Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
Zobaczymy - jak narazie zamowilem w SP AD9850 oraz SI5351 w G - byl jeden dostepny Wink
Specjalnie tanio nie bylo (z przesylka wyszlo ok. 70 PLN), ale zobaczymy co przyjdzie.

Pomysl jest taki zeby zrobic sobie ze Zlomka maly generatorek z OLEDem do syntezy w roznych dziwnych przypadkach Smile

pz
Odpowiedz
(16-11-2014, 19:05)SQ9MDD napisał(a): a same te kostki Si5351 są na aliexpress całkiem tanio ale to trzeba PCB narysować kod przerobić... nie niechce mi się...

Ale tu jest gotowy modul tak jak ten chinski na a9850 ale za to chodzi do 160 Mhz

http://www.adafruit.com/products/2045

cena atrakcyjna, pewnie na allegro pojawi sie jakby byl w cenie tego chinskiego AD9850 to jest to ciekawe rozwiazanie nawet do SDR wystarczy na pokrycie KF czyli taki TRX AVALA-01 z tym modulem mamy do pasam 10 m wlacznie.

(16-11-2014, 13:27)SP2IPT napisał(a): Syntezer jest bardzo ciekawy, ale koszt transportu do SP to 30$ :/
Mina mi zrzedla, a juz troche rzeczy w koszyku bylo...

No ale jakby sie tak z 10 chetnych znalazlo to wtedy mamy
8$ + 3$= 11$ za modul :-)
Odpowiedz
Wspomniałeś o wyświetlaczu OLED, daj jakiś namiar na niego. Ja to myślałem o e-ink, do QRP było by super.

A tak poza tym to SVN na google code ładnie pokazuje zmiany w kodzie:

https://code.google.com/p/zlomek/source/...zlomek.ino
...przede wszystkim nie zakłócać...
Odpowiedz
Uzywam takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=4731763765
Biblioteke do niego pisal Chinczyk, opisow sensownych brak. Plus jest taki, ze mozna wybrac sobie dowolny inny zestaw PINow do komunikacji.
Swieci tak:
[Obrazek: IMG_20141108_214908.jpg]

[Obrazek: IMG_20141109_181932.jpg]

Na zdjeciach font 8x16, wiekszego w bibliotece niestety nie ma, nie mialem jeszcze wystarczajaco duzo zaparcia zeby rozpracowac i zrobic swoj.

pz
Odpowiedz
128x64 1306 :-)
Śliczne są żółto niebieskie - właśnie taki maluch jest przewidziany do "zygzaka"
Nic mu się nie dzieje na 5v? Bałem się ryzykować

MAc
mrn
Odpowiedz
Dziala poprawnie, ten mial w opisie 3-5 V wiec smialo podlaczylem. Gdyby cos mialo sie stac to juz by padl Smile
Mi sie bardziej podoba bialy, zolto-niebieskie sa fajne, ale trzeba przyjac ze gorna linia odpowiada za jakis status lub cos podobnego.
Ja wzialem sie za miernik mocy wiec wolalem jednolity.

pz
Odpowiedz
Gratuluje , teraz fajnie widac zmiany w kodzie i latwiejszy sposob wspolnego rozwoju kodu.

(16-11-2014, 20:01)SQ9MDD napisał(a): A tak poza tym to SVN na google code ładnie pokazuje zmiany w kodzie:
https://code.google.com/p/zlomek/source/...zlomek.ino

W sumie to fajnie byloby miec takie konto sp-hm.pl a w nim umieszczone wszystkie projekty rozwijane na sp-hm.pl Dzieki temu byloby w jednym miejscu ale fajnie jest ze "zlomek" ma takie miejsce :-)

Ryiek warto dac ten link i informacje o tym ze chetni moga dolaczyc do SVN w pierwszym liscie tego calego watku bo pozniej jak bedzie xx stron to trudno przebic sie przez wszystkie aby znalezc informacje ze jest SVN :-)

73 Waldek
Odpowiedz
Witam.
Spróbuję trochę zmniejszyć syntezę zaprzęgając do pracy Arduino mini. Jest
naprawdę małe. To co mam czyli uno zostawię sobie do ćwiczeń. Jeśli chodzi zaś
o grzebanie w kodzie to raczej kiepsko mi to idzie. Dodałem jedynie jeszcze jeden
krok a mianowicie MHz. Gdyby miało to służyć jako generator to szybkie przestrajanie
przyda się. Ponieważ mam w zapasach układy ICS501 spróbuję też je wykorzystać.
muszę jednak zaprojektować płytkę.
Tadeusz.
Odpowiedz
Tadeusz nie doceniasz się. Smile Dzisiaj zmiana kroku być może jutro jeszcze coś ciekawszego. Ważne że próbujesz i osiągasz efekty. Doszedłeś do tego samego wniosku co ja. Duże arduino do zabawy testowania algorytmów a małe i tanie do gotowych projektów. Jak już jakieś PCB będziesz miał mam nadzieję że podzielisz się tutaj na forum.

Pozdrawiam
...przede wszystkim nie zakłócać...
Odpowiedz
Witam.
Postaram się umieścić druk jak zrobię i usunę ewentualne błędy. Wczoraj wykonałem programowanie mini i wydaje się, że przebiegło bez błędów. Chciałbym jednak zwrócić uwagę kolegów, którzy nabędą ten moduł na fakt, że istnieją moduły z procesorem 164 i 328 i każde z nich na napięcia 3,3V i 5V. Trzeba też zwrócić uwagę na programowanie i po skompilowaniu przez program wsadu nacisnąć reset na płytce arduino gdyż dopiero wtedy rozpocznie się programowanie procesora. Mówię tu o programowaniu przy pomocy konwertera USB PL2303. Jak jest w innych nie wiem ale sądzę, że podobnie.
Pozdrawiam - Tadeusz.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości