Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
C17 = 10n
Odpowiedz
Panie i Panowie, siedzę sobie z herbatą, piszę i słucham odbiornika SP5WW hołmmejd... Smile Działają 3 pasma tak jak zaplanowałem. Oczywiście do zakończenia pracy nigdy nie dojdzie/ tak jak z grą na instrumencie muzycznym, bo jak się kocha granie, to oby jak najdłużej .../ Do rozpracowania jest chyba tylko ARW, ponieważ przy mocnej stacji dźwięk jest przesterowany, zaś słabe stacje są czytelne, ale bardzo ciche. Antena magloop /2 zwoje średnica 170cm/. Drugi temat to brak reakcji wskaźnika siły sygnału. Przy włączeniu radia wychyla się w swoje krańcowe położenie, ale przy odbiorze nawet potężnych sygnałów, stoi jak beton w miejscu.
SP6IFN, wielkie dziękuję za ogromną pomoc, za kompletną dokumentację własnych rozwiązań odbiornika, za dyżur przy telefonie ... Smile Bez Ciebie pewnie potrwałoby to znaacznie dłuużej.
Odpowiedz
(20-03-2020, 1:34)TERMOMIKS napisał(a): (...) Do rozpracowania jest chyba tylko ARW, ponieważ przy mocnej stacji dźwięk jest przesterowany, zaś słabe stacje są czytelne, ale bardzo ciche.(...) [/b]

ARW już dawno zostało dopracowane. Jest wiele modyfikacji kolegów.
Moja sprawdzona i poprawnie działająca jest tu:
http://sp-hm.pl/thread-232-post-2438.html#pid2438

Zmiany są dość duże. Ja je wykonałem metodą częściowego pająka na oryginalnej płytce. Zmiany ARW dotyczą obróbki sygnału po stronie m.cz. i sposób ich wykonania jest mało krytyczny. Zamiana układu scalonego na wzmacniacz tranzystorowy na małej dodatkowej płytce nałożonej z góry na płytkę podstawową obniżyła szumy układu i dała możliwość wprowadzenia skutecznej regulacji ARW. Jako diody regulacyjne na dzień dzisiejszy polecam BAR64, ale dobrze działają nawet zwykłe 1N4148.
Swoją płytkę opracował do mojego schematu kolega SQ4IOP. Wielokrotnie miałem z nim łączność i był zadowolony ze zbudowanego układu. Wiem, że jeszcze inni koledzy powtórzyli tą modyfikację z dobrym skutkiem. Niektórzy polegli na złym projekcie płytki drukowanej. Projekt kolegi SQ4IOP jest sprawdzony i działa poprawnie.
Odpowiedz
Btw, ciekawe, bo na stronie infineona dla BAR64 czas życia nośników to 72nS ale już w karcie katalogowej do której się strona odnosi to 1.5uS Smile
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
Odpowiedz
Koledzy, kiedy doprowadzam do rezonansu tr4, układ wzbudza się bardzo mocno. Wskazówka nie reaguje na odbierane stacje nawet najsilniejsze. Scalak podmieniałem na inny, /oba dobre/, rezonans 9MHz w tr4 zachodzi, więc o co chodzi? Przy włączaniu radia wskazówka ustawia się na swoim miejscu. Zauważyłem ze kiedy przysuwam palec w pobliżu ul1211 i tr4, też powstaje wzbudzenie.

Załączone pliki
.jpg   schemat nowy odb..jpg (Rozmiar: 966.92 KB / Pobrań: 1,301)
Odpowiedz
(20-03-2020, 23:37)SQ5KVS napisał(a): w karcie katalogowej do której się strona odnosi to 1.5uS Smile

I to się zgadza, diodę można spokojnie stosować powyżej 1 MHz
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz
Czy ktoś Z Kolegów zaprojektował pcb SP5WW/SP2JQR w wersji smd?
Odpowiedz
Kolego TERMOMIKS, ja składając tą wersję odbiornika SP5WW także spotkałem się ze zjawiskiem wzbudzania się wzmacniacza p.cz. Na schemacie przy TR3 jest rezystor R19. Gdy go zamontowałem, wzbudzenie ustąpiło. Może jeszcze wystąpić przy maksymalnym wzmocnieniu całego bloku p.cz., właśnie wtedy gdy wszystkie transformatory są dokładnie zestrojone i gdy wzmocnienie układu US3 ustawione jest zbyt wysoko. Proponuję zmniejszyć to wzmocnienie ustawiając RN2 w odpowiednie położenie i stroić transformatory p.cz. tak, że gdy układ zaczyna się wzbudzać, znowu zmniejszyć wzmocnienie US3. Wszystkie transformatory p.cz. stroją się bardzo ostro (w moim odbiorniku). Trzeba również skontrolować napięcie występujące na C32, czy zmienia się wraz ze zmianami siły odbieranego sygnału.
Co do TR4, to dobrze by było doprowadzić do wejścia odbiornika jakiś stabilny sygnał i spróbować stroić TR4 do momentu gdy s-metr zacznie reagować. Też miałem problem z brakiem wskazań s-metra, ale tym właśnie sposobem znalazłem "miejsce rdzenia" gdzie układ zaczął pracować poprawnie. Resztę dopasowałem ustawieniami RN3,4,5.
73, Tomek
P.S. Mój odbiornik pokazałem w poście 208.
Odpowiedz
(21-03-2020, 13:18)SQ4AVS napisał(a): Czy ktoś Z Kolegów zaprojektował pcb SP5WW/SP2JQR w wersji smd?

Chyba nie da się zrobić płytki całkowicie w wersji SMD, choćby ze względu na PP9 i obwody strojone.
Prawidłowo działający projekt w mieszanej wersji jest tu:

http://sp-hm.pl/thread-232-post-14768.html#pid14768

Nigdy nie wnikałem w ten projekt, kolega SQ4IOP jest z jego działania zadowolony i warto z nim się skonsultować.
Odpowiedz
Dziękuję Henryku.
Skoro powstała grupa osób budujących trx na układach Plesseya zrobilibyśmy taką grupę z TRX-em według SP5WW na podstawie opracowania Henryka SP2JQR?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości