04-10-2014, 15:35
Potrzebuje kondensatorki SMD 100V chętnie odkupie lub przyłącze się do zamówienia.
|
Transceiver wg. M0NKA
|
|
04-10-2014, 15:35
Potrzebuje kondensatorki SMD 100V chętnie odkupie lub przyłącze się do zamówienia.
05-10-2014, 11:50
(06-10-2014, 9:35)SP3OSJ napisał(a): Nowe firmware 189 sie pojawilo.Plik z nowa wersja 0.189 jest tutaj:
mchf_firm_0_189_ka7oei_20141005.zip (Rozmiar: 70.61 KB / Pobrań: 976)
Zanim wgrasz soft wszystkie parametry ustaw na 0. Ja wgralem soft wczesniej niż informacja pojawiła się na forum YH (Zastanawiam sie jakie będą tego konsekwencje ).Important note about saved settings: BEFORE installing this firmware write down your TX and RX IQ gain and phase adjustments, your STG (Sidetone Gain), WPM, RFG and other settings. To work around a "bug" in the virtual EEPROM, the addresses had to be shifted so previous settings will be disturbed! YOU HAVE BEEN WARNED! W moim wypadku przyspieszył Scope (UI 0.1). Zmiany: Changes in brief: - Frequency, Mode and Filter now saved on a per-band basis. - Start-of-band frequencies and sizes have been adjusted to align with Regions 1 and 2. - The TUNE mode now works for USB/LSB without needing external audio tone generator for TX IQ Phase adjust - Keyer mode is now saved. - Frequency can now be calibrated. - Tuning range extended down to 1.8 MHz and up to 32 MHz - Tuning scope screen update function more efficient: This should slightly help those with SPI-mode displays (e.g. HY28A and/or Version 0.1 boards) - Tuning scope smoothing filter will be less aggressive when in SPI mode: This should slightly help those with SPI-mode displays. - PA Bias is now properly loaded on power-up and calculated differently, with wider adjustment range. - Delay on power-down (with countdown) to assure more reliable write to EEPROM when saving settings. - Sub-display is now properly updated when RIT is set to zero. * *
06-10-2014, 13:37
Gdzie jest napisane zeby wszytkie parametry przed wgraniem byly na 0 ?
Pozdrawiam Arek AC2FC
Przy wgrywaniu nowego softu stary jest kasowany.Nie ma tu mowy o jakimkolwiek przenoszeniu nastaw.
Nowy soft, nowa konfiguracja. Chodzi ,żeby przed wgraniem nowego softu zapisać gdzieś na kartce nastawy z poprzedniej wersji bo nowe będą na zero "0". Zdążyłem przetestować wer0.189 Nastawa AFG=5 Taki ma parametr po wgraniu softa .189 nastawa RFG=1 Nastawa pasma przenoszenia filtru nowa 2.6k, takie ma parametry po wgraniu softa .189 Przy wyłączeniu pojawił się niebieski napis i radio się wyłączyło. Bez anteny szumy na S=7. Na uszach zamiast słuchawek, zatyczki szumowe. W dalszym ciągu szumofon.Spektrum do połowy białe. Wróciłem do wer181. Niestety blokada na14MHz.Żadne pasmo nie da się ustawić. Zapisał się eeprom z nastawami a wer181 tego nie widzi. Powrotu do wcześniejszej wersji już nie ma.Wgrywam wer 189.
Andrzej
06-10-2014, 21:26
Dokladnie Andrzej :-)
W momencie wgrania nowej wersji wszytkie parametry sa "0" . Jezeli chodzi o moje kilka uwag to : 1. Filtry powinny byc "przyporzadkowane " modulacji, tz. dla CW mozliwy powinnien byc wybor tylko 300hz albo 500hz a dla ssb tylko 1.8khz i 2.6khz 2. Spektrum dziala w dziwny sposob - nieraz jest pelne tlo roznego rodzaju zaklocen a nieraz tlo jest czyste. Wydaje mi sie ze jak pojawi sie jakas mocna stacja wtedy tlo na spektrum spada i jest normale. Natomiast jak niemamy w "spektrum" zadnej mocnej stacji tlo jakgdyby rosnie i jest na polwie wyswietlacza ( pion ). oczywiscie to moje odczucie musze dokladnie sie temu przygladnac. 3. Nastepna rzecz to przydal by sie keyer z pamiecia. Oczywiscie soft jest otwarty tak wiec chyba trzeba bedzie sprobowac zmodernizoac go na wlasnie potrzeby. Pozdrawiam Arek AC2FC
07-10-2014, 15:31
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|