Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Jako, że z piwnicy wyciągnąłem niedawno obudowę od TRX-a TR500XD, postanowiłem coś w niej umieścić. Wraz z nią leżakował niedokończony trx wg. SP5WW. Zamontowałem filtr PP9, dokończyłem BPF, podłączyłem syntezę wg DL4JAL i przystąpiłem do zestrojenia całości. Po kilku godzinach efekty - jak pracuje:

https://youtu.be/XGgBfOufh40

Rx w oryginalnej wersji, bez przeróbek, płytki przeprojektowane pod w/w obudowę. W ostatecznej wersji będzie 5-cio pasmowe VFO z FLL.
Teraz czas na TX Wink

Odpowiedz
Cześć Tomek,
Trzymam kciuki, żebyś to szybko ukończył i wyszełd na pasma, a przekonasz się ile radości daje praca na zrobionym przez siebie sprzęcie.
Teraz zrobiła się taka moda na budowanie urządzeń z lat 70 i 80'tych, jak najbardziej przypominające oryginały. Ja też mam komplet elementów, nawet oryginalne filtry of OTV, żeby zbudować TRX SP5WW, musiałbym tylko płytki PCB zrobić.
73
Roman
Odpowiedz
Witaj Romek.
Masz rację, ze praca na własnoręcznie zbudowanym sprzęcie daje niesamowitą radość i dumę. Ten trx zacząłem budować jako młody adept krótkofalarstwa pod koniec lat 80 XX wieku ... Potem sprawy rodzinne, zawodowe itd. Teraz staram się go dokończyć w oryginalnej wersji, bo tak lubię Smile ...
Aktualnie uruchomiłem 5-pasmowe VFO, na FET-ach BF245. Pracuje z niezłą stabilnością, ale nie obejdzie się jednak bez FLL.
Postępy postaram się umieszczać w tym wątku.
Jeśli lubisz się bawić lutownicą, masz dostęp do w miarę dobrego oscyloskopu, to uruchomienie odbiornika tego trx-a nie będzie bardzo skomplikowane. Do TX-a jeszcze nie dotarłem...
Ze swojej strony chciałbym zwrócić uwagę na ostro strojące się (w moim przypadku) filtry p.cz. 1-24-F1, oraz wzbudzanie się p.cz. bez wytłumienia jednego z nich przewidzianym na schemacie rezystorem.
Jeszcze raz podkreślam jakość audio tego odbiornika. Poza tym to w miarę prosty i dobry, 5-cio pasmowy odbiornik, zwłaszcza z dds-em.
73 Tomek
Odpowiedz
witam Tomku,
pytanie odnosnie tego rezystora:

(20-06-2019, 21:27)SP9OUR napisał(a): Ze swojej strony chciałbym zwrócić uwagę na ostro strojące się (w moim przypadku) filtry p.cz. 1-24-F1, oraz wzbudzanie się p.cz. bez wytłumienia jednego z nich przewidzianym na schemacie rezystorem.

Rozumie ze chodzi o jakis rezystor nie ujety na schemacie, bez ktorego wzbudza sie p.cz. - Gdzie nalezy ten rezystor umiescic ( w ktorym miejscu na schemacie) oraz jaka powinna byc jego wartosc (przedzial)?

Dzieki! 73!
Waldek
Odpowiedz
Rezystor jest przewidziany na schemacie - R19, dobrać należy tylko jego wartość w granicach 5 do 8k ohm. Załączam schemat.
73, Tomek

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
dzieki wielkie Tomku,

tak przy okazji to tego opisu TRX-a wg SP5WW nie widzialem. Masz moze caly artykul jako pdf do udostepnienia? Ja chyba mam z Radioamatora z lat 80tych. Ciekaw jestem nowych szczegolow tej konstrukcji ktore moze byly pominiete w Radioamatorze.

pozdrawiam!
Odpowiedz
Wersja odbiornika, którą odwzorowałem pochodzi z Radioelektronika nr 11/83. Podaję link do pdf-a:
https://www.trioda.com/index.php/pl/czas...ik-1983-11
73, Tomek
Odpowiedz
sliczne dzieki, Tomek,
pieknego linka zapodales! o trioda.pl to slyszalem kto wie czy nie z 15-20 lat temu.
widze ze jest to ulepszona wersja odbiornika niz ta ktora ja robilem, a tez pochodzila z RadioElektronika.
sukcesow i udanych konstrukcji w 2020!
Odpowiedz
Panowie spytam jaką indukcyjność mają dławiki w VFO /trzyzakresowe/ 50zw fi0.06 i 150zw fi0.06 na wałku ferrytowym. Muszę kupić, nie nawijać, na serio brak czasu. Jakie kupić konkretnie?
Odpowiedz
VFO działa Smile Jeśli całe radio SP5WW jest tak zaprojektowane jak te generatory, to jestem pod wrażeniem! W tej chwili jeszcze bez głównego kondensatora zmiennego, częstotliwość w pewnym zakresie zmieniam rdzeniami cewek. Działa rónież "końcówka mocy" Smile 2N2219. Mam radiostację z zakresem 15MHz, pięknie odbiera nośną .. Dwa generatory pracują poprawnie. Dławiki nawinąłem troszkę grubszym drutem niż 0.06. Jedyne co mnie martwi to interwały między majstrowaniem... Sad Panowie, jak można inaczej rozwiązać przełącznik zakresów z cewkami / te płytki z obrotowym przełącznikiem/ Mam świetną solidną i ładną obudowę, ale troszkę za niską na te spore płytki. Radio ma mieć trzy pasma: 80m, 40m, 20m. Ale się ciesze Smile)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości