Liczba postów: 788
Liczba wątków: 9
Marku,
poziom sygnału TUNE regulujesz pierwszą pozycją w menu PA Configuration. Prawdopodobnie masz ustawiony inny poziom niż dla sygnału SSB.
Jeśli zostaje Ci 2dB w filtrze to przy Pwy=8W, jest to moc na poziomie około 5W (!) - sporo mocy wytracanej w postaci ciepła...
73 Sławek
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 4
(29-09-2020, 11:39)SP9BSL napisał(a): Marku,
poziom sygnału TUNE regulujesz pierwszą pozycją w menu PA Configuration. Prawdopodobnie masz ustawiony inny poziom niż dla sygnału SSB.
Jeśli zostaje Ci 2dB w filtrze to przy Pwy=8W, jest to moc na poziomie około 5W (!) - sporo mocy wytracanej w postaci ciepła...
Sławku,
W PA Configuration mam ustawioną moc dla TUNE jak TRX. Dla testów tak ustawiam bo łatwiej to kontrolować. Tu raczej pomyłki nie było. Gdy robiłem podobny test dla 5W to dla wszystkich pasm było też 5W +/-0.5W oprócz 20 gdzie przy użyciu mikrofonu miałem 7W.
Jeśli chodzi o LPF dla 80 to nie jestem pewien co dalej robić. Rdzenie miałem pomieżone według induktancji na schemacie (pominąłem ilość zwojów jako wyznacznik) Od tego czasu odwinąłem po 3-4 zwoje i chociaż zmniejszają się straty zmniejsza się też tłumienie na 2 i 3 harmonicznej co tworzy innego rodzaju problemy. Możecie poradzić coś w tej kwestii? Czy zmienialiście któreś pojemności.
-----------------
73 Marek
Marku,
to jest filtr w moim mcHF'ie.
Pomiar zrobiony na początku 2016r. Indukcyjności nawinięte wg schematu Chrisa, płytka v0.4. Rdzenie T37-2 dla 80m, dla wyższych pasm T37-6. Kondensatory zwykłe C0G, pojemności wg schematu ale na 100V (do dziś pracują a chodziły nie tylko na odbiorze), zalecam jednak minimum na 200V.
Symulacja w RFsimie wychodzi bardzo podobnie.
73 Sławek
(29-09-2020, 20:53)SP9BSL napisał(a): Marku,
to jest filtr w moim mcHF'ie.
Pomiar zrobiony na początku 2016r. Indukcyjności nawinięte wg schematu Chrisa, płytka v0.4. Rdzenie T37-2 dla 80m, dla wyższych pasm T37-6. Kondensatory zwykłe C0G, pojemności wg schematu ale na 100V (do dziś pracują a chodziły nie tylko na odbiorze), zalecam jednak minimum na 200V.
Symulacja w RFsimie wychodzi bardzo podobnie.
OK, chyba zacznę od początku z LPF na 80. Nawinę ponownie cewki, pomierzę kondensatory i zmierzę jeszcze raz LPF.
Może miałem gdzieś błąd lub kiepskie lutowanie.
Dzięki.
Witam ponownie.
Czy ktoś z kolegów rozwiązał problem dekodera CW i jego braku tolerancji na nieperfekcyjne odstępy między kropką/kreską i znakami? Z informaji na Group.io wynika że dekoder oczekuje stosunku 1/3 i jest mało wyrozumiały na lekkie różnice. Mój Kenwood TS590sg oraz QCX tolerują tego typu zachowanie i dekodują poprawnie mcHF jednak nie.
Dzięki za sugestie i rozwiązania.
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 1
Szukam pomocy w skonfigurowaniu trx-a RS928 Plus do pracy emisjami cyfrowymi. Na komputerze z systemem operacyjnym Win7 32-bitowym zainstalowałem program WSJT. Po podłączeniu trx-a do portu USB w menedżerze urządzeń pojawił się komunikat błędnie zainstalowanego urządzenia. Dokonałem aktualizacji sterownika portu z dostępnych w moim komputerze sterowników. Wybrałem sterownik STM (taki posiadałem z racji wcześniejszej instalacji STM32 ST Link Utility).Po aktualizacji sterownika urządzenie, bez błędu, pojawiło się jako STMicroelektronics Virtual Com Port. Po dokonaniu odpowiednich zmian w ustawieniach programu WSJT pojawiły się na wodospadzie i w oknie aktywności RX zdekodowane ramki sygnałów od korespondentów. Testy CAT-a i PTT wypadły pomyślnie – trx prawidłowo reagował na dyspozycje z komputera. Radość nie trwała długo, bo po zainicjowaniu wywołania CQ TRx przeszedł w stan nadawania, lecz bez efektu nadawania zmodulowanego sygnału do anteny. Kilka godzin spędzonych na lekturze związanej z moim problemem nie dało oczekiwanych rezultatów. Może komuś udało się z sukcesem skonfigurować RS928 Plus do prowadzenia łączności emisjami cyfrowymi. Najprawdopodobniej mój kłopot jest związany z brakiem sterownika, dedykowanego do tego urządzenia lub błędnych zapisów konfiguracyjnych w menu trx-a. Będę zobowiązany za ewentualne wskazówki w rozwiązaniu problemu, za co z góry dziękuję.
Witaj,
RS928 Plus jest klonem transceivera którego dotyczy ten wątek. Ma własne zmodyfikowane oprogramowanie - na ile ono się różni od oficjalnej wersji tego nikt nie wie. O ile się orientuję na FB istnieje grupa poświęcona temu urządzeniu. Domyślam się że
instrukcję wersji oficjalnej przestudiowałeś...
Zwróć uwagę w szególności na pierwsze zdanie podpunktu
Programs used to receive/transmit digital modes
Z mojej strony mogę dodać że sprawdziłem/sprawdziliśmy działanie tego radia pod kontrolą UHSDR (mcHF, OVI40) pod każdą wersją systemu Windows od 7 w górę, oraz różne dystrybucje Linuxa i takich problemów nie ma.
73 Sławek
Liczba postów: 724
Liczba wątków: 19
Witaj,
Kolego SQ6DGB, pokaż jakiś obrazek z konfiguracją lub napisz jak masz skonfigurowany wsjt-x
Dla nadawania wybrałeś poprawną kartę dźwiękową w ustawieniach wsjt-x ?
Po podpięciu tego trx-a przez usb powinieneś mieć w systemie nową kartę dźwiękową - jeżeli wierzyć opisowi do tego klona trx-a
73 Paweł
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 1
Liczba postów: 724
Liczba wątków: 19
(22-01-2021, 20:00)SQ6DGB napisał(a): w czasie nadawania pojawia się moc na wskaźniku mocy oraz przenikliwy pisk wydobywający się z głośników komputera.
Poprzednio pisałeś, że nic z radia w antenę nie wychodzi. Rozumiem, że zmieniłeś ustawienie OUTPUT w zakładce Audio na kartę dźwiękową USB i teraz nadaje ?
Zmniejsz moc TRX-a do minimum i sprawdź, czy nadal Ci piszczy w głośnikach.
73 Paweł