Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
(04-05-2020, 17:09)SP7WMX napisał(a): Faktycznie jest problem , zastosowałeś jakieś dziwne macra których nie można edytować.
ciach......

Można, można....trzeba jednak poczytać, za dużo pisania.
Patrz załącznik!
………………….
Rysio!

Załączone pliki
.lay6   DCR_Polyakov_mozna.lay6 (Rozmiar: 15.27 KB / Pobrań: 1,041)
Odpowiedz
Witajcie,
Kilka uwag do problemów na jakie natrafił Waldek (SQ8GUO):
1. To na co trafiłeś nie jest ograniczeniem programu, a wynika z tego, że dopiero zaczynasz. Help bywa pomocny. Koledzy też. Kolejność nie jest przypadkowa.
2. Wszystko co jest kopiowane przez schowek (Ctrl+C) "z automatu" łączone jest w grupę. Jeśli to przeszkadza - rozdziel grupę. Bywa to jednak przydatne. Np. podczas przenoszenia elementów/komponentów pomiędzy płytkami.
3. Komponent (a w większości w SL6 tym są makra) to coś więcej niż grupa elementów. Dlatego SL chroni komponenty bardziej niż grupę. Czasami by zmienić komponent trzeba go najpierw zdezintegrować. Ale... używając klawiszy: Ctrl+(lewy)Alt i klikając na (dowolny, wybrany) element komponentu możemy go: edytować, przesuwać, kopiować, itd. Dość przydatna funkcja. Może służyć np. do łączenia jednego z wielu padów z masą (poprzez zmniejszenie do zera wielkości odstępu pomiędzy elementem a "wylewaną" masą).
Pozdrawiam -
Odpowiedz
(04-05-2020, 22:10)SP4IRX napisał(a): Witajcie,
Kilka uwag do problemów na jakie natrafił Waldek (SQ8GUO):
ciach,,,,,

Do tego co napisał Janusz dodam że właśnie te właściwości SL wykorzystuję. Mianowicie wiele fragmentów, lub wręcz nawet całych projektów PCB zapisuję jako makra, aby móc je w przyszłości wykorzystywać bez ponownego projektowania tej samej części projektu. Zawsze można takie makro rozdzielić, poprawić itp..
Co do pytania dotyczącego umiejscowienia elementów na warstwie BOTTOM, a napisu na warstwie TOP, to niestety Kolego Waldku, projektować trzeba na dwóch warstwach, nie na jednej. Bo co innego opis na ekranie, który może być czerwony, żółty lub biały, a co innego napis umieszczony na którejś z warstw projektu.
Przy umieszczaniu elementu w swoim projekcie trzeba zwracać uwagę na której z warstw się go umieszcza, BOTTOM, TOP, czy jako Through_pads. Ten sam element wygląda na projekcie inaczej, a wyboru dokonuje się w okienku nad widokiem wybranego z Makra elementu, lub poprzez zmianę w oknie PROPERITIES. Kolor napisów i obrysu elementów ma swoje znaczenie w projekcie, co najlepiej ilustruje obrazek.
Trzeba trochę poćwiczyć przed projektowaniem docelowej płytki PCB, inaczej nie da się tego zlecić do produkcji w firmie.
…………………….
Rysio!

Załączone pliki Miniatury

.lay6   DCR_Polyakov_mozna2.lay6 (Rozmiar: 18.86 KB / Pobrań: 669)
Odpowiedz
witajcie chlopaki,
sliczne dzieki. wlasnie siadlem do tematu i glownie z postu Janusza rozkminilem co i jak.
faktycznie kopiowanie (cut, move itp) traktuje kopiowane elementy jako grupe. trzeba ja po skopiowaniu rozbic a potem dopiero uzyc funkcji mirror. ot az tyle, ale by do tego dojsc trzeba zmarnowac mnostwo czasu lub zapytac na forumSmile
podziekowal jeszcze raz.
serdecznosci!
Odpowiedz
(05-05-2020, 12:22)SP6IFN napisał(a): ...wiele fragmentów, lub wręcz nawet całych projektów PCB zapisuję jako makra, ...
Oczywiście masz rację. Wiem że dla wielu (zaawansowanych) użytkowników jest to oczywiste. I często z tego korzystają. Sam też tak robię. Ale stawiając pierwsze kroki...
Poniższy układ (gen. dwutonowy) może być przykładem "pójścia na skróty" w ramach jednego projektu. Oba generatory (gen1 i gen2) są niemal takie same. Jedyna różnica to wartość pojemności w pętli sprzężenia. Po zaznaczeniu gen1 i (skopiowaniu w odpowiednie miejsce, rozdzieleniu grupy) pozostaje tylko zmienić wartości niektórych komponentów.
I to jest jedna z cech SL6, którą sobie cenię.
Pozdrawiam -

Odpowiedz
Witajcie.
Mój problem.
Pragnę wydrukować załączony projekt na papierze A4. Zmieściłby się gdyby nie marginesy oznaczone czerwoną linią przerywaną.
Czy jest jakiś sposób na pozbycie się wspomnianych marginesów?
(Drukarka RICOH SP 112DDST)

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam - Wacław
Odpowiedz
To zależy od możliwości technicznych drukarki. Sprawdź, jakie można w niej ustawić minimalne marginesy.
73 Paweł
Odpowiedz
Dzięki. Nie znalazłem miejsca, w którym jest możliwość ustawiania marginesów. Jest za to możliwość ustawienia niestandardowego rozmiaru papieru. Skorzystałem z tego.
Margines zmniejszył się ale nie do zera. Zabrakło pół ciuta Smile
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam - Wacław
Odpowiedz
Może ktoś z Kolegów robił płytki wielowarstwowe w SprintLayout. Chodzi mi o przejścia między warstwami. Są jakieś zasady ich robienia?
Odpowiedz
To zależy od wykonawcy płytki. Musisz z nimi ustalić zasady wygenerowanych plików.
Ja korzystałem z www.prototypy.com - sami mnie naprowadzili na właściwy trop.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości