Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Piotrze, w chwili obecnej dla 1,8MHz jest 1 1 1 1. Będzie zmienione na 0 0 0 0 aby bezpośrednio sterować dekoder.
Co do podniesienia napięcia magistrali I2C do 5V to trzeba wykonać translator poziomów do sterowania Si570.
Sprawdź opcję 74LS145 zasilanego z 5V i sterowanego z PCF8574 który zasilany pozostanie z 3,3V. Powinno działać.
Pozdrawiam, Janusz.
Odpowiedz
Dzięki za rozjaśnienie tematu.
Zapomniałem o SDA i SCL... Dobrze, że załapałem się na płytkę RF, mogę dalej budować radio i spokojnie czekać na Twoją wersję pełnopasmową Wink
Fajnie, że PCB RF VFO i PSU oraz adaptera nie zostały połączone z LPF i BPF.
Cena PCB, według mojego rozeznania rynku była bardzo atrakcyjna.

73 Piotr
Odpowiedz
(04-11-2016, 16:30)SQ8AQX napisał(a): Płytki już dostępne na znanym portalu aukcyjnym.

A pod jakim hasłem szukać? Husarek a tym bardziej Husarek DSP nie ma Confused

Znalazłem. Już wyszły. Confused

Odpowiedz
W nowym tygodniu, mają być pozostałe elementy do Husarka DSP. czy ktoś wie jakie?
73` by Marian SP4FYE
Odpowiedz
Zamieszczam widok elementów na płytce modułu radiowego. (Płytka fabryczna).

Załączone pliki
.pdf   Płytka radiowa bottom.pdf (Rozmiar: 105.43 KB / Pobrań: 2,191)
Odpowiedz
(05-11-2016, 16:08)Qmar napisał(a): W nowym tygodniu, mają być pozostałe elementy do Husarka DSP. czy ktoś wie jakie?

Prawdopodobnie będą to:

-przekaźniki ST-SH-112L do filtrów
-odpowiedniki przekaźnika AZ850-12
-małe dwuotworowe rdzenie ferrytowe na transformatorki i ..... być może coś jeszcze ??

Na pełne szczegółowe informacje trzeba trochę poczekać.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
Odpowiedz
(08-11-2016, 16:48)SP5BMP napisał(a): Zamieszczam widok elementów na płytce modułu radiowego. (Płytka fabryczna).

Janusz super dzięki za to, już nanoszę na płytkę LAY i pójdzie do produkcji z warstwą opisową.
Odpowiedz
Janusz czy przewidujesz możliwość współpracy z transverterami. Można by dodać w menu wyboru pasm opcję TRV1, TRV2, która pozwalałaby wpisać częstotliwość pośrednią transvertera i z którego pasma będzie przemiana. Wtedy na wyświetlaczu byłaby aktualna częstotliwość pracy.
Pozdrawiam Marek
Odpowiedz
to bardzo przydatna funkcja, mnie już pytano o to, choć nie mam z tym projektem nic wspólnego
Odpowiedz
Marku, rozmawiałem z Tomkiem na temat przeliczania wyświetlanej częstotliwości. Husarek ten wyświetla 8 cyfr. Rozszerzenie do 9 cyfr wiązałoby się ze sporą przebudową programu. Prawdopodobnie pozostanie 8 cyfr i nie będą wyświetlane setki MHz. Pozdrawiam, Janusz.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości