Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Jacek, zawartość pliku eeprom-u wygląda poprawnie tylko należy pamiętać, że jest zapisana w formacie HEX-a. Ja programuję Pony Progiem i nie ma z tym problemu. Z dyskusji kolegów w tym wątku wynika, że Bascom dla EEPROM-u wczytuje pliki w postaci BIN. Jeśli nie zrobiłeś konwersji hex->bin i programujesz w Bascomie to zaprogramowana wartość jest zła i sterownik ustawia przypadkowe częstotliwości.

Zegar twojego DDS-a tak naprawdę jest 125MHz a pośrednia nie 8MHz a 2MHz bo powielasz nie zegar DDS-a tylko sygnał wyjściowy. Efekt jest ten sam ale w niektórych programach może być programowe ograniczenie zegara DDS-a od góry szczególnie dla rodziny AD9850/51.
73 Adam
Odpowiedz
Sterownik zadziałał prawidłowo.Trop był dobry,pomieszanie zawartości pliku .eep. AVR Studio "produkuje" plik .eep w formacie hex a Bascom domyślnie widzi go jako bin.Można zrobić konwersję na binarny ale nie ma możliwości zapisu do eeprom pliku o rozszerzeniu .bin (ple wyboru tylko .eep i .hex) i trzeba mu zmienić z powrotem na .eep. Ale jest prostsze rozwiązanie,wystarczy zmienić rozszerzenie tego pierwotnego .eep na .hex i do bufora programatora ładować hex i problem rozwiązanySmile
Co do powielania to się zgadzam,powielam sygnał ,ale "oszustwo" w postaci wpisania zegara 500MHz powoduje że nie mając możliwości zmian w ustawieniach dds w kodzie głównego programu po wpisaniu zegara x4 otrzymuję na wyjściu wszystko pomniejszone 4razy czyli np kroki przestrajania,różnice między f odb a f pośr itd a po powieleniu nie ma różnicy w stosunku do pierwotnej wersji oprogramowania.W tej chwili mam wpisany zegar 125 a pośrednią 2MHz.Na wyjściu powielania jest 8MHz ale krok 40Hz.Nie robiłem jeszcze wsadu z zegarem 500MHz do BFO ale synteza DL4JAL akceptuje taki zegar.
Odpowiedz
W Burzeninie Krzysztof SQ9KG pokazał projekt uniwersalnej obudowy do radia amatorskiego, która docelowo ma być wykorzystana do HASARA (szczegóły konstrukcji mechanicznej na zdjęciach).

Załączone pliki Miniatury

73 Adam
Odpowiedz
Przytulił bym taką...Gołą... (bez gałek,klawiszy, wiatraczków...)...
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
W lewym górnym rogu brakuje mi wyłącznika zasilania.
Odpowiedz
Bardzo ladna obudowa. Ciekawy jestem co " posluzylo " za szkielet ?
Odpowiedz
Stopień mocy do Husara 100W - na tranzystorach mosfet RD100HHF1:
- załączanie wentylatora (regulacja ustawienie progu zadziałania)
po przekroczeniu temp dopuszczalnej – włącza się tłumik
- możliwość ograniczenia mocy ( tłumik na diodzie pin )
- monitorowanie prądu PA z możliwością ustawienia progu zadziałania.
Układ działa na zwieranie napięcia biasu do masy ( zatrzask na tranzystorach
pnp - npn) odblokowanie następuje po zwolnieniu PTT.
- stabilizacja temperaturowa napięcia biasu stopnia końcowego,
LM431 + termistor ( możliwość regulacji nachylenia charakterystyki U-biasu)
- zabezpieczenie przez podaniem napięcia o odwrotnej polaryzacji i przed
przekroczeniem napięcia dopuszczalnego na transilach
- możliwość podania napięcia > 0,7V - np. od zbyt dużego SWR – ograniczenie
mocy lub zadziałanie zatrzasku zwierania napięcia biasu
- pomiary transformatorów mostkiem pomiarowym po kompensacji.
- SWR wejścia wzmacniacza w zakresie od 1,8 Mhz do 50 Mhz nie przekracza 1,2
- pomiar IMD3,5 - dalsze pomiary w toku

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Po skorygowaniu i usunięciu drobnych błędów będe zamawiał PCB wzmacniacza.
Zamieszczam opis konstrukcji w pdfie wraz z opisem komponentów. Koledzy zainteresowani budową wzmacniacza mogą na PW zamówić płytki PCB wraz z PCB transformatorów drivera i stopnia końcowego.
.pdf   Opis wzm. RD100 HHF1-2.pdf (Rozmiar: 3.93 MB / Pobrań: 2,463)
Odpowiedz
Witam troszeczkę po za głównym tematem ale w postach widziałem że koledzy mieli podobne problemy .
Chodzi o efekt mikrofonowania . Budowałem wzmacniacz mikrofonowy do trxa z kompresorem -bardziej limiterem . Testy na płytce uniwersalnej , dobór elementów , pomiary wszystko OK . Po zaprojektowaniu płytki zawierającej ten układ plus modulator i bifo wyszedł strasznie odczuwalny efekt mikrofonowania . Normalnie elektronika który by mi to opowiadał posłał bm do psychiatry . Przy
odłączonym mikrofonie puknięcia w płytkę , szuranie po niej palcem i inne takie zjawiska były słyszalne jao sygnał nadawczy . Produkował je wzmacniacz mikrofonowy na scalaku operacyjnym . Nawet zwarcie wejścia do masy nie pomagało . Przyczyną okazały sie wszystkie kondensatorki ceramiczne smd1206 poj. 2,2-470nf włożone w szereg toru audio . One działały jak mikrofony pojemnościowe i dostając drgania dawały napięcie - przekształcane na sygnał . Jak głośno gadałem do laminatu PCB to widziałem to na oscyloskopie i słyszałem w podpiętej słuchawce . OBŁĘD .
Po wymianie na tantale oraz przewlekane MKT takie kostki - wszystko ucichło i działa normalnie . Nie do wiary a jednak - być może taka informacja przyda się innym konstruktorom .
Paweł
Odpowiedz
Pawle problem jest znany i dotyczy ceramiki x7r i podobnej. W npo nie występuje w różnych typach foliowych też. Z tymi kondensatorami audiofilskimi to jak z kablami zmieniającymi brzmienie bo miedź nie jest beztlenowa.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości