Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
(16-11-2017, 17:14)SP9LVZ napisał(a): Osoby, które były zainteresowane płytką główną SP5WW, układami do tej płytki, płytką VFO, schematy itp,.. proszę na kontakt priv. przez portal. Mam dwie płytki uruchomione. Mogę przekazać, ale bez filtru PP9.

W związku, z tym, iż zgłosiły się już osoby chętne na płytki to moja propozycja się wyczerpała, zainteresowanym wysyłam płytki z układami, które jeszcze mi pozostały w szufladzie.
Krótki opis mojej ostatniej wersji z zmianą UL1221 na MC1350 jest na mojej www http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...tki-sp5ww/ jest tam tez skan schematu tej płytki.

Odpowiedz
Witam. Dla zainteresowanych posiadam skalę wg.SP5WW na TTL pobór prądu przy 5V do 1.5A opis Radioelektronik-nie pamiętam numeru ,pośrednia 9 MHz na taką ustawiona matryca diodowa ,można ustawić dowolną .Pracuje jako skala lub miernik częstotliwości do około 70 MHz. Rok produkcji IX 1994 HI                    
Odpowiedz
Jeśli są zainteresowani to mam częściowo zmontowaną płytkę SP5WW w/g SP2JQR.

Mam również zmontowany i działający odbiornik z SP5WW wraz z VFO i jednym obwodem (na 80M), rozpoczęto zabudowę w pudełku po FM 3001. Wersja odbiornika z roku `83.

Obydwie płytki mają filtry OMIG PP-9-A2-2R z pilotami USB i LSB.

Oddam, w cenie filtru (plus przesyłka), reszta gratis. Propozycje na PW, kto pierwszy ten lepszy.

Odpowiedz
Kolega Ryszard SP6IFN wspomniał, że w biuletynach PZK były publikowane poprawki do transceivera opisanego w Radioelektroniku nr 1,2,3/80 r. Ponieważ posiadam ten Biuletyn (nr 4'83) zdecydowałem się na udostępnienie skanów tego artykułu. Autor opracowania Jerzy SP5WW opierając się o własne doświadczenia uzyskane podczas uruchamiania drugiego egzemplarza opublikował nowe wersje mieszacza nadajnika i układu VFO łącznie z projektami płytek drukowanych. Zmontowałem i uruchomiłem VFO z tego opracowania. Z tego co pamiętam sygnał z VFO miał bardzo mały dryft częstotliwości i wysokie napięcie wyjściowe. Zastosowałem tranzystor BF246A. Dla zainteresowanych posiadam VFO zmontowane i uruchomione wg tego opracowania jak również płytkę drukowaną mieszacza nadajnika . Szczegóły na PW.
Tadeusz

Załączone pliki
.pdf   sp5ww Biul. PZK 4'83.pdf (Rozmiar: 6.43 MB / Pobrań: 2,678)
Odpowiedz
Wszystkie "zabytkowe" materiały na temat tej konstrukcji można znaleźć na stronie SP-OTC (spotc.pzk.org.pl), link ze strony PZK. Nie mogę skopiować linku. Są tam do pobrania biuletyny z lat 1970-1989.
Rysio!
Odpowiedz
http://spotc.pzk.org.pl/biuletyny-pzk
Re 1,2,3/80:
https://archive.org/details/Re070880OCR
Odpowiedz

Wielkie dzięki, nie ma takiego forum, gdzie ludzie służą sobie tak uprzejmie pomocą Smile Prawie wszystkie elementy już mam, brakuje 1-24f1, pp9 a najbardziej potrzebuję czasu .. Dziękuję za materiały, proszę o doping Smile Zacznę od Trzyzakresowy VFO z 12/86, to chyba dobra kolejność?
Odpowiedz
Parę uwag do kolegi TERMOMIKS. Jeżeli zależy Ci na powieleniu oryginalnego SP5WW, to faktycznie zacznij od VFO, potem płyta główna, obwody wejściowe itd. ( w międzyczasie mechanika, żeby płytki nie leżały na gazecie Smile ). Tyle, że VFO to zwykły generator bez stabilizacji- będzie płynąć Sad. Może warto trochę uwspółcześnić konstrukcję i zamiast zwykłego VFO zastosować jakąś syntezę, jako płytę główną ostatnią wersję nieco podrasowaną przez kolegów (jest na forum) i ostatnią wersję obwodów na pierścionkach (postaram się odszukać jeśli potrzeba). Jakąkolwiek decyzję podejmiesz życzę powodzenia i pochwal się efektami.
Odpowiedz
Czy ktoś z Kolegów spotkał się z opisem trx'a homemade z podwójną przemianą ( bodajże na 9 MHz/PP9A2, a następnie na 500 kHz/EMF500 ) ?
Chyba w Biuletynie to było, ale nie potrafię znaleźć.
Odpowiedz
Andrzej, popatrz na cqham.ru W zakładce z konstrukcjami jest kilka opisów płyt głównych z przemianą 8,86 na 500k. Jest też całe radio, chyba nazywa się DM2000. Może coś znajdziesz dla siebie. 5WW z takimi modyfikacjami nie widziałem Sad

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości