Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Jeżeli skala jest zaprogramowana na 5,025MHz to połączenie diod wygląda tak:
0000 0101 0000 0010 0101 (przydałoby się zdjęcie wszystkich 5 sekcji)
0000 1001 0000 0000 0000 tak powinno to wyglądać dla 9,000Mhz
Wystarczy wlutować jedną diodę, a niepotrzebne (podkreślone) wyciąć szczypcami.
Przy odłączonym sygnale VFO, na skali powinna wyświetlać się wartość zaprogramowana diodami
Andrzej
Odpowiedz
Przepraszam jeśli zachowałem się niezręcznie .. Bardzo dziękuję SP9FYS za skalęSmile Jestem muzykantem, moje kompetencje elektroniczne wyzierają z moich zapytań Smile Dziękuję wszystkim za wspaniałe, profesjonalne i koleżeńskie postawy na forum i poza. /Znajomym opowiadam o pełnym pasji, bezinteresownym świecie radioamatorów, zjawisko rzadko spotykane a w branży muzycznej wcale Smile/ uprzedzam, mam więcej podobnych pytań ... Wink

Żeby nie tracić czasu Smile Po wycięciu diód, w płytce pozostanie połączenie między jedną i drugą warstwą druku, to też trzeba rozlutować? Tak?
Odpowiedz
(18-05-2020, 16:22)TERMOMIKS napisał(a): ………….ciach!
Żeby nie tracić czasu Smile Po wycięciu diód, w płytce pozostanie połączenie między jedną i drugą warstwą druku, to też trzeba rozlutować? Tak?
NIE!...…..bo i tak są tam "przelotki", czyli połączenie.
Tak jak rozmawialiśmy, na US7 trzeba jedną diodę wyciąć i wlutować w miejsce obok nową.
Na nogach 4 i 3 mają być diody podające na piny układu +5V.
…………………
Rysio!
Odpowiedz
Teraz wątek drugi, w driverze/80,40,20m/ 2watowym Janeczka jest na wyjściu transformator na rdzeniu dwuotworowym F201. Gdzie tego szukać? Może ktoś ma na zbyciu? A może sprawdzi się odpowiedni rdzeń pierścieniowy? Jeśli tak to jaki?
Odpowiedz
(19-05-2020, 14:15)TERMOMIKS napisał(a): Teraz wątek drugi, w driverze/80,40,20m/ 2watowym Janeczka jest na wyjściu transformator na rdzeniu dwuotworowym F201. Gdzie tego szukać? ...

Takie rdzenie były stosowane w symetryzatorach antenowych m.in. do anten z I-III pasma telewizyjnego. Jeżeli trafisz gdzieś na złomie antenę TV to w puszce na pewno będzie transformator (balun) 4:1 nawinięty na tym rdzeniu. To pospolity materiał.

Odpowiedz
A na rdzeniu pierścieniowym można czy odpada?
Odpowiedz
Mam sporo takich rdzeni.Twój adres również Wink
Odpowiedz
Co za ludzie ... Smile Bóg zapłać Smile
Skala już dodaje swoje 9MHz, teraz chce pchnąć ją w drugą stronę. Dziękuję wszystkim za wieeelką pomoc Smile Jak uruchomi się cały SP5WW, będzie Catalina z dds.
Już jest ok. Muszę dojść jeszcze dlaczego nie chce mierzyć vfo 16MHz. 5,5MHz dla 80 i 20m zlicza, 16 dla 40m nie reaguje, wyświetla się 9MHz.
Odpowiedz
Moja logika z końca lat 70, nie wymagała matrycy znalazłem zapiski.
zmiana częstotliwości pilota,VFO, drugiej przemiany była wpisywana i logika dokonywała w zależności jakie mieszanie - sumowała lub odejmowała częstotliwości.
Można było wykonać do podwójnej przemiany (trzy wejścia F ) W/g "Radio" rosyjskiego spolszczona (SP5GDY) na polskie układy scalone. Teraz można pewnie to by było wykonać na lepszych układach scalonych. Oprócz odczytu obsługiwała/obsługuje generator sygnałowy,licznik częstotliwości.
73!

Załączone pliki
.rar   matryca.rar (Rozmiar: 4.3 MB / Pobrań: 983)
Odpowiedz
Pisałem już o tym, że jest taka możliwość kilkanaście postów wcześniej: http://sp-hm.pl/thread-232-post-43748.html#pid43748
Nie widziałem jednak uwspółcześnionego projektu na mikroprocesorze.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości