Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
To jest układ bazujący na pamięci SRAM więc potrzebuje podtrzymania bateryjką.
Mało wygodne.
Schemat jest dostępny w notce do rekordera.
p.s.
Podobne rejstratory na SRAM są stosowane w różnych zabawkach (maskoty powtarzające głos)
oraz w radioodtwarzaczach - przechowując nagrane automatycznie komunikaty Traffic
16-01-2012, 14:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2012, 14:26 przez SP5AQT.)
Witam
W związku z pytaniem, niestety schematu tej nagrywarki nie posiadam ponieważ były one sprzedawane jako gotowe moduły przygotowane do zamontowania w radiostacji. Ja stosowałem go do nagrania CQ w zawodach czy to SSB czy CW ułatwiało to pracę ponieważ w momencie gdy nagrywarka nadawała można było dokonać korekty wcześniejszej łączności. Układ pomimo pewnych niedogodności znakomicie spełniał swoje zadanie. Z tego co pamiętam w zeszłym roku na "Łosiu" ktoś oferował takie moduły ale nie pamiętam kto to był.
VY 73! Roman SP5AQT.
Podobny układ "chodził" mi kiedyś po głowie i pamiętam, że chciałem wykorzystać układ opisany w którymś z numerów EdW, opisany w w gdzieś w rocznikach 96-98 o ile się nie mylę. Prosty i stosunkowo niedrogi. Nie pamiętam scalaka, ale wyglądał Atmega 32
Jak znajdę artykuł, to podam dokładne namiary...
na forum krasnodaru jest spory wątek o nagrywarce na atmedze (projekt z Radia). niestety w tej chwili nie pamiętam linku.
Na allegro ktoś sprzedaje nagrywaczki na a32 z kartą SD za około stówę. Bezpośredni dostęp do bodajże 13 adresów.
Robiłem testy na ISD1420, kupiłem go za jakieś 20PLN to chyba nie tak strasznie drogo. W DTR piszą że faktycznie można nagrywać kilka komunikatów i odgrywać je później ale jakoś nie drążyłem tematu.
Wrzucam layouta może się komuś gotowiec przyda...
Wracając do ISD1420P on ma 20 sekund nagrania i tutaj:
Cytat:Wejścia adresowe A0...A7 służą do
wskazania miejsca w pamięci, od którego
ma rozpocząć się nagrywanie lub odtwarza−
nie komunikatu. W rozwiązaniu najprost−
szym, kiedy to mamy zamiar przeznaczyć
całą pamięć na jeden komunikat, na tych
wejściach ustawiamy oczywiście liczbę
“0”, konkretnie 00000000(BIN) i rozpo−
czynamy nagranie od punktu zerowego,
czyli od początku pamięci.
(24-01-2012, 23:17)SP9MRN napisał(a): na forum krasnodaru jest spory wątek o nagrywarce na atmedze (projekt z Radia).
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=14370&page=1
Program i pcb na stronie Radia w wersji przewlekanej, a na forum też wersja rozwojowa smd. W załączniku schemat.
Zapis 6 komunikatów o długości zależnej od zastosowanej pamięci.
(26-08-2012, 13:51)AdamC napisał(a): Program i pcb na stronie Radia w wersji przewlekanej, a na forum też wersja rozwojowa smd. W załączniku schemat.
Zapis 6 komunikatów o długości zależnej od zastosowanej pamięci.
Kolego AdamC, a to był sam plik .hex ? czy może kod ?
Jakbyś nie musiał specjalnie długo szukać to proszę, wklej tu linka do programu, bo choć miałem rosyjski w podstawówce, teraz nic nie paminaju.