A jaki VFO /nie synteza/do odbiornika 11/83 koledzy polecają/ z Węglewskigo/ ?
|
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
|
|
22-11-2017, 20:36
(22-11-2017, 10:37)SP9RTN napisał(a): Czy ktoś z Kolegów spotkał się z opisem trx'a homemade z podwójną przemianą ( bodajże na 9 MHz/PP9A2, a następnie na 500 kHz/EMF500 ) ?Spotkałem podobne układy w Biuletynie PZK 10/1984. Nie były zastosowane w modelu sp5ww ale możesz poeksperymentować. Znajdziesz je na stronie: http://chomikuj.pl/androk/KR*c3*93TKOFAL...RANSCEIVER
30-11-2017, 15:53
Płytki przygotowane do odmalowania i wytrawiania, czasu jak na lekarstwo.. Temat budowy aktualny. Dziękuję za pomoc na privie
Posiadam do zbycia kompletną płytkę odbiornika do transceivera SP5WW wg RE 11/83 zawierającą wzmacniacz p.cz z ARW, wzmacniacz m.cz. i oczywiście filtr OMIG PP-9-A2-2R z pilotami USB i LSB. Informacja na PW.
07-12-2017, 22:44
(22-11-2017, 10:37)SP9RTN napisał(a): Czy ktoś z Kolegów spotkał się z opisem trx'a homemade z podwójną przemianą ( bodajże na 9 MHz/PP9A2, a następnie na 500 kHz/EMF500 ) ?Wykonałem TRX z podwójną przemianą częstotliwości dość dawno bo 1990 roku, wykonanie i opracowanie własne. I pcz.- 9MHZ, II pcz.- 500KHZ. II pcz to filtry elektromechaniczne CW- wąski i SSB. Częściowo pomocne mi były różne schematy już nie pamiętam źródeł, to było 28 lat temu. Trx działa do dziś, wykonanie modułowe, na złączach TV Jowisz, posiadam część schematów. Troszkę mi nie zręcznie jest tu pisać w wątku dotyczącego TRX SP5WW wspaniałego konstruktora znałem osobiście, wykonałem jego rozwiązanie i było wiele QSO, a moja konstrukcja nie dotyczy jego rozwiązań . Mimo to postanowiłem odpowiedzieć i załączyć kilka foto by odpowiedzieć na zadane pytanie. Mogę udostępnić schematy nigdzie nie były publikowane.
Vy 73! Adam SP5LXT
08-12-2017, 10:15
Poproszę o schematy.
sp9rtn@poczta.onet.pl A może zaprezentujesz swoją konstrukcję w nowym wątku ? (08-12-2017, 10:15)SP9RTN napisał(a): Poproszę o schematy.Dziś wyślę część schematów. Przemyślę temat wątku, tylko kogo to będzie interesowało, toć to stare. W tym miejscu ten temat zamykam.
Vy 73! Adam SP5LXT
08-12-2017, 12:29
Adam, mam identyczne filtry elektromechaniczne CW i SSB (jeden nawet w oryginalnym radzieckim opakowaniu z kwarcem pilotem
) i kusi mnie je użyć. Obecnie wkładam w obudowę TRXa z pośrednią 10 MHz i w zasadzie jest jeszcze czas, żeby dodać drugą przemianę, nawet z ciekawości, żeby sprawdzić jak to będzie pracować. Było by super jakbyś zamieścił schematy swojego urządzenia, szczególnie interesuje mnie sposób dopasowania filtrów na wejściu/wyjściu układu.
Nieco zaciemniona wersja płytki do metody termo.
Da się zrobić + minimalne korekty
Płytka7x20.odg (Rozmiar: 739.22 KB / Pobrań: 1,283)
7x20.pdf (Rozmiar: 64.15 KB / Pobrań: 1,381)
Pozdrawiam
Adam SP2SGA |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

) i kusi mnie je użyć. Obecnie wkładam w obudowę TRXa z pośrednią 10 MHz i w zasadzie jest jeszcze czas, żeby dodać drugą przemianę, nawet z ciekawości, żeby sprawdzić jak to będzie pracować. Było by super jakbyś zamieścił schematy swojego urządzenia, szczególnie interesuje mnie sposób dopasowania filtrów na wejściu/wyjściu układu.