Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PICASTAR - zaawansowany home made
Hej,

Nie wiem na ile śledzicie grupę [homebrew-radios] wiec podsyłam informacje, że kolega bg2raq ma do sprzedania za niewielkie pieniądze kwarce 10.715 oraz organizuje grupę chętnych na kwarce 10.710.

Darek

Cytat:hi all
i make some HC-49U 10.715crystal use 2nd lo .because min order is 200PCS so i have a lot. if anyone want it please give me a mail bg2raq(a)gmail.com with you adress.i can send 1or2 pcs to you adress by airmail 1pcs is 0.8usd .the airmail is not safe so you can send me the money when you receive. then i will tell you the total price includ postage .
BTW. the ail airmail only put it 1 or 2 pcs more then 2pcs must be a pack the postage higer then airmail
yours bg2raq

Cytat:hi all
if anyone want to buy some 10.710 HC-49U XTAL for 2nd lo. the price will be cost 0.8usd/pcs . the cod is 100PCS if our group order 50PCS(every one must order 2pcs or more) i will make it in china
de bg2raq
Odpowiedz
hej,

Z cytowanych tutaj materiałów o doborze posredniej na 10,7MHz wynika że nie jest to dobry wybór i druga rzecz: Peter sam wspominał w swoich oryginalnych artykułach że lepsza byłaby pośrednia 9MHz.

73! Artur sp2qca
Odpowiedz
Witam - wzmacniacz m.cz. działa Smile - mały sukces - pobór prądu trochę większy jak pisze Glen na swojej stronie (16-20mA) - u mnie 26.14 mA - to na razie tyle - pozdrawiam Jacek.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(14-12-2011, 22:53)SQ2EER napisał(a): pobór prądu trochę większy jak pisze Glen na swojej stronie (16-20mA) - u mnie 26.14 mA

Glen podawał pobór prądu dla samego audio, a u ciebie przez sekcję timera już trochę pradu płynie: przez R790 (widać na zdjęciu) 2.5mA, pewnie także działa stabilizator 5V i płynie prąd przez R752 ok 2.2mA, może coś jeszcze?..
Odpowiedz
Witam wszystkich zapalonych PicAstr-owców.
Mam prośbę, jeśli ktoś jeszcze posiada niezmontowaną płytkę Combo, to prosiłbym o dobrej jakości zdjęcia(duża rozdzielczość) obu stron płytki w miejscu gdzie jest DSP i wysłanie ich na mego maila sp4hkq@wp.pl.
Odpowiedz
(15-12-2011, 21:04)SP4HKQ napisał(a): Witam wszystkich zapalonych PicAstr-owców.
Mam prośbę, jeśli ktoś jeszcze posiada niezmontowaną płytkę Combo, to prosiłbym o dobrej jakości zdjęcia(duża rozdzielczość) obu stron płytki w miejscu gdzie jest DSP i wysłanie ich na mego maila sp4hkq@wp.pl.

Mam wersję z czerwoną soldermaską, czy ta może być?
http://sp-hm.pl/attachment.php?thumbnail=4342
73! Zbyszek
Odpowiedz
Witam!
Duży ostatnio ruch w temacie. Mój PICEK też rośnie.
Płyta główna zmontowana w 99%. Brakuje kilku elementów i paru indukcyjności.
DSP mruga, m.cz. ,TIMER i generator przemiany też ruszyły. TrxAVR z wyświetlaczem 128x64 i 8 enkoderami chodzi. Obudowa zabrała mi najwięcej czasu - robiona w kuchni ręczną wiertarką i pilnikiem!!! Mam nadzieję, że przez zimę uda mi się uruchomić chociaż odbiornik.

Pozdrawiam grupę HM.
Jacek SP5OXJ.

Odpowiedz
Hej,

Dzisiaj dostalem pamiec do DSP (dzieki Adam). Wlozylem, uruchamiam i... zonk: LED swieci jakby nigdy nic. Mysle - niemozliwe, sprobuje jeszcze raz. Wylaczam, wlaczam i... dziala! LED mryga. To zaczalem stres testy - wlaczam-wylaczam. Na poczatku za kazdym razem bylo ok: pobor pradu ok 250mA, LED mryga. A ze od Adama dostalem 4 zaprogramowane kosci pamieci (dla "sasiadow") i chcialem je sprawdzic to zaczalem wymieniac pamieci i klops - przy trzeciej LED zamrygal tak jak powinien, ale pozniej przestal (po wylaczeniu-wlaczeniu). I juz nie mrygnal nawet z pamieciami, z ktorymi wczesniej bylo ok. Teraz plyta zachowuje sie z pamiecia i bez identycznie, prad ok 110mA i LED swieci w najlepsze. Dodam tylko, ze z braku kwarcu 16.67 wlutowalem 16.62. Jakies pomysly co poszlo nie tak? Tylko nie mowcie, ze ADSP jest do wymiany ;/

Przed chwila (po 2 godzinach) wlaczylem go ponownie. LED zamrugal Smile.. mrugal przez ok minute i przestal. Wylaczenie-wlaczenie nie pomoglo... ciekawostka.

Jeszcze jedna informacja, ADSP jest w wersji 160. Czy nie powinienem uzyć raczej oscylatora 20MHz?

Darek
Odpowiedz
Witam - coś się ruszyło - a właściwie zamrugało Tongue pozdrawiam 73 Jacek.

http://www.youtube.com/watch?v=XZIx0SnnJ...e=youtu.be

Odpowiedz
W sprawie mojego DSP wszystko sie wyjasnilo... czekal na pierwszy snieg, zeby zadzialac Smile Przyczyna: zimny lut na kondensatorze C133 w okolicy switcha reset. LED mryga juz od godziny i nie chce przestac.

W tym momencie dziala z kwarcem 20MHz i tak sie zastanawiam czy go nie zostawic.

Darek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości