Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
20-05-2018, 22:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2018, 22:46 przez SP7WMX.)
http://telemeh.blogspot.com/2015/01/crea...acros.html
Download macros ,taki jest link na połowie strony.
Z tego pobrałem.
Folder Makrosy (nie mam cyrylicy więc "po naszemu")
Folder "Ot rozrabotcikow" Od użytkowników? No,to by się zgadzało.
Kondensator.LMK ,to właśnie ten.
Po analizie to wygląda tak że ten kondensator jako jedyny zapisałem w folderze z makrami który wcześniej był ściągnięty z sieci.Tak jakby ściągając nowy folder z makrami jednocześnie udostępniamy go.
Kilkadziesiąt innych elementów które mam zapisane w folderze USER nie pojawiło się, tylko ten jeden zapisany w "doinstalowanym" ze 4 lata temu folderze.
21-05-2018, 8:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2018, 8:48 przez SQ8MVY.)
Witam,
To teraz zostało odpowiedzieć na pytanie, czy masz oryginalną licencjowaną wersję SL.
Oryginalny SL zakupiony u producenta nie udostępnia żadnych plików do sieci. Jedyną rzeczą jaką robi, to przy uruchomieniu lub na żądanie użytkownika łączy się z serwerem producenta i odpytuje o dostępne aktualizacje.
A co do tej wersji SL5, który jest w archiwum z makrami, pod linkiem, który zamieściłeś. Jeżeli go używasz, to go odinstaluj i kup oryginał. Kwota niewielka, a będziesz miał pewność, że nic Ci nie wycieknie......
Witam wszystkich
Mam problem z utworzeniem plików *.gbr dla firmy która wykonuje PCB .
Jeden projekt przeszedł weryfikację u producenta natomiast płytka husarka DSP konstrukcji kolegi Janusza sp5bmp (za jego pozwoleniem )nie .Ponieważ mam niewielkie doświadczenie w w tym temacie prosił bym kolegów o pomoc .
Eksportuję pliki do gerbera , a następnie w programie importuję . Nie widzę w ogóle ścieżek tylko pełne warstwy miedzi i wszystkie opisy .
Po zaimportowaniu i zapisaniu jako plik .lay powstało coś takiego
test.lay6 (Rozmiar: 517.39 KB / Pobrań: 888)
Witam,
Mam pytanie do użytkowników Sprinta - czy ktoś może ma tzw. "footprint" inaczej makros tranzystorów MRF186 i MRF 9189 i może udostępnić?
Z góry dziękuję
73 de Jacek
18-08-2019, 15:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2019, 15:59 przez SPO3O2OL.)
Wydaje się że doszedłem jak tworzyć przelotki w SL6 używając Trough pad ale jakiej opcji użyć aby pewne przelotki z padem były zasłonięte maską w przypadku gdy nie są wykorzystywane do montażu podzespołów a jedynie łączą ścieżki między warstwami nie wiem.Czy da się to zrobić w SL6?
Edit:Wydaje się,że coś znalazłem.Zaznaczam Solder mask a następnie klikam tylko w te przelotki które mają być zamaskowane.Widzę w Photoview,że taka przelotka nie ma jakby miedzi wokół Pada.Tylko czy będzie tam wykonany Vias?Myslę że tak gdyż w Edit dany Pad jest wyświetlany na niebiesko po odznaczeniu w Solder mask.Prośba o weryfikację toku myślenia.
(04-11-2019, 16:08)SP5CGI napisał(a): Czy w SL jest możliwość wykonania padów z otworami pod płaskie wyprowadzenia, np. gniazdo mini jack stereo.
Mam takie samo pytanie do użytkowników SL6. Jeśli pad jest prostokątem, to jak w jego środku zrobić otwór pod płaski wtyk? Tylko dostępny jest otwór okrągły, niestety.
Jacek SP8BAI