Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Ja to już wyczaiłem.Jak przycisnę S17 krócej niż 3 sek to załącza się bez fonii.
To jest trochę kłopotliwe bo trzymanie dłużej niż 3 sek załącza opcję testową.
Wgrałem FW jeszcze raz i na razie tego efektu nie ma.Mam trzy zestawy m0nków.
Dwa mają procesor z flash512 a jeden z 1024.Te z 512 działały dobrze a ten z 1024 nie.
Wygląda,że już jest OK.
Sławek, dzięki.
Andrzej
Odpowiedz
A widzisz, mój mcHF startuje od razu po podaniu zasilania (mam mostek na sygnale załączającym stabilizator) bo gdy ciągle zmieniam oprogramowanie trzymanie wciśniętego S17 jest irytujące Wink Wygląda to na problem ze sprzętem, prawdopodobnie wystarczy wydłużyć programowe opóźnienie przy starcie po którym inicjalizowany jest kodek.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
FYI:dzisiejsza poprawka w firmware rozwiązuje jak się wydaje problem odbicia widma przy silnym sygnale wejściowym.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Musisz poczekać aż opublikuje schemat, walczy z nowym oprogramowaniem więc być może ono będzie sterować filtrem pasma 160m. W UHSDR dla mcHF nie ma takiej możliwości.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Może jeszcze nie wszyscy zauważyli więc przestrzegam przed genialnym posunięciem Chris'a - mianowicie w "najnowszych" płytkach 6.3 została usunięta możliwość dołączenia LCD w trybie równoległym.

73 Sławek
Odpowiedz
Nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do tego tematu, ale po długiej przerwie powróciłem do tematu montażu mojego egzemplarza mcHF wg M0NKA. Starze płytki w wersji 0.4, zamówione na początku 2016 roku. Prace z powodu braku czasu niestety kilkukrotnie przerywałem i wracałem do nich, niekiedy po rocznej lub dwuletniej przerwie.
W tej chwili UI board jest złożony w 100%. Na RF board zmontowany właściwie tylko układ zasilania, poza tym wlutowane są też wszystkie kondensatory elektrolityczne i filtrujące zasilanie. Po połączeniu obydwu płytek udało mi się wgrać bootloader za pomocą DFU. Płytka uruchamia się w trybie bootloadera i jest wykrywana przez narzędzie flashujące, przygotowane przez autorów. Przystąpiłem więc do wgrana właściwego firmware'u. I tutaj niestety utknąłem. Po przetestowaniu kilki róznych wersji oprogramowania za każdym razem mam ten sam efekt - po przytrzymaniu przycisku "power" urządzene startuje, pali się dioda LD1, ale ekran jest biały - nie widać interfejsu. Ponowne przytrzymanie przycisku "power" powoduje wyłączenie płytki.

Czy jest jakiś prosty sposób na zdebugowanie problemu?
A może po prostu oprogramowanie potrzebuje czegoś jeszcze na RF board, aby prawidłowo wystartować (np. układu oscylatora, który jeszcze nie jest złożony)?
Odpowiedz
Oczywiście że zagląda Wink

Problem wyświetlacza jest znany, przyczyn może być wiele. Przestudiuj ten wątek.
73 Sławek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości