Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Witam

Mam pytanie gdzie kupowaliście układy SI do analizatora ? oczywiście proszę o info na priv chyba że admin nie będzie miał nic przeciwko jak się taka informacja pojawi w tym wątku o analizatorze.

z góry dzięki

pozdrawiam

Andrzej
Odpowiedz
Zobacz post 73.
73` by Marian SP4FYE
Odpowiedz
@SQ7BCN
Prawidłowo, ja bym nie montował tych dwóch pinów, nie ciął ścieżek i przekrosował kynarem na CN7.
Odpowiedz
Dla mnie też to jedyne suszne rozwiązanie i tak zrobię.
@Qmar
Źle ??? Napisałeś dokładnie to co ja i co widać na zdjęciu jak nie ma pinów to krosowanie tak może wyglądać , jak są piny to już krosy trzeba podłączyć od strony SIS-a. To jest chyba oczywiste ...
Myślę ,że temat już zamęczony bo dwa sygnały z jednej na drugą płytkę trzeba podłączyć zgodnie z dokumentacją i tyle , a w jaki sposób to kto co lubi ...
Odpowiedz
@BCN
Jak nie wlutowane piny, to jest OK. Masz rację. Myślałem o tych co już wlutowali, np. ja.
73` by Marian SP4FYE
Odpowiedz
(09-10-2016, 8:53)SP9FKP napisał(a): Wczoraj wieczorem zgłosiłem błąd, dziś rano już gotowa poprawka.
Czy możesz zapytać: czy możliwa jest poprawka Generator i minimalne przestrajanie 1kHz lub mniejsze.
Teraz jest minimalne przestrajanie 5kHz.

Odpowiedz
(15-10-2016, 15:02)SP2GSI napisał(a): Skoro istniała możliwość symulowania programowego innych komputerów z innymi procesorami to pewnie istnieje możliwość symulacji i naszego Discovery.

Przypadkiem natknąłem się na ten projekt. Myślę, że to nie ma sensu. Sprzęt już jest na tyle tani, że nie opłaca się go emulować.
Odpowiedz
Dziękuję Piotrze, że pamiętałeś o moim pytaniu. Zgadzam się z Tobą, że STM jest na tyle tani, że łatwo zrobić to na oryginalnym sprzęcie bez zabawy w emulację. Nie mniej jednak warto wiedzieć o czymś takim, że istnieje i że jest taka możliwość. W zastosowaniach stacjonarnych może się przydać i zawsze trochę grosza można zaoszczędzić lub przeznaczyć na inny sprzęt. Jeszcze raz dziękuję. Zima długa... spróbuję się w to pobawić w wolnych chwilach.
Odpowiedz
Naoglądałem się przenośnych wersji przyrządu na cqham.ru. Czy taki wynalazek dałoby się jakoś zastosować do zasilenia miernika? Został mi z modemu LTE i naprawdę jest wydajny. Są tylko dwa ,,ale" - zbyt małe napięcie i sposób podłączenia do ładowarki. Wtyk ma 5 końcówek. Nie wiem, czy ma elektronikę już w środku, czy potrzebna jeszcze jakaś ,,inteligentna" płytka do ładowania.

Załączone pliki Miniatury

Bogdan
Odpowiedz
Osobiście wolę wersję zasilania z wyższego napięcia. Analogowa część klasycznym stabilizatorem liniowym (bo pobiera kilkanaście mA) a resztę przetwornicą obniżającą do 5V ( separowaną lub nie). Akumulatory wytrzymują 8 godzin, stabilizacja bez zarzutu i zakłócenia na zdecydowanie mniejszym poziomie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości