Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Zrobiłem PCB pod wzmacniacz m.cz. na TDA2003. Pierwotnie myślałem, by połączyć do z demodulatorem (którego nie ma na płytce p.cz. z mosfetami). Jednak po przemyśleniach płytkę BFO, demodulatora (CW/SSB) , modulatora SSB proponuję wykonać oddzielnie bo może będą różne wersje.
TDA2003 - dlaczego?:
- ma bardzo niskie szumy własne, które nie przeszkadzają przy słuchaniu na słuchawkach, w głośniku ich nie słychać,
- jest stosunkowo dużej mocy co zapewnia dużą dynamikę bez zniekształceń,
- ma duże wzmocnienie, które można dopasować elementami sprzężenia zwrotnego,
- można ukształtować charakterystykę przenoszenia elementami sprzężenia zwrotnego RC,
- można zasilać z napięcia 13,8-15V,
- stosowałem go już w innych konstrukcjach,
- jest tani.
W załączeniu PCB którą wykonałem testowo, zmontowałem, działa zgodnie z założeniami.

Załączone pliki Miniatury

.lay6   TDA2003_lay.lay6 (Rozmiar: 38.39 KB / Pobrań: 432)
Odpowiedz
Bieżące informacje w sprawie PCB zmodernizowanej p.cz. na mosfetch. Miło mi poinformować, że będzie zamawianych 50 sztuk PCB (25 wersja z jednym filtrem (SSB) i 25 z dwoma filtrami (SSB+CW)). Jeżeli powstanie tyle TRX-ów to będzie spory sukces w SP klasycznej konstrukcji transcivera. Osoby, które jeszcze mi nie potwierdziły ostatecznych zamówień na mail proszę jak najszybsze potwierdzanie (chodzi mi głównie o ilości PCB wersji z dwoma filtrami, bo sporo osób decyduje się dodatkowo na te płytki).
W związku z tym, że były pytania o listę elementów do płytek, niestety nie miałem czasu zrobić. Załączam ostateczne wersje prt góry i dołów PCB na których są opisy elementów.
Schemat w wersji zmodernizowanej był już tu pokazywany, ale zrobię jeszcze dokładny zgodnie z PCB.
Zgodnie z planem, PCB powinny być zrobione około połowy stycznia. W tym terminie mam nadzieję że uda się zaprojektować i zrobić ostateczną wersję mieszacza na SD5400 oraz demodulator SSB/CW i modulator SSB. Układy QUAD DMOS SD5400 są dostępne w SP. Demodulator i modulator planuję zrobić na UL1042 (S042) ale też może zrobimy na mieszaczach diodowych pierścieniowych jako druga wersja.
W załączeniu prt scr PCB na których są opisy elementów.
Indywidualnie trzeba zastanowić się nad koncepcją heterodyny (VFO/DDS/PLL). Do projektowanego mieszacza na SD5400 może być sygnał heterodyny na poziomie 200mV-2V p-p.
Rozwiązanie BPF, wzmacniacza TX - w zależności od własnych koncepcji (ilość pasm/moc urządzenia). Wejście/wyjście BPF-mieszacz na SD5400 niskoomowe 50R.

Odpowiedz
Piotrze, daj proszę linka do ostatecznego schematu tych PCB?
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
Odpowiedz
Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości. Schemat mam w fragmentach tak jak kolejno były realizowane modyfikacje (po przetestowanej modyfikacji robiłem do tego zmianę schematu). Jeszcze skupiam się na sprawdzaniu ostatecznym PCB bo wersję nowego projektu z dwoma filtrami (SSB+CW) zrobiłem teraz. PCB mają iść do płytkarni na początku stycznia. Tym samym zamykam planowaną ilość do realizacji.
Wzmacniacz p.cz. jest ostatecznie tak zrobiony by nie stwarzał problemu ze wzbudzeniami. Pod uwagę wziąłem też testy i rozwiązania kolegów, którzy wykonywali inne rozwiązania p.cz. na mosfetach.
Szkic schematu z wprowadzonymi modyfikacjami jest w #120, ale nie jest to dokalnie to sano co na PCB.
Odpowiedz
Pytałem bo zastanawiam się mocno czy nie dołączyć ale chciałbym wiedzieć jaki schemat na PCB Smile
Odpowiedz
Pewnie do płytkowiczów dotrze Smile
Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
Odpowiedz
Tak,... schematy ostateczne zrobię w tym tygodniu - dwie wersje zgodne z PCB.
PCB "wyprzedziło" schemat, muszę do PCB zrobić schemat, a nie odwrotnie... hihi
Dobra informacja z dziś rano - płytki już są w toku produkcji. Poszło bardzo szybko, powinny być w przyszłym tygodniu.

============================================================================
W załączeniu schemat wersji PCB 2024 (na schemacie są dwie opcje płytek).

Załączone pliki
.pdf   Schemat p_cz v 2.0.pdf (Rozmiar: 394.11 KB / Pobrań: 505)
Odpowiedz
Małe sprostowanie MC1350 wyjście jest z pin1 .

Odpowiedz
Dziękuję za sprostowanie... schemat już podmieniłem. Proszę się nie martwić, na PCB wyprowadzenia MC1350 są poprawne! Wersja pierwsza PCB była uruchomiona i było OK :-).
PCB było weryfikowane z kartą katalogową MC1350, a nie ze schematami.
Schemat jak chyba można zauważyć "zmodyfikowałem" ze schematu p.cz. F6CER z "Poradnika UKF... " i tak to bywa nawet w zacnych publikacjach - są błędy. Sprawdziłem też teraz w broszurze F6CER (skąd w "Poradniku ..." ten błąd?), ale F5CER sygnał obierał z pin 8 a pin 1 ma na "plusie".
Dla "zainteresowanych" by odetchnęli z ulgą fragment PCB z MC1350.... :-)

Odpowiedz
Gdzieś tu była mowa o ekranowaniu, generalnie przy takim wzmocnieniu warto by było zaekranować całość lub choćby miejsca o wysokiej impedancji (dawno temu odbierałem na pośredniej ~5MHz rosyjską titawę z 4996KHz - na samych ścieżkach), a nie widzę przewidzianego obrysu/miejsca bez soldermaski.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości