Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
10-01-2019, 9:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2019, 10:04 przez SQ8MVY.)
Witam,
W załączniku pełny projekt, z wymaganymi bibliotekami.
Już się kompiluje bez warningów ( arduino 1.8.8) - poprawione biblioteki oraz sketch Artura SP7EZG. Na starszych wersjach arduino, również powinno obyć się bez warningów.
Kompiluje się na czystym środowisku, bez potrzeby szukania i instalowania dodatkowych bibliotek. Czy działa po kompilacji - nie mam na czym sprawdzić, więc prosił bym o informację zwrotną.
Kolego 2016. A wystarczyło przeczytać moje ostatnie posty. Dokładnie o tym błędzie wspominałem, oraz jak sobie z nim poradzić.
Probował ktoś tej syntezy z LCD z Nokii 3410? On ma wieksza rozdzielczosc 96x65 pikseli i po wgraniu z sterownikiem 3310 obraz jest przesuniety i rozjechany.
06-04-2020, 20:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2020, 21:10 przez SQ8MVY.)
Możesz wrzucić jakąś fotkę, jak to wygląda ?
Jeżeli LCD jest na tym samym lub kompatybilnym kontrolerze, to należy zmienić zakres max współrzędnych w bibliotece.
Biblioteka nie jest napisana na tyle uniwersalnie, aby było to proste. Na wstępie należy zmienić miejsca, gdzie są sprawdzane współrzędne.
Postaram się to zmodyfikować, ale muszę zobaczyć, jak to wygląda u Ciebie na większej rozdzielczości.
Dla testów zamieszczam zmodyfikowaną bibliotekę. Podmień pliki w projekcie oraz zmień rozdzielczość LCD w pliku LCD5110_Graph.h ( definicje MAX_X oraz MAX_Y)
Zmiany nie testowane, więc może nie działać poprawnie.