Pora przedstawić "bohaterkę" moich ostatnich badań:
jak pisałem to pętla z drutu miedzianego 2.5mm2.
kondensator dołączony został w miejscu przerwania pętli anteny - w tym celu skręciłem końce drutu do których przylutowałem dwa kondensatory o łącznej pojemności dającej rezonans w pasmie 3.5MHz
Dopasowanie zapewnia dopięcie kabla zasilającego w punktach zapewniających minimalną wartość SWR
punkt optymalnego dołączenia zasilania anteny dobierałem przesuwając gorący przewód kabla koncentrycznego po odizolowanej żyle przewodu miedzianego. Na mierniku NA01, przy pomiarze SWR, widać wyraźnie kiedy pik SWR jest najgłębszy a zatem dopasowanie najlepsze. Na pokazanym zdjęciu dopasowanie w piku jest prawie równe 1. Pasmo anteny na poziomie SWR ok. 3 to ok. 120kHz. Dopasowanie można również "wysłyszeć" w dołączonym odbiorniku choć trudniej ustalić punkt najlepszego dopasowania. Antena wykonana z rurki miedzianej powinna mieć rezonans jeszcze bardziej wyraźny a szerokość pasma powinna być znacznie mniejsza.
Dysponując
miernikiem wektorowym pomierzyłem parametry anteny w rezonansie uznając, że to punkt z najmniejszą wartością SWR
w tym stanie pomierzyłem moduł impedancji
oraz składowe impedancji.
Analizaując koszty materiałów oraz spodziewane wyniki zrobię prawdopodobnie antenę z rurki miedzianej 22mm o łącznej długości 8m co dla pasma 3.5MHz da sprawność ok. 20% oraz ponad 70% na pasmie 7MHz.
Dziękuję za link do alternatywmnego kalkulatora. Niestety, dla mnie ma on dwie wady, po pierwsze jest chyba w wersji niemieckiej a po drugie działa pod systemem operacyjnym Windows (o ile dobrze wyczytałem po pobieżnej lekturze).
L.J.