(18-03-2021, 15:07)SP9RQA napisał(a): Może Twój usbasp ma inne vid i pid? Bo arduino krzyczy, że nie ma takiego urządzenia.
Krzysztof
Myślę że nie!
Kompilator widzi port tylko wtedy gdy się podłączymy do płytki poprzez USB, a w ustawieniach zaznaczymy rodzaj płytki. Więc nie pokazuje portu. Andrzej wybrał inną drogę programowania, bezpośrednio Atmegę poprzez złącze ISP, więc moim zdaniem powinien zrobić tak:
w zakładce SZKIC wybrać opcję "Weryfikuj/Kompiluj", a następnie "Wgraj używając programatora".
Andrzej próbuje wgrać skompilowany plik .ino wykorzystując "strzałeczkę" z paska.
Ten sposób działa tylko i wyłącznie gdy programujemy procesor w płytce Arduino, a procesor ma wgrany bootloader.
Nie mam pewności czy dobrze kombinuję......może nie!
Nie mam płytki UNO i nie mogę sprawdzić tego co napisałem, uważam że mi wystarczy gdy skompilowany plik eksportuję do wersji .hex i następnie go wgrywam programatorem USBAsp do zestawu Atnela, a tam mam szeroką gamę procesorów do obsługi. Nie potrzebny też jest plik .hex z bootloaderem. Arduino eksportuje dwa pliki niejako na zapas, może się przydadzą komuś.
Druga sprawa Andrzeju!
Wykazany błąd kwarcu.....jeżeli wybrałeś dla procesora kwarc 20MHz, to w pliku .ino musisz napisać 20MHz, linia.82.
Miałeś różne zapisy, więc błąd wyskoczył prawidłowo.
Więcej już nie wiem.....więc śledzę rozwój sytuacji.
................
Rysio!