Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
29-02-2024, 16:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2024, 16:35 przez SP9LVZ.)
Uwaga do PCB mieszacza na SD5400 - chodzi o stabilizator 6V na płytce. Co do zasady zrobione tam są pady pod mały plastikowy stabilizator 100mA, ale jest miejsce na duży. Małe plastikowe mają odwrotnie wej/wyj niż duże. Jeśli ktoś się zdecyduje jednak na duży to lutując go od góry trzeba ułożyć go "brzuchem" do płytki, a radiatorem do góry. Nie ma przeszkód by wlutować go od dołu, wtedy radiatorem do PCB.
Na płytce jest rezystor lub dioda w szeregu z uzwojeniem przekaźnika w celu dopasowania zasilania do napięcia cewki przekaźnika (zasilanie idzie na przekaźnik z napięcia zasilania płytki, a nie ze stabilizatora). Przekaźnik co do zasady jak na pozostałych płytkach (p.cz., modulator) jest załączany napięciem +5V (np z syntezy) przez tranzystor 2N7002.
Poniżej zdjęcie PCB i tego miejsca na stabilizator.
06-03-2024, 17:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2024, 8:40 przez SP9LVZ.)
W związku z zapytaniami kolegów, którzy już montują płytki mam kilka wyjaśnień, w temacie płytki mieszacza, modulatora i inne kwestie.
Poniżej zamieszczam schemat mieszacza na SD5400 po korekcie. Chodzi o to, że pierwotny schemat mieszacza opierałem na układzie SD5000 (ten sam układ w obudowie THT), który ma inaczej wyprowadzenia niż SD5400. Jeden taki mieszacz na SD5000 wykonałem. Ze względu na to ze aktualnie są dostępne układy SD5400 - płytka mieszacza jest pod SD5400. Operowałem wcześniej schematem wyprowadzeń pod SD5000 - w związku z tym poniżej skorygowana wersja mieszacza.
Kwestia mieszacza i diplexera ( z założenia na p.cz. = 9 Mhz)
- cewkę 2,6 uH nawijałem na Amidonie żółtym T37-6, ok 29 zw. ale należało by zmierzyć wartość bo rdzenie mają duże tolerancje przenikalności. Do rezonansu (szeregowego) na 9 Mhz dobrać kondensator ok. 120 pF (smd - można w tym miejscu łączyć równolegle dwa dla uzyskania pożądanej wartości),
- cewkę 312 nH nawinąłem jako powietrzną na średnicy 5 mm 10 zw drut fi 0,8 - dostrojenie do rezonansu (równoległego) z kondensatorem 1 nF poprzez ściskanie i rozciąganie cewki ew. korekta ilości zwojów... ta cewka ma bardzo precyzyjne parametry, więc może być konieczność również manewrowania jej średnica.. jako kondensator 1 nF dobrze wypada styrofleksowy, ale najlepszy jest mikowy - nie musi to być kondensator na wysokie napięcie, ale nie należy w tym miejscu dodawać kolejnych kondensatorów równolegle.
Jak walczyłem z mieszaczem i diplexerem jest w tym wątku: http://sp-hm.pl/thread-4464-page-4.html , tam jest też opis jak ja doprowadzałem do wymaganych rezonansów te obwody dipleksera (proszę najlepiej prześledzić cały tamten wątek).
Funkcją diplexera jest pochłanianie niepożądanych produktów przemiany, zwłaszcza odbitych od filtr kwarcowego i wracających na mieszacz (jeśli mieszacz pracuje wprost na filtr, nawet uwzględniając układ dopasowania). Mieszacz na kluczach analogowych SD5400 jest dwukierunkowy, to oznacza, że takie produkty przemiany odbite powrotne mieszały by się ponownie z produktami pożądanymi. W związku jednak z tym, iż mieszacz w naszym rozwiązaniu nie jest podłączony wprost na filtr kwarcowy, lecz pracuje na obwód 215 (wejście stopnia p.cz.), to wydaje się, że można trochę "odpuścić" z tego trudnego do wykonania obwodu L 312 nH i C 1 nF, dając w to miejsce obwód łatwiejszy do wykonania o wyższej indukcyjności i mniejszej pojemności.. np. L 0,95 uH (18 zw na T37-6), C 330pF - rezonans na 9 MHz. Z puntu widzenia praktycznego możemy w ogóle nie zauważyć różnicy w pracy połączenia torów mieszacz-wzmacniacz p.cz. w przypadku prostszego rozwiązania diplexera.
Kolejny temat to schemat wzmacniacza m.cz. który jest na płytce demodulatora, jest on oparty o układ TDA2003 wg aplikacji producenta, w załączeniu karta katalogowa (TDA2003.pdf).
Co jest rozwinięciem toru m.cz. na płytce: dodany jest kondensator 1nF na wejściu wzmacniacza z szeregowym rezystorem 1k, jest 2N7000 który blokuje wejście toru wzmacniacza podczas nadawania (TDA2003 nie jest wyłączany z zasilania podczas nadawania) i jest wpięcie dla generatora tonu CW, by na telegrafii mieć podsłuch z głośnika własnego nadawania... - dorzuciłem schemat m.cz. tak jak jest z elementami na płytce (Schemat wzmacniacza audio TDA2003.pdf).
p/s w przyszłym tygodniu robię ostatnie zamówienie PCB - tego co zabrakło z poprzednich realizacji, jeśli ktoś jeszcze coś potrzebuje to proszę napisać na prv. do końca tygodnia.
Pcb pcz z poprawkami zgłaszanymi przez Piotra.
Dodano wzmacniacz smetra oraz dodatkowy tranzystor przy ARW, oraz kosmetyka .
Płytka BFO mieszacz/modulator, m.cz na Ul1481.
Wzmacniacz mikrofonowy na NE5532.
Aby wykorzystać przestrzeń na pcb dodałem wzm smetra ,dodatkowy stabilizator .
W części filtra notch (mały błąd brakuje numeracji do przełącznika).
Mam do zbycia 8 szt (pcb bfo/mieszcza/mcz 20zł +przesyłka ).
07-03-2024, 11:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2024, 12:00 przez SP9LVZ.)
Jeszcze raz schemat układu wzmacniacza TDA2003 - tranzystor blokujący wzmacniacz m.cz. 2N7000 (podczas nadawania) jest wpięty na płytce przed kondensatorem 10uF, a nie za jak było na poprzednim schemacie (dwa wpisy wyżej). Stosujemy TDA2003 ze względu na jego bardzo dobre parametry dynamiczne i zdecydowanie najniższe szumy własne (zwłaszcza odczuwalne przy słuchaniu na słuchawkach) w porównaniu do innych stosowanych układów.
Odnośnie pytań o ew. dalsze propozycje modułów współpracujących z modułem p.cz. na mosfetach czyli: BPF, PF, PA, rozwiązanie VFO (synteza).
Do tej pory powstał główny moduł zmodyfikowanej p.cz. na mosfetach i propozycje modułów uniwersalnych: modulator, demodulator, wzmacniacz m.cz., dobrej klasy mieszacz.
Dalsza koncepcja zaczyna już indywidualny wybór rozwiązań przede wszystkim w oparciu o decyzje: czy to ma być trx wielopasmowy (jeśli tak, to ile pasm i jakie), czy ma być SSB, CW, czy SSB+CW,
jaka koncepcja BPF (rdzenie Amidona, obwody na kubkach, jaki typ obwodu - rodzaj sprzężeń).
Synteza - głównie chodzi o sterownik (na bazie jakiego programu i jaka funkcjonalność) . Co do prostych układów generatorów to Si5351 zachowuje się bardzo dobrze ze współpracą z mieszaczem na SD5400. Ja testowałem zarówno AD9850 jak i Si5351 - ten drugi wypada lepiej pod względem czystości sygnału (test osłuchowy szumu własnego odbiornika bez anteny). W przypadku zastosowania AD9850 i pochodne - mamy BFO na płytce, w przypadku Si5351 możemy sygnał BFO wygenerować z syntezy, jednak ze względu na dużą czułość wzmacniacza p.cz. wydaje się, że lepiej pozostawić BFO z rezonatorów kwarcowych na płytce bo płytka z BFO może być zekranowana. Zmniejszymy promieniowanie sygnału BFO na tor p.cz.
Si5351 daje możliwość generowania sygnału CW wprost na częstotliwości nośnej, co wpływa na koncepcję trx SSB/CW - logikę przełączania sygnałów.
Największy problem widzę jednak z PA czyli wzmacniaczem mocy nadajnika, bo z nim są największe problemy uruchomieniowe jak i dostępność tranzystorów jest problematyczna (oryginały).
Ja mam uruchomione wersje PA SSB 5-10W (1,8-30 Mhz), na bazie różnych projektów ale z każdym były inne problemy.
Pierwszą wersję swojego TRX z p.cz. na mosfetach planuję przetestować na konfiguracji 3 pasmowej z prostym rozwiązaniem syntezy na Si5351 i PA 10W. Rozbudowane wersje zajmują dużo czasu do pełnego uruchomienia, pozostawiam to na późniejszy czas.
Pozostaje więc otwarty temat, czy ktoś jest chętny przygotować i przetestować rozwiązania PCB dalszych modułów ?
Opis filtra Notch "http://www.cqham.ru/notch.htm"
bfo wzorowane na SP5WW.
Reszta to układy klasyczne . Zastanawiam się nad zamówieniem
pcb przełącznika filtra notch. Porozmawiam z my friend w chinach ,
co do wyceny (minimalna ilość to 10 szt).
08-03-2024, 13:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2024, 13:04 przez SP9LVZ.)
Ja ze swojej strony zachęcam wszystkich do przedstawiania kolejnych pomysłów na dalsze moduły w ramach rozwinięcia podstawowego projektu p.cz. na mosfetach..
Unikajmy stosowania dostępnych schematów jako jedynego rozwiązania, modyfikujmy to co już było. Twórzmy nowe pomysły, to nasz kierunek uczenia się i dalszego rozwoju.. Testujmy rozwiazania których do tej pory nie realizowaliśmy.
Posługujmy się przyrządami pomiarowymi przy uruchamianiu naszych home made (oscyloskop, analizator nanoVNA), bo nie zawsze projekty są idealnie powtarzalne. Sa krytyczne moduły, obwody, które trzeba indywidualnie zestroić, dobrać punkty pracy tranzystorów. Tak jest i w naszym projekcie, nie jest on gotowym rozwiązaniem do powielenia. Starajmy się zrozumieć podstawę działania poszczególnych modułów i ocenić kiedy pracują poprawnie, a kiedy nie poprawnie.
Ze swej strony mogę pokazać to co mam już przygotowane do złożenia całości TRX, ale nie koniecznie musi to być dalszym wzorcem do naśladowania... w głowie jest mnóstwo alternatywnych pomysłów - między innymi tor demodulatora i demodulatora z wykorzystaniem innych układów niż UL1042.
Jak poskładam wersję testową całego trx to pokaże swoje rozwinięcie kolejnych bloków.
28-03-2024, 12:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2024, 13:48 przez SP9LVZ.)
Dziś odebrałem przesyłkę uzupełnień ilościowych wszystkich domówionych PCB. Wysłałem na prv informacje dla zainteresowanych, jakbym jeszcze kogoś pomiał to proszę o kontakt prv. Kończymy zatem intensywny okres zimowy z głównymi blokami trx w oparciu o p.cz. na mosfetach.
Zaczęły się prace "wiosenne" z realizacją propozycji syntezy VFO z generatorem Si5351. Wybór padł na wersję wsadu JH3HZB - nostalgiczna synteza imitująca skalę liniową - analogową.
Układ syntezy, co ważne jest nisko budżetowy (moduły kosztują po kilkanaście zł) i bardzo prosty w realizacji. Oparty jest o moduły: ESP32 DEV KITC 38 pin (lub pod nazwą ESP32-WROOM-32U 38 pin), moduł Si5351, wyświetlacz TFT LCD 128x160 (1,8 cala ST7735). W proponowanym projekcie (aktualnie modyfikowany kod pierwotny) synteza będzie obsługiwać 6 pasm (80,40,30,20,15,10m), przełączanie mode emisje: USB/LSB/AM/CW, będzie miała sterowanie przełącznikiem pasm, sterowanie ATT/PRE AMP. Planuję przygotować do syntezy płytkę bazową pod w/w moduły. Na module ESP32 jest już opracowany w zeszłym roku klucz elektroniczny, jeśli będzie taka możliwość to połączymy kody by procesor obsługiwał też CW jako keyer.
Poniżej intro syntezy i widok ekranu.
09-04-2024, 9:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2024, 9:55 przez SP9LVZ.)
W związku, z tym iż trwają prace nad ostateczną wersją syntezy wg grafiki jak w poście wyżej - synteza przystosowana do sterowania logiką dotychczasowych modułów trx z p.cz. na mosfetach - pytanie o zainteresowanie PCB do tej syntezy. Wsad do syntezy będzie "otwarty" do możliwej indywidualnej modyfikacji (własny znak, zmiana pasm itp). Funkcjonalność jak w opisie powyżej.
Poniżej projekt PCB w trakcie realizacji wymiar był by ok 70x120 mm tak by pasował na przednią ściankę obudowy o wysokości 7 cm.
Proszę o info na prv kto byłby zainteresowany PCB i ile szt?
p/s W związku z napotkanymi problemami z kompilacją i wgrywaniem programu do ESP32 (nie tylko u mnie) , przygotuję dokładną instrukcję co można zmodyfikować w kodzie i jak wgrać kod do procesora. Temat nie jest oczywisty, bo w necie nie było dokładnych opisów co do tej syntezy, ale jest już wszystko opanowane. Wczytanie programu odbywa się z Arduino IDE, nie potrzeba żadnego specjalistycznego programatora.
11-04-2024, 20:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2024, 7:31 przez SP9LVZ.)
Do współpracy z syntezą w zakresie przełączania pasm, przygotowuję już projekt PCB pod filtry pasmowe BPF i LPF. Zgodnie z tym, iż synteza będzie przełączać sześć pasm BPF i LPF też będą na sześć pasm. Projekt filtrów jest w oparciu o rdzenie Amidon T37-2/6. BPF będzie wg. układu filtru dolno-górno zaporowego, który wg. opinii konstruktorów bardzo dobrze pracuje z mieszaczami wysokopoziomowymi i nie jest kłopotliwy w zestrojeniu. LPF też będzie w oparciu o T37-2/6, przystosowany do QRP do ok 20W. Z założenia konstrukcja TRX ma być małej mocy (jako driver) przystosowany do sterowania PA (np. wzmacniacza zewnętrznego). Część osób dysponuje różnymi modułami PA, które z poziomu 3-5W sterują się do pełnych mocy 100-200W. Taka konstrukcja jest zatem optymalna do realizacji, zwłaszcza że można mieć jeden stopień PA do kilku trx hm qrp.
Moduł BPF będzie zawierał tłumik ATT oraz przedwzmacniacz PRE AMP - załączane z układu syntezy, na płytce jest logika wyłączania ATT i PRE po przejściu na nadawanie. Na płytce LPF jest zaprojektowany sprzęgacz kierunkowy do pomiaru SWR dostosowany do układu ATU N7DCC, co daje możliwość podłączenia tego ATU lub wykorzystania samego układu mikroprocesora/programu ATU do pomiaru/odczytu mocy i SWR na dodatkowym wyświetlaczu (bez montowania całego ATU). Bez tej opcji (wykorzystania ATU) można będzie pomiar mocy padającej i odbitej realizować na klasycznym wskaźniku analogowym lub wyświetlaczu symulującym wskaźnik analogowym (bo i taka opcja dalszej rozbudowy jest możliwa).
Poniżej foto printy projektowanych PCB: BPF i LPF, wymiarowo dopasowanych do poprzednich płytek, tak by można je montować np. w pionie jedna za drugą. Widać ilościowo jakie "grubsze" elementy będą wykorzystane w modułach. Zainteresowanych jak zawszę proszę o kontakt, by zrobić plan zamówienia ilościowego PCB.