Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Witam wszystkich forumowiczów.
Jako że jestem autorem oprogramowania do tego radia, to chciałem odpowiedzieć na pytanie odnośnie Notcha. Kiedy Pan wyłącza filtr Notch, to przechodzi Pan przez ustawienie Auto Notch, gdzie odbiornik sam znajduje częstotliwość zakłócającą i ją zapamiętuje, z tego względu po ponownym włączeniu recznego Notcha układ jest wstrojony w ostatnią znalezioną częstotliwość.
Pozdrawiam Tomasz.
Odpowiedz
Witam Panie Tomaszu i jeszcze raz ukłony za pracę. Teraz wszystko jasne, ale myślę, że opcja włączania Auto Notch wywoływana dłuższym przytrzymaniem klawisza na wyświetlaczu byłaby wybawieniem w tej sytuacji. Krótsze przełączenia mogłyby włączać i wyłączać Notch w wersji ustawianej manualnie enkoderem. Panie Tomaszu jeszcze jedno pytanie. Czy w sofcie jest aktywne wyjście kodeka audio ze złącza kanału lewego (JP4)?. Chciałbym jakoś wyprowadzić sygnał audio z radia na potrzeby robienia próbek nagrań na dysk komputera (via karta muzyczna, oczywiście). W celu podłączenia chodzi mi po głowie trafo separujące 1:1 (aczkolwiek może być do pokonania ,,bonanza" z impedancjami) - nie wiem tylko, czy poziom sygnału nie będzie za duży - chociaż z tym można sobie jakoś poradzić, o ile to wyjście jest w ogóle obsługiwane.
Bogdan
Odpowiedz
Dziękuję za uwagi. Pomyślę jak rozwiązać przełączanie Notcha.
Odnośnie pytania o audio, to oba wyjścia są aktywne.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Panie Tomku dziękuję za informacje i dalszą chęć usprawniania softu. Odnośnie audio to wychodzi na to, że jedynie wykorzystanie drugiego wyjścia m.cz. pozwoli wydobyć z modułu sygnał w postaci analogowej nadający się do archiwizacji. W międzyczasie pobawiłem się trochę z podłączeniem Husarka do programu HDSDR, a za chwilę dopiję kawę i biorę się za szukanie trafa separującego i dalszą robotę w poszukiwanie audio. https://youtu.be/Py9rzBS0sns
Bogdan
Odpowiedz
Witam,

Bogdanie, można prosić o zmianę statusu filmiku. Na razie u mnie wyświetla się info, że film jest prywatny, a z zainteresowaniem śledzę Husarka DSP.
73 Paweł
Odpowiedz
No i zrobione wyjście m.cz. Z wyjścia modułu JP4 trafo 1:1 600 Ohm i dalej to już wiadomo. W załącznikach 2 pliki (SSB i CW). Chciałem nagrać dłuższe fragmenty, ale okazuje się , że pliki przekraczają dozwolony rozmiar. Na początku pliku SSB włączam kolejno coraz węższe filtry DSP, a potem stopniowo wracam na 2,5 KHz. Oczywiście pasmo 1 kHz i węższe nie nadają się do słuchania SSB - odbiór staje się dudniący i mało czytelny, ale użyłem tych szerokości zawężania, aby zaprezentować możliwości radia i softu. Niestety kuleje moje płynne przestrajanie. Na razie enkoder za 6 zł i stwierdzam, że jest to katastrofa. Może ktoś z kolegów ma w nadmiarze jakiegoś niedrogiego Copala?

Załączone pliki
.mp3   CW.mp3 (Rozmiar: 872.65 KB / Pobrań: 1,045)
.mp3   SSB.mp3 (Rozmiar: 1.48 MB / Pobrań: 1,044)
Bogdan
Odpowiedz
Witam

Dla Kolegów którzy będą chcieli Husarka DSP zbudować jako urządzenie 10 pasmowe,
przedstawiam dokumentację do filtrów pasmowych i dolnoprzepustowych właśnie na 10 pasm.

Poniżej, zdjęcia, schematy, wzory PCB, charakterystyki filtrów (real) wykonanych przeze mnie oraz
schemat blokowo-połączeniowy (10 pasm) dla mojej wersji płytek (strona 10, posty #94 i #98)

Do uruchomienia filtrów wymagany jest przyrząd do zdjęcia charakterystyk, np. NWT-7, NWT-500 itp...

.zip   BPF 10.zip (Rozmiar: 865.07 KB / Pobrań: 1,641)

.zip   BPF 10 chatakterystyki.zip (Rozmiar: 301.53 KB / Pobrań: 1,311)

.zip   LPF 10.zip (Rozmiar: 761.83 KB / Pobrań: 1,451)

.zip   LPF chatakterystyki.zip (Rozmiar: 188.25 KB / Pobrań: 1,227)

.pdf   HUSAREK DSP - SCHEMAT BLOKOWO-POŁĄCZENIOWY (10 PASM).pdf (Rozmiar: 52.34 KB / Pobrań: 2,829)

Maciek
-=-
Odpowiedz
Witam - Maciej - czy dało by rade abyś umieścił tu na forum drill map swoich płytek do Husarka DSP ?
Abym mógł zrobić obwierty na frezarce cnc.
pozdrawiam Jacek.

P.S. najlepiej jako pliki dxf.
Odpowiedz
Otrzymałem od Tomasza nową wersję programu HusarekDSP_21112016_A, która została zamieszczona w poście #9
Wprowadzone zostały następujące zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:

Zamiana stanów logicznych kodu BCD sterującego deszyfrator pasm. Teraz dla 160m jest 0000 a dla 80m 0001 40m 0010 itd.
Poprawione zostało działanie klucza telegraficznego.
Określenie prędkości działania klucza w grupach na minutę WPM.
Dołożenie znaczników na skali S-metra
Skrócony czas ustawiania stanów wyjściowych na PCF8574.
Poprawiona grafika
Załączony watchdog
Zmieniony sposób zapisu danych na karcie SD. Zapis następuje teraz po 2 sekundach od ostatniej zmiany.
Moduł działa teraz i bez karty SD.
Dodanie przycisku EXIT w menu „Band Stacking Register”.
Podczas nadawania zmiana koloru wyświetlania skali częstotliwości.
Janusz.
Odpowiedz
Koledzy jaka jest nazwa handlowa tych białych złącz i wtyczek występujących na płytkach Husarka i gdzie się w nie zaopatrujecie. Pytam się Googli i nie mogę trafić na właściwy trop. http://sp-hm.pl/attachment.php?aid=11844
73` by Marian SP4FYE
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości