Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Jest jeszcze jeden mało widoczny element. Szybko spadająca, przy malejącym f, reaktancja baluna bocznikująca rezystor R4. Ten wpływ jak i zakłócenia po zasilaniu, może też po I2C, mogą mieć wpływ na wyniki dla niskich f, poniżej 2-3 MHz.
Kilka obserwacji....wcześniej błędnie podałem, że powyżej 5 MHz wskazania wartości pojemności dla kondensatora o nominalnej wartości 33p nie zmieniają się....otóż faktycznie tak było ale tylko do ok f 20MHz a powyżej już się to rozjeżdżało podobnie jak u Mirka w kierunku wyższych wskazań (wyświetlane też były coraz wyższe wartości składowej rezystancyjnej).
Następnie podłączyłem też kondensator 470p i tutaj już mogłem zejść do 500kHZ i ciągle jeszcze wartość pojemności była wyświetlana przy czym im niższa częstotliwość to coraz bardziej "uciekała" pojemność wyświetlana od oczekiwanej. Prawdopodobnie istnieje jakaś optymalna f do sprawdzenia pojemności
Wczoraj w praniu okazało się, że mój kwarc w niskiej obudowie metalowej do montażu przewlekanego generuje ok 3kHz powyżej 27MHz i będę musiał wprowadzić poprawkę i na wszelki wypadek powtórzę całą kalibrację.
Jeszcze jedna ciekawostka: u siebie zastosowałem SI5351A-B04486GT z Mouser o adresie do zapisu C4h....najnowszy soft już prawidłowo automatycznie wykrywa ten adres.
Muszę przyznać, że na trop tego adresu naprowadził mnie ten wątek za co bardzo dziękuję kolegom...
Pozdrawiam użytkowników i wahających się czy budować to bardzo przydatne urządzonko.
07-12-2016, 15:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2016, 15:46 przez 4X1PD.)
Pozdrowienia, drodzy koledzy!
W swojej wspaniałej forum dał mi ten wspaniały projekt poprzez EU1KY AA-V3. Dowiedziałem się wielu ciekawych
rzeczy na temat jego dwóch elemental inverted-V, gdy testowałem to w ten analizator. Z wielkim zainteresowaniem i cierpliwie
przeczytać cały wątek na pomoc tłumacza Google.
Wiem, rosyjskim, angielskim i ukraińskim. z Polskiego na rosyjski używam tylko Google Translator i mam nadzieję, że to nie jest
problemem. Moje dane można zobaczyć na QRZ.COM.
Poniżej kilka foto mojego analizatora (nie jestem sprzedawca - projektant). Zobacz i krytykują.
Jeden obraz zamiast tysiąca słów.
W nadchodzącym 2017 roku, dobrego zdrowia, powodzenia i szczęścia.
4X1PD (dawny 4Z5NU) Dov, 73!
P.S. Niestety nie jest możliwe, aby wstawić zdjęcie, nie wiem jak to zrobić tutaj.
(07-12-2016, 15:46)4X1PD napisał(a): Poniżej kilka foto mojego analizatora (nie jestem sprzedawca - projektant). Zobacz i krytykują.
Jeden obraz zamiast tysiąca słów.
.................................................
4X1PD (dawny 4Z5NU) Dov, 73!
P.S. Niestety nie jest możliwe, aby wstawić zdjęcie, nie wiem jak to zrobić tutaj.
14-12-2016, 22:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2016, 22:49 przez SP6IFN.)
Kolejny miernik wykonany. Wszystko wydaje się działać prawidłowo. Nie wiem niestety i nie mogę dojść, w jaki sposób zmienić zakres skanowania. Obecnie mam 14MHz/plus, minus 400Hz i w żaden sposób nie mogę tego zmienić. Proszę o podpowiedź, bo chyba już oślepłem nieco z wiekiem.
Rysio!
Przydała by się instrukcja obsługi tego cuda, bo ładnie wygląda na ekranie, można by powiedzieć.....bajecznie kolorowo.
.................................
Znalazłem....ale to sprytnie zrobione. Pytanie nieaktualne!
Sugerowana instrukcja obsługi to jednak lekka przesada z mojej strony.
Wystarczy się pobawić, wszystko wynika jedno z drugiego.
Warto było to urządzenie zbudować. Radość jerst przeogromna.
15-12-2016, 20:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2016, 20:48 przez SQ7BCN.)
Zmordowałem obudowę do miernika , zrobiłem kieszeń na PowerBank , żeby zasilanie było bardziej uniwersalne i dostęp do zworki aby kalibrację sprzętową robić bez rozbierania (po wgraniu nowego Firmware'u.
[ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND][ATTACHMENT NOT FOUND]
Wszedłem i ja w posiadanie i użytkowanie tego analizatora. Działa bardzo dobrze. Jestem na etapie dorabiania obudowy. Zasilane jak na dzis z USB laptopa. Nurtuje mnie istotne pytanie: nie upieram sie przy powerbanku bo głównie zamierzam pomiary robic w domu ale.....
jesli pójde pod maszt to chciałbym to zasilać z ładowarki od telefonów android.
Czyli przedłużacz no i zasilacz/ładowarka.
Jak tego dokonać i czy to jest dopuszczalne i bezpieczne?
Proszę o podpowiedź.