Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
(09-12-2017, 9:33)SP2SGA napisał(a): Nieco zaciemniona wersja płytki do metody termo.
Da się zrobić + minimalne korekty
Z tą płytką jestem w stanie wszystko zrobić od różnych korekt do całkowicie nowej kopii pcb. Jakich korekt oczekujesz napisz w PW.

Vy 73! Adam SP5LXT
Odpowiedz
Robiłem kilka szt tych płytek
i nie ma z tym problemu.
Krawędzie są mało estetyczne i wypada
po zmyciu papieru zrobić mały retusz ale niekoniecznie
To miałem na myśli
Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
Odpowiedz
(09-12-2017, 10:56)SP2SGA napisał(a): Krawędzie są mało estetyczne i wypada
po zmyciu papieru zrobić mały retusz ale niekoniecznie
To miałem na myśli
OK, rozumiem krawędzie ścieżek, w miarę czasu w tygodniu po tej niedzieli wstawię tu w tym temacie, będą po retuszu; a może ktoś posiada w dobrym stanie taki rysunek PCB ? było by bez roboty.
Vy 73! Adam SP5LXT
Odpowiedz
Czy pojemności: 47nF i 33nF koniecznie muszą być ceramiczne/ są takie pojemności ceramiczne?/ Foliowe mogą być? Oczywiście SP5WW - VFO

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(09-12-2017, 9:33)SP2SGA napisał(a): Nieco zaciemniona wersja płytki do metody termo.
Da się zrobić + minimalne korekty
Zrobiłem korekty płytki PCB, Jest w PDF-ie i w OpenOffice, wynik ostateczny powstał w sposób: z Twojego załącznika wykonałem 45 kopii, część z nich podałem wstępnej obróbce, jak ostrość, barwa, nasycenie, rozmycia , niewielkie przesunięcia w każdą stronę plus inne edycje, to wszystko potem złożyć by powstał z powrotem jeden obraz. Na koniec drobne korekty wynik jak widać. Na foto z lewej strony przed korektą po prawej po korekcie.

.odg   PCB SP5WW.odg (Rozmiar: 290.4 KB / Pobrań: 1,244)

.pdf   PCB SP5WW.pdf (Rozmiar: 329.12 KB / Pobrań: 1,335)

Załączone pliki Miniatury

Vy 73! Adam SP5LXT
Odpowiedz
(09-12-2017, 18:36)TERMOMIKS napisał(a): Czy pojemności: 47nF i 33nF koniecznie muszą być ceramiczne/ są takie pojemności ceramiczne?/ Foliowe mogą być? Oczywiście SP5WW - VFO
http://bfy.tw/FTxr
Odpowiedz
Przez chwilę myślałem że jestem na Elektrodzie .. Foliowe stosuje się raczej w p.cz. i m.cz./ więc pasuje/, tu trzeba było odesłać Smile
Odpowiedz
A gdzie jest napisane że foliowe tylko w p.cz. i m.cz.
ś.p. SP9RG w swoim odbiorniku w obwodach w.cz. zaleca stosowanie kondensatorów
foliowych.
Odpowiedz
Dlatego pytam właśnie.
Odpowiedz
Nie zależy to przypadkiem od częstotliwości.Na niskich pasmach foliowe się sprawdzają ale wyżej chyba nie bardzo.
Wojc!o
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości