Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
Собрал синтезатор на макетной доске, прошил, Экран нокиа 5510. Но почему то на выходах модуля ад9850 ZQOUT 1,2 такая же частота, как на экране?, а с выходов QOUT1,2 - ничего нет? .Ардуино -версия 1.0.5, с другими версиями,т.е. выше -выкидывает ошибки. Прошивка zlomek_v_1_0_16_pasma_11. Как сделать, чтобы частота появилась на выходах с +- промежуточная частота?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Line 9 - change mode to 0

8/ const long if_frequency = -8000000; //częstotliwość pośredniej, każdy dobiera swoją w zależności od konstrukcji radia - (if frequency)
9/ const int mode = 1; //tryby pracy: 0-pośrednia, 1-generator, 2-lub wyżej, mnożnik razy 2 lub więcej - (0 - use IF, 1 - direct generator, 2 (or more) - mulipl.

May be it will help
Mac
sp9mrn
Odpowiedz
(15-04-2016, 15:05)2016 napisał(a): Dziękuję bardzo. Wszystko działało. Plik "moje_dzialajace" W trakcie sporządzania sprawozdania, które nie mają wystarczająco dużo "LcdBarGraph", można go rozłożyć.
Halo Tutaj syntezator pliku na si5351, ale bez obsługi, przeskoki częstotliwości przeprowadza się za pomocą kodera, poprzez zwiększenie wysokości. No: Zakresy przełączania, s m, p m, pamięć do przechowywania waha się podczas przełączania, regulacja częstotliwości pośredniej są przechowywane w pamięci. Bądź tak miły i uzupełnić i skorygować. Dekoder CD4028, wszystkie zespoły są malowane.
Tutaj syntezator obwodu. Zakresy są wyświetlane na dole ekranu "160-10" i ciągły zakres strojenia, 160-10 metrów. Logiczny "1", czyli dla każdego zakresu z wyjściami CD4028.

Zalącznik nie działa. Po ściągnieciu pusty plik po otworzeniu w Arduino.

Odpowiedz
Witajcie,

poniżej Złomek v16 z obsługą si5351 według innej, znacznie łatwiejszej biblioteki si5351mcu którą polecam.
Skecz szykowałem pod siebie, więc zainteresowani muszą pozmieniać to i owo.
Przetestowane pod arduino pro mini.

Wyświetlacze z nokii podobno akceptują 5V i rzeczywiście, działają, natomiast szybciutko się grzeją i tracą kontrast, ale nie jest to istotny problem dla mnie.

Załączone pliki
.ino   zlomek_v_1_0_16_pasma_11.ino (Rozmiar: 34 KB / Pobrań: 898)
Pozdrawiam, Artur

Odpowiedz
Pytanie!
Skąd pobrać bibliotekę do obsługi si5351?
.....................
Rysio!
Odpowiedz
Witaj,

Jedna jest w tym miejscu
Inna dostępna jest w tym miejscu

Znalazło by się jeszcze kilka innych.......
73 Paweł
Odpowiedz
Dzięki Paweł!
Też to znalazłem, ale chodziło mi o tę konkretną jaką zastosował Kolega SP7EZG. Bo co prawda mam niby Si5351mcu, ale występują błędy przy weryfikacji.
Nie jest to pilne zadanie, więc nie ma pośpiechu.
.....................
Rysio!
Odpowiedz
Ok, pokaż logi z konsoli, to będzie można coś więcej pomyśleć

73 Paweł
Odpowiedz
Nie Paweł!
Za długa lista błędów, nie będziemy się teraz tym zajmowali. Szkoda Twojego czasu, a ja tylko z ciekawości oglądałem plik.ino Kolegi sp7ezg.
Nie będę go wykorzystywał w najbliższym czasie. To tylko moja ciekawość była.
....................
Rysio!
Odpowiedz
Panowie,

Pamiętać trzeba o nazwach plików .h.
Mając zainstalowaną wcześniej bibliotekę od NT7S, doinstalowując Si5351mcu Arduino również odwoływało się do tej pierwszej. Receptą jest usunięcie, bądź zmiana nazwy tej pierwszej.

Urządzenie ruszyło, bardzo fajnie przestraja, choć pojawiają się "pierdnięcia" przy przestrajaniu. Nie wiem dokładnie co, uruchomię porządnie Kajmana to i przeprowadzę próby.

Biblioteka Si5351mcu zainteresowała mnie bardzo, bo nie układ nie sieje tak mocno przy częstotliwościach od 120 MHz w górę. Autor twierdzi, że można nawet zmusić Si5351 do pracy powyżej swoich parametrów, ale nie jest mi to potrzebne.
Nie mówię, być może nie potrafiłem sterować biblioteką NT7S. Si5351mcu ma tę zaletę, że raptem trzy linijki kodu są potrzebne do użycia, co zresztą zostało zrobione w moim skeczu. Oczywiście moje programowanie to parodia, ale działa i ma się dobrze.

Uwaga na sterowanie wyświetlacza od nokii po 5V. Działa i nic się nie dzieje, ale grzeje się i maleje kontrast.

No i 7805 bardzo się grzeje, może się wzbudza?

Dalsze testy dziś.

Czapka z głowy dla autora, świetny kawałek kodu.

Pozdrawiam, Artur.
Pozdrawiam, Artur

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości