.....
|
Transceiver wg. M0NKA
|
|
13-07-2018, 22:55
Artur,
że co niby odwrotnie? Znowu ukradniemy źródła? Hmmm... ciekawa teza, bez obaw - nie ma na to szans oby nie było właśnie odwrotnie, z resztą nikt z nas nie ma nic przeciw żeby Chris chciał z nami współpracować (był z resztą o to proszony). Nie rozumiesz co się dzieje od środka tego urządzenia w firmware więc spieszę z wyjaśnieniem: Chris w czerwcu tego roku startując z nowym pakietem UI (bo przecież RF nie zmienił się od wersji 0.4) cofnął się do oprogramowania z marca 2016 z przed zmiany licencji (ostatnia wersja na której Clint zakończył z nim wspoółpracę), czyli do wersji która zawiera mnóstwo błędów w działaniu, nie mówiąc o semantyce i zasadach pisania oprogramowania. Odrzucił więc cały kawał roboty który ktoś odwalił "za niego" "dla niego" bo przecież wtedy jeszcze nie było OVI40... Powiadasz że jest dobry w te klocki, jasne, pamiętam jak kilka miesięcy temu wyraziłeś coś odmiennego na Yahoo krytykując Chrisa i wychwalając Andreasa... Chris dzisiaj dał upust swojej złości wypisując to i owo do Ciebie na grupie. A jeśli chodzi o kondycję i morale wśród programistów to na prawde nie jest źle, kilka dni temu dołączył nowy współpracownik (ang. contributor) modyfikując driver USB. Trwają zaawansowane prace nad nowymi filtrami (ja się tylko trochę tym zajmowałem ale to co robi Frank, hmm czapka z głowy), w trakcie jest nowy wyświetlacz, wkrótce nowe funkcje dotyczące DSP mikrofonu itp... Wydaje mi się że jesteś rozżalony bo Niemcy pokazali Ci żółtą kartkę, ale powiedz jak mieli się zachować jeśli opublikowałeś na ich forum klona ich płytki? Nie czujesz że to delikatnie mówiąc nietakt? Samo rozmawianie o tym jest żenujące.
73 Sławek
16-07-2018, 19:10
Witaj Sławku.
Pisałeś że szykuje się nowy LCD oraz nowe funkcje w OVI40. Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i napisać jaki LCD i co nowego będzie w najbliższym czasie. Oczywiście tylko jeżeli wolno Ci pisać o nowościach.
Pozdrawiam
Wojtek
16-07-2018, 23:11
Witaj Wojtku,
mogę ogólnie powiedzieć co się dzieje, nie chodzi tu o tajemnice bo jak wiadomo kod jest open source. Proszę jedynie o cierpliwość bo to jest hobby (nie zarabiamy na tym). Więc tak, nowy wyświetlacz oparty na RA8875 o rozdzielczości 800x480 z pojemnościowym i rezystancyjnym dotykiem, filtry odbiorcze o programowanej charakterystyce a nie jak obecnie przez wybór predefiniowanych, planuje także w tym roku bardziej zaawansowany procesor DSP dla mikrofonu czyli filtry parametryczne, kompresor limiter i noise gate oraz wizualizacja ustawień, oczywiście obsługa kart SD (wiadomo niektóre funkcje wyłącznie dla OVI40 bo hardware mcHF nie pozwala na zbyt wiele). Takie są plany zobaczymy co uda się doprowadzić w miarę do jako takiego działania. Trwają prace końcowe przy wprowadzeniu obsługi procesora H7. Jak widzisz nie jest to wklepywanie przykładów od ST bez brudzenia sobie rączek jak twierdzą niektórzy herosi.
73 Sławek
16-07-2018, 23:30
Planuję na razie iść w kierunku obsługi rejestracji/zapisu dźwięku bo tego potrzebuję
do opanowania DSP mikrofonu.
73 Sławek
17-07-2018, 10:45
No to ze strony softu zapowiada się interesująco.
Ciekawe jak uda się strona hardware no i kiedy Andreas coś nam zaprezentuje. Ja na razie opracowałem zupełnie inną obudowę do tego nowego radia z miejscem na moduły RF.
Pozdrawiam
Wojtek
17-07-2018, 14:51
Witam,
Sparrow - gdzie założyć zwory, aby sprawdzić zasilanie PCB bez procesora? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Grzegorz
17-07-2018, 16:11
Hej,
Na złączu masz pierwszy z brzegu pin GND i drugi 10V. Są opisane. Tam się podepnij...
73 Staszek SP2GNB
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości