Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
Witam. Próbuję zbudować Złomka i mam kilka wątpliwości. Chodzi o moduł z układem AD9850. Posiadam taki o symbolu HC-SR08.
Nie zgadzają mi się opisy na płytce ze schematem. Czy CLK to to samo co W_CLK, FQUP to FU_UD, BitData to DATA?
Który pin to wyjście sygnału syntezy? Czy potencjometr na płytce to regulacja poziomu wyjściowego?
Marek
Odpowiedz
W sieci tego sporo i tak np. http://www.electrodragon.com/w/AD9850_Mo...efinitions
w praktyce http://www.pongrance.com/DDS-9850.html
Piny opisałeś dobrze, interesujące nas wyjście to SINE_OUT2. Na module oznaczonym HC-SR08 Ver.2(typowym) ma oznaczenie ZOUT2. oczywiście można wykorzystać pozostałe trzy po kolei za ZOUT2 tj. ZOUT1, QOUT2, QOUT1 ale rozpiska modułu wyjaśnia.PR-ek opisany jest jako "regulacja amplitudy i cyklu pracy"
Darek
Odpowiedz
E-e. Ten pr'ek to regulacja progu komparatora w ad9850 - jesli chcemy na którymś wyjściu mieć prostokąt (z sinusa).
Odpowiedz
Uruchomiłem i działa. Zmieniłem ustawienia częstotliwości pośredniej na 0 ponieważ postanowiłem wykorzystać Złomka jako generator w.cz.
W moim przypadku układ pracuje od 900kHz do 62400kHz.

Marek
Odpowiedz
Ale ja tutaj widzę że to piękna wariacja na temat, zamiast arduino golasek ATMEGA328 i PCB kolega wykonał inaczej BRAWO!.
Fajnie że się ta nasza praca na coś przydaje Wink
...przede wszystkim nie zakłócać...
Odpowiedz
Witam mam trochę czasu jestem w szpitalu i kombinuje na kodzie Złomka dopisałem kilka bloku z syntezę SQ9NJE
http://sq9nje.pl/sterownik-syntezy-si535...nikow-sdr/
i mam komunikat na ktorim pasmie . Jest obsługa filtra pasma w BCD (CD4028) niemam w szpitalu led diode że bi sprawdził poprawność obsługę filtra pasma BAND_swich trochę się gryzie z RIT_swich i wymaga poprawę Warunku
jak jest z DIM i RIT
DIM On // RIT nie aktywni itp.
Kod do obserwacji i poprawkę
Prosze o spojrzenie
SQ6IYY
obrazek

Załączone pliki Miniatury

.rar   zlomek_v_1_0_16_pasma_11.rar (Rozmiar: 9.42 KB / Pobrań: 1,411)
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Odpowiedz
Hej Michał własnie przeglądam kod, pięknie to dopisałeś. Zapomniałeś tylko dopisać się do changeloga i dodać swój znak na samej górze pliku Wink

Jeśli chodzi o ten kawałek kodu:

Kod:
#define FIL_A        12
#define FIL_B        13
#define FIL_C        20       //A6
#define FIL_D        21       //A7

Trzeba będzie zmienić piny A6 i A7 one są charakterystyczne dla ATMEGI 328 w wersji SMD, dodatkowo o czym się ostatnio przekonałem boleśnie, są to tylko wejścia.

W miedzyczasie rysowałem prostą płytkę pod żelazko, ale jeszcze bez BCD.
Więc twoja koncepcja zmusza mnie do pracy Wink Muszę to przerysować.

Michał wracaj do zdrowia Wink

Załączone pliki
.lay6   zlomek-328-v_1_0_0.lay6 (Rozmiar: 109.06 KB / Pobrań: 1,401)
Odpowiedz
Witam
Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, wobec tego witam wszystkich i pozdrawiam.

Jestem pełen podziwu dla tego projektu i pracy Ryśka.
W załącznikach moja wariacja na temat Złomka, czyli sterownik do powstającego właśnie miniYesa.
Płytka zaprojektowana w Eaglu i wykonana termotransferem.

Andrzej

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Hej płyteczka wygląda super, gratuluję.
Jesli nie jest to tajemnicą to może podzielisz się jakimś rysunkiem w PDF, albo źródłem, może ktoś będzie chciał powielić Twoją wariację na temat Złomka, zachęcam gorąco. Kurcze ale się tych Złomków namnożyło. Fajnie.

No jestem ciekaw ile jeszcze Złomków powstało o których nie wiemy...
Odpowiedz
Привет всем! Сегодня наконец получил все детали для сборки синтезатора, собрал на макетной плате. Но вот беда, не могу прошить ардуино, выходит ошибка : zlomek_v_1_0_16.ino:41:23 fatal error: AH_AD9850.h: No such file or directory compilation terminated. Ошибка компиляции. Помогите пожалуйста разобраться. Я в первый раз с ардуино занимаюсь.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości