Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Dzisiaj znalazłem kilka godzin by obsłuchać DISCO za pomocą, a w zasadzie równolegle, bo korzystając z wyjść SDR Jumy i Husarka. Pierwsze wrażenia, fantastyczna część odbiorcza. AGC jak w Jumie, ale o jeden stopień więcej i jak by bardziej dopieszczone. Notch w trybie auto, poezja. Filtr nieporównywalny z żadnym z pozostałych odbiorników. Janusz, z całym szacunkiem do filtra w Husarku, który przecież jest doskonały. Miałem TS450 w pierwszej połowie lat 90 ubiegłego wieku z filtrem CW 200Hz. Słuchanie przypominało dudnienie w studni. Tutaj 100Hz i cudowny ton telegrafi!! Tyle pierwszych wrażeń z mojego podwórka. No może jeszcze ta magia okienka i JEDNEJ gałki. Prostota obsługi, wszystko co niezbędne, a równocześnie bez natłoku zbędnych sztuczek z różnymi dziwnymi funkcjami To radio zaprojektowaliście dla mnie DZIĘKUJĘ!!! GRATULACJE DLA JANUSZA, TOMKA, MAĆKA I WSZYSTKICH KTÓRZY SIĘ PRZYCZYNILI DO POWSTANIA TEJ FANTASTYCZNEJ KONSTRUKCJI.
Mam pytania:
1) Czy na najnowszej płytce adaptera zostały wyprowadzone wszystkie łącza, które były dostępne w ramach złącza Arduino?
2) Czy któryś z Kolegów ma może na zbyciu jedną płytkę adaptera (złącze Arduino)
3) Kiedy planowana jest nowsza wersja softu z wizualizacją pasma w postaci spectrum/ wodospad? Szkoda byłby tego nie mieć przy tak silnym procesorze?
4) Czy kod będzie dostępny, aby zmodyfikować go pod własne potrzeby? Jestem przekonany, że to pozwoli na rozwój konstrukcji do MAXA
Piotrze dziękuję bardzo w imieniu kolegi Tomasza i moim za bardzo pochlebną opinię odnośnie działania filtrów. Ja jestem telegrafistą i zależało mi aby sygnał nadawczy jak i odbiorczy był dobrej jakości. Nie każdy konstruktor urządzeń HM przykłada się do tego z należytą starannością. Obecnie trwają prace nad modyfikacją i kalibracją oprogramowania.
Dziękuję też drugiemu koledze. Nie napisał nic, czy uruchomił, w jakiej postaci i czy słuchał.
Nie wszystkie sygnały Arduino zostały wyprowadzone. Nie ma takiej potrzeby. Na dzień dzisiejszy z tego co wiem Husarka DSP zbudowałem ja i Maciek sp5cgi. Więc pytanie o nowszą wersję softu jest chyba przedwczesne. Z tego co wiem to kod nie będzie dostępny i pod własne potrzeby trzeba się samemu zatroszczyć. 73, Janusz.
27-10-2016, 21:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2016, 22:54 przez SP9SNC.)
Ewentualne zmiany w wyglądzie frontu, to górny, prawy przycisk opisać jako WPM zaś w chwili regulacji na liczbę grup. No i coś, czego mi brakowało w analogowym husarku a tutaj jest: delta F !!!! Telegrafista wie po co ta funkcja i dlaczego taka przydatna. Zachwycony nieustannie pozdrawam
Vy 73 Piotrze
Witam!
Mój odbiornik Husarka DSP uruchomiony. Na razie bez pierwszego przedwzmacniacza i bez separacji zasilania. Na czas pierwszego uruchomienia moduł disco zasilany z usb. Pozostałe moduły z zasilacza. Antena delta w/g SP7LA wpięta bezpośrednio w płytkę modułu radiowego. Pasmo 40m - cw Pasmo 40m - ssb Pasmo 20m - ssb
Pozdrawiam Marek
Gratuluję Marku. Do pełnego uruchomienia zostało jeszcze trochę pracy . Nie masz filtrów wejściowych, słychać zakłócenia z komputera jak i głośnik jest malutki i bez obudowy. Ale odbiornik już pracuje . To ważne. Pozdrawiam, Janusz.
Tak do zrobienia jest jeszcze dużo. Ale już wiem, że nie popełniłem żadnego błędu przy montażu płyty radiowej. Może w ten dłuższy weekend uda mi się odsłuchać sygnał nadajnika. Nie powinno być problemu w odebraniu sygnału z modułu radiowego na odbiorniku kontrolnym. Później separacja zasilania, filtry, PA, obudowa. Muszę pomyśleć jak rozwiązać wyjście sygnału z vfo. Z pewnością zmiana rdzenia. Zastosowałem z materiału 43 ale ten nie pozwoli na pracę w pasmie 50MHz. Silnie tłumi sygnał. Widać to fotkach, które wcześniej umieściłem na forum.
Z pewnością potwierdzam opinię Piotr, że notch i automatyką pracują bardzo dobrze.
Dzięki za udostępnienie materiałów i wszelką pomoc w trakcie uruchamiania.
Pozdrawiam Marek