Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Witam - np. tu http://lispol.com/oferta/zlacza/402--403---r--254mm
Odpowiedz
Dzięki za szybką informację, byłem tam przed chwilą, ale nie skojarzyłem, że to są te.
73` by Marian SP4FYE
Odpowiedz
Marian tu chyba będziesz miał najtaniej http://allegro.pl/listing/user/listing.p...e-1-5-0820
Bogdan
Odpowiedz
Dzięki Boguś. Widzisz to jest mylące, bo co sklep to inna nazwa. Jak postępy z dalszym uruchamianiem Husarka? Czy wgrałeś nowy soft?
73` by Marian SP4FYE
Odpowiedz
Tak wgrałem i zacząłem uruchamiać nadajnik. Coś mi nie hula niestety. Nie słyszę modulacji w odbiorniku kontrolnym, a jakby bardzo dużo szumu. Może czegoś nie kumam w konfiguracji TX-a, nie wiem.
Bogdan
Odpowiedz
Kiedy śpisz?...prześpij się a na świeżo ruszy na pewno.
Odpowiedz
No niestety - przespałem się i nic to nie pomogło. Tor nadawczy milczy jak zaklęty. FSA 3157 przełączają tory RX/TX, płyta RF sprawdzona - nie ma żadnych przerw, zwarć. Prośba do kolegów, którzy uruchamiali tor nadawczy o garść informacji na temat konfiguracji zakładki TX w SETUP-ie. Sądząc po schemacie mikrofon powinien być elektretowy i taki stosuję. Sygnał CW z toru nadawczego wychodzi, ale w opcji SSB jest cisza. Zaczęła mi świtać w głowie myśl, ze mogłem trafić na Aliexpress ,,malowanki" LM 4871.
Bogdan
Odpowiedz
Bogdanie nie wiem jakimi przyrządami dysponujesz. Zacznij od tego, ze na wyjściu zielonym Discovery słuchawkami możesz sprawdzić czy wychodzi sygnał z toru mikrofonowego. Jak wychodzi to to samo możesz zrobić i słuchawkami sprawdzić sygnał na LM4871 podłączając je przez elektrolit 100uF do wyjść układu. Nóżki 5 i 8. Sprawdź też napięcia na tym układzie . Nie sądzę aby to jak piszesz były to malowanki. Jest groszowy towar i nie warto byłoby tego robić. Ja kupowałem je też w tym miejscu co ty i działają. W setupie wzmocnienie toru Txa mam ustawione na -8dB. Powodzenia, Janusz.
Odpowiedz
Januszu co ustawia w Setup-ie TX-a parametr Gain? Na wyjściu zielonym modułu w słuchawkach cisza. Na scalakach napięcia ok. Kopię dalej. Żeby zaraz się nie okazało, ze coś z modułem nie halo - to byłaby niezła niespodzianka.
Bogdan
Odpowiedz
Nasuwa mi się na myśl przeróbka zworek.
Czy przerabiałeś zworki w module pod potrzeby EU1KY.
Jak tak to w Husarku dsp trzeba przywrócić postać pierwotną modułu.
Palca nie dam uciąć.
Andrzej
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości