155mH. Widocznie źle dotarłem rdzenie.
Wlutowałem resztę elementów na płytkę i cewki filtrów. Niestety okazało się,że nawinąłem o jedną cewkę za mało i zabrałko mi 3 kondensatorów.

Zmontowałem jeszcze płytkę zegara jak już była w komplecie.
Teraz zostaje tylko uruchamianie i obudowa.

Załączone pliki Miniatury

73! Zbyszek
Odpowiedz
Kolejny moduł do HUSARKA sprawdzony i uruchomiony. Są to filtry pasmowe BPF wykonane na kubeczkach Coilcrafta. Płytka integruje filtry na 5 pasm z dwoma tłumikami -6 i -12 db, wzmacniaczem +12db oraz przełącznikiem Rx/Tx (konieczny przy rozdzielonych torach Rx i Tx na płytce homodyny). Schemat filtrów został odrobinę zmodernizowany w stosunku do pierwowzoru PA3AKE. Zastosowanie kubeczków zamiast cewek na kółkach Amidona spowodowało zwiększone tłumienie w paśmie przenoszenia powyżej 3.3 dB. Po poszerzeniu pasm przenoszenia poszczególnych filtrów uzyskałem rzeczywiste tłumienie o wartości nie przekraczającej 2.5 dB. W załączeniu wykresy przenoszenia filtrów wykonane za pomocą NWT, oraz ich projekty wykonane za pomocą RFsima.

Kolejną przeszkodą był wzmacniacz wykonany na mikrofalowym tranzystorze BFG541 który się wzbudzał. Wszelkie próby wyeliminowania wzbudzenie nie dawały rezultatów. Za namową kolegów z grupy zmieniłem tranzystor Q1 na KFW16A nie zmieniając schematu. Okazało się że był to strzał w "dziesiątkę". Zero wzbudzeń i stabilna praca wzmacniacza. W układzie docelowym zastosowałem 2N5109, choć tranzystory zamienne pracowały z podobnym rezultatem końcowym. W załączeniu schemat.

Tłumiki -6 i -12dB zostały wykonane w układzie Pi.
Wartości rezystorów tłumika -6 dB wynoszą R1 i R3 - 150 Om oraz R2 - 37 Om.
Wartości rezystorów tłumika -12 dB wynoszą R1 i R3 - 84 Om oraz R2 - 93 Om.
Ponieważ takich wartości nie znajdziemy, pola pod rezystory zostały przygotowane jako podwójne do równoległego połączenia po dwa rezystory.

PCB płytki zostało przygotowane w wersji do samodzielnego wykonania "na żelazku". Wszystkie otwory są o średnicy 0.6 mm co ułatwia dokładne wiercenie po wytrawieniu płytki. W załączeniu projekt płytki.

Załączone pliki Miniatury

.cct   BPF3.5.cct (Rozmiar: 21.33 KB / Pobrań: 1,098)
.cct   BPF7.cct (Rozmiar: 19.58 KB / Pobrań: 1,016)
.cct   BPF14.cct (Rozmiar: 19.68 KB / Pobrań: 1,013)
.cct   BPF21.cct (Rozmiar: 19.47 KB / Pobrań: 979)
.cct   BPF28.cct (Rozmiar: 19.47 KB / Pobrań: 1,024)
.pdf   BPF3.5MHz.pdf (Rozmiar: 19.39 KB / Pobrań: 1,285)
.pdf   BPF7MHz.pdf (Rozmiar: 19.64 KB / Pobrań: 1,104)
.pdf   BPF14_1MHz.pdf (Rozmiar: 20.2 KB / Pobrań: 1,052)
.pdf   BPF21.pdf (Rozmiar: 20.47 KB / Pobrań: 1,017)
.pdf   BPF28 _CB.pdf (Rozmiar: 19.74 KB / Pobrań: 1,079)
.pdf   SWR3,5.pdf (Rozmiar: 18.22 KB / Pobrań: 1,203)
.lay   HUSAREK BPF_Coil .LAY (Rozmiar: 161.99 KB / Pobrań: 1,216)
Odpowiedz
Witam
Przyglądam się z ciekawością pracą nad Husarkiem (a także nad innymi konstrukcjami opisywanymi na SP-HM). Idą święta, i postanowiłem w tym czasie część modułów z Husarka wykonać choćby jako dodatkowe do posiadanego przezemnie odbiornika. Na początek filtrów CW/SSB i automatyka z toru odbiorczego.
Pytanie - widziaęłem ze typowaliście kilka potencjalnych źródeł rdzeni do filtrów. Na czym w końcu "staneło"? Szukam miejsca gdzie w sposób pewny kupię nowe rdzenie dobrej jakości (nie z "demobilu"). Przy tej ilości, cena nie jest specjlanie istotna.
Odpowiedz
Kolego PARMO w dobrym tonie było by przeczytać cały temat. Są odpowiedzi prawie na każde pytanie, w tym także w sprawie rdzeni. Życząc przyjemnej lektury pozdrawiam Zdzisław SP4HKQ.
Odpowiedz
Dziękuję, oczywiście, przeczytałem, nie raz Smile
Kolega SP5BMP proponuje "dławik modemowy V33103, który można nabyć tu http://rcselektronik.com.pl . "
SP9MRN proponuje rdzenie feryster, a SQ5KHA jeszcze inne Smile
Mój "warsztat" jest poza Warszawą, chciałbym uniknąć zakupienia kłopoliwych rdzeni, i utknąć z jakiegoś banalnego powodu.
Rozumiem że nie ma tu specjalnej różnicy, zamawiać z RCS'a i nawijać.
Odpowiedz
Witam

Zdzisław mam prośbę czy mógłbyś podać konkretne typy kubeczków użytych przy budowie BPF który opisałeś ?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Andrzej
Odpowiedz
http://www.rcs-elektronik.com.pl/index.p...k-modemowy
Odpowiedz
Są to cewki Coilcrafta w kubeczkach metalowych. Ich oznaczenie to SLOT TEN: 4-1, 4-2, 4-3, 4-5, 4-7. Dane tych cewek znajdziesz na stronie http://www.coilcraft.com/slot10.cfm .
Odpowiedz
Dzięki Zdzisław

Mam pytanie, jak pracują te filtry w stosunku do filtrów na pierścieniach , jakie są Twoje wrażenia Zdzisław ?

Andrzej
Odpowiedz
Podobne filtry ale firmy Toko 10K, są zastosowane w filtrach pasmowych PicaStar. Jak składałem swojego PicaStara to kupiliśmy z kolegą 100 sztuk do podziału na ebayu.
Przykładowy link: http://www.ebay.co.uk/itm/10-X-TOKO-10K-...2c6a08ba09
Załączam link do strony z opisem rozbierania i przygotowania do nawinięcia filtrów:
http://g4hup.com/DFS/Rewinding%20Toko%20...0Coils.pdf
73! Zbyszek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości