Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik Staś AVT3230
Dzień dobry, mały offtopic z mojej strony, zrobiłem prosty miernik częstotliwości rezonatorów kwarcowych, wykorzystałem do tego układ SA612AN, tak wiem na jednym tranzystorze też będzie działać ale chciałem sprawdzić możliwości scalaka pod tym względem. W miejsce widocznej zwory możemy podłączyć cewkę lub kondensator w celu zmniejszenia lub zwiększenia częstotliwości pracy rezonatora.

[ATTACHMENT NOT FOUND]

[ATTACHMENT NOT FOUND]

[ATTACHMENT NOT FOUND] Wersja wcześniejsza, jednotranzystorowa

Pozdrawiam, 73!
Odpowiedz
Na NE712 można zrobić dudnieniową porównywarkę kwarców.
Odpowiedz
SP2JQR - chodzi o układ NE612, tak?
Odpowiedz
Tak, przepraszam za palcówkę.
Odpowiedz
Grzegorz - mam pytanie o tą cyfrową skalę na 6 wyświetlaczach.
Mógłbyś powiedzieć o niej coś więcej?
Odpowiedz
SP2JQR - nie wiem czy dobrze myślę, mamy dwa generatory, pierwszy z nich generuje częstotliwość pracy jednego z badanych rezonatorów kwarcowych, drugi zaś rezonator podpięty jest do oscylatora w NE612, sygnał z pierwszego generatora trafia do mieszacza NE612 a na wyjściu układu dostajemy różnicę częstotliwości rezonatorów?

SP9OYN - miernik częstotliwości kupiłem na znanym portalu aukcyjnym pod hasłem "Miernik częstotliwości 0,1 - 65MHz" tam też znajduje się jego opis, linku nie podaję ponieważ nie chce robić reklamy a też do końca nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem forum.
Odpowiedz
Dokładnie tak. Musisz tylko pamiętać, aby drugi generator miał podobny schemat i pojemności jak w NE612. Potem wystarczy sygnał wyjściowy obrobić i wyświetlić np. mrugającym ledem. Sugeruję dodatkowy dzielnik częstotliwości jakby różnica częstotliwości była większa od pojedynczych Hz.
To w wersji prymitywnej. W wersji wypasionej może być mikroprocesor pokazujący poszczególne częstotliwości oraz różnicę.
Można też zbudować tylko częstościomierz podłączony do kompa, w którym zmierzone częstotliwości przypisane do numeru kwarcu zapisujesz do pamięci.
Potem program sam ci wybierze najbardziej pasujące do siebie kwarce.
Odpowiedz
SP2JQR - bardzo dziękuję za wyjaśnienie, możliwe ,że powrócę do tematu w niedalekiej przyszłości, taki komparator może się przydać.
Odpowiedz
OK, dziękuję
Odpowiedz
Do autora: Kolego! skoro masz takie marne warunki to moze dobra dla Ciebie będzie antena "mini whip" według PA0DRT ?
Tak to własnie wygląda.

Załączone pliki
.pdf   pa0rdt-Mini-Whip.pdf (Rozmiar: 41.45 KB / Pobrań: 909)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości